Hlavní obsah
3,0
(18)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pro experimentátory a milovníky perníku jsme si připravili recept na úžasný štrúdl z perníkového těsta. Co patří do štrúdlu? No přeci povidla!

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
Těsto
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 70 g tuku
  • 1 lžíce kakaa
  • 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
Náplň
  • 200 g povidel
  • 1 panák rumu
  • rozinky
  • mandlové lupínky
Článek

Postup

01.

Nejprve si prosijte na vál mouku s kypřicím práškem, cukr, skořici a kakao. Postupně pak zapracujte změklý tuk, vejce a rozehřátý med (lépe půjde zapracovat do těsta). Až bude těsto vláčné, nechte ho 2 hodiny odpočinout.

02.

Z těsta pak vyválejte na pomoučeném vále tenký plát jako na štrúdl a polovinu potřete povidly. Přisypte rozinky naložené v rumu a srolujte do závinu. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte na 180 stupňů Celsia asi půl hodiny. Dobrou chuť.

V našem dalším receptu si přečtěte, jak si vyrobit luxusní domácí povidla.

Reklama

Související témata: