Hlavní obsah

3 tipy na jarní krémové polévky. Tyhle si zamilujete!

Foto: Greta Blumajerová

Pusťte se do poctivých krémů!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Zapomeňte pro jednou na klasický vývar s knedlíčky či nudlemi. A dejte šanci jarním krémovým polévkám! Variace s chřestem, hráškem i řeřichou si zamilujete na první ochutnání.

Článek

Na chřest narazíte na každém kroku, první bedýnky s hrachovými lusky už také dorazily do obchodů, a když se dobře podíváte do chladicích boxů, určitě tam najdete i vaničky s řeřichou. Přidejte vývar, brambory, smetanu, a za chvíli si můžete pochutnávat na vynikajících polévkách. Jak na ně?

Hrášková s klobásou

Na 4 porce potřebujete: 500 g hrachových lusků, 1 litr kuřecícho vývaru, 2 brambory, 2 stroužky česneku, 1 cibuli, špetku majoránky, sůl a pepř, 2 klobásy, 2 lžíce oleje, 150 ml smetany ke šlehání.

Foto: Greta Blumajerová

Klobása a hrášek k sobě skvěle pasujíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na oleji osmahněte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte kuličky vyloupaného hrášku a nechte ho opéct. Když bude lesklý, přidejte na kostičky nakrájené brambory, vývar, nakrájený česnek a základ polévky vařte asi 15 minut. Poté do ní ponořte mixér, přilijte smetanu a polévku rozmělněte na krém. Dochuťte solí, pepřem, majoránkou a podávejte s opečenou půlkou klobásy.

Chřestová s parmezánem

Na 4 porce potřebujete: 1 svazek zeleného chřestu, 1 litr kuřecího vývaru, 2 brambory, 2 lžíce másla, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, šťávu z poloviny citronu, 75 g strouhaného parmezánu, 150 ml smetany ke šlehání, pečivo jako přílohu.

Foto: Greta Blumajerová

Chřest nemůžete na jaře přehlížetFoto: Greta Blumajerová

Postup: Chřest očistěte (návod najdete v článku Šéfkuchaři vaří: Jak na chřest?), nakrájejte na špalíčky a zahřejte v hrnci na másle. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, kostičky brambor, plátky česneku, a vše krátce opečte. Do hrnce nalijte vývar a polévku 15 minut povařte. Přilijte smetanu, šťávu z citronu, sůl a pepř a základ rozmixujte na hladký krém. Polévku stáhněte z plotny a jen zlehka do ní zamíchejte nastrouhaný parmezán. A můžete podávat!

Řeřichová jako bonus

Na 4 porce potřebujete: 750 ml kuřecího vývaru, 1 cibuli, 3 brambory, 2 lžíce másla, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, mletý muškátový oříšek, hrst lístků řeřichy, 4 vejce.

Foto: Greta Blumajerová

Řeřichovou polévku vylepší vajíčkoFoto: Greta Blumajerová

Postup: Na másle zpěňte nahrubo nakrájenou cibuli, přidejte kostičky brambor, zalijte je vývarem a asi 15 minut je povařte. Přidejte smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek a také řeřichu. Tu stačí jen asi minutu prohřát, a poté polévku rozmixovat. Podávejte s pošírovaným vejcem, které připravíte v octové vodě. Nevíte, jak na něj? Návod najdete v článku Škola vaření: Umíte uvařit vejce?.

A bez jakých polévek si nedokážete jaro představit vy? Přidávejte své nápady do rubriky Vaše recepty!

Reklama

Načítám