Hlavní obsah

32 tipů, jak ušetřit na jídle, ale ne na chuti!

Foto: thinkstock

Připravte si jídelníček na týden dopředu, ušetříte peníze i čas u plotnyFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíc můžete ušetřit při nákupu potravin a hlavně při vaření. Našli jsme pro vás hned třicet dva tipů, jak to udělat, aniž byste museli šidit chutě a kvalitu.

Článek

Nemusíte slevovat na kvalitě potravin, které kupujete, nebo jídel, která připravujete. Lepší je začít přemýšlet a trochu přizpůsobit své recepty i zvyklosti. Shromáždili jsme pro vás několik rad, jak ušetřit, a obohatili jsme je o praktické rady našich specialistů na vaření a pečení – kolegů Jany Chmelíkové a Michala Snížka.

Co se vyplatí vždy

1. Vyplatí se nakupovat ve slevových akcích, ale ne zbytečně moc velké množství. Maso by nemělo být v mrazáku déle než měsíc, pak ztrácí na kvalitě.

2. Když už maso do mrazáku dáváte, rozdělte ho na jednotlivé porce, abyste vždy rozmrazili jen tolik, kolik opravdu použijete.

3. Čtěte pečlivě informace na obalech potravin a sledujte jejich složení. Někdy sice nakoupíte levněji, ale i méně kvalitně, což rozhodně není cílem šetření.

4. Najděte v receptáři pokrmy z levných, ale zdravých surovin – například pohanky. Pokud potřebujete inspiraci, podívejte se do článku Večeře z pohanky: Jsou super levné!.

5. Pokud to jde, vyhněte se kupovaným „hotovkám“, sice ušetří čas, ale doma připravené jídlo vyjde levněji a víte, z čeho jste ho připravili.

6. Prostudujte kuchařku své maminky nebo babičky – dokázaly využít i levné suroviny a to, co zbylo z již připraveného jídla.

7. „Využijte při vaření kuskus, je levný a skvěle chutná,“ říká Michal Snížek po zkušenostech s přípravou jídel z této suroviny. Recepty na některé z nich najdete v článku Kuskus: Rychlá a levná večeře!.

Foto: thinkstock

Kupujte hlavně sezonní zeleninu, ušetříteFoto: thinkstock

8. Udělejte si seznam jídel, která budete v týdnu vařit – můžete lépe využít nakoupené suroviny, a také práci – například ze zbylých vařených brambor z jednoho dne lze udělat placky den další. „Zbytek pečeného masa lze využít do salátů nebo zapečených těstovin,“ doplňuje Michal.

9. Najděte si v receptáři bezmasá jídla, polévky, pomazánky – pokrmy s masem mohou být v jídelníčku zastoupeny jen obden.

10. Plánujte si nákupy tak, abyste nemuseli do obchodu každý den – vždy koupíte něco navíc, a tak zbytečně utrácíte.

11. Naučte se dělat si do práce (do školy) svačiny, jsou levnější a zdravější než kupované bagety.

12. Pečte a doma připravené buchty a koláče dejte dětem ke snídani nebo svačině místo sušenek a jiných kupovaných sladkostí.

13. Začněte pít vodu – je to levnější a rozhodně zdravější než sycené a slazené nápoje. Pokud potřebujete změnu, připravte si domácí ledový čaj, citronádu nebo vodu s ovocem a mátou.

14. Skladujte potraviny v lednici správně – jen tak dlouho vydrží. Pamatujte na to, že nejnižší teplota je vespod chladničky, nejvyšší nahoře. Dolů tedy patří maso, pak mléčné výrobky a uzeniny, nahoře to, co potřebujete uskladnit třeba jen do příštího dne.

15. Sledujte potraviny, které jsou na konci spotřeby – musí být stále kvalitní, ale už se často koupí se slevou.

16. „Naučte se vařit z brambor – jsou levné,“ radí kolega Michal a přidává inspiraci v podobě receptů z článku Tři skvělé večeře z brambor. Inspirujte se!.

17. Nekupujte bujon, ale zamrazte si do formiček na led vlastní vývar, který pak můžete lehce přidávat do omáček a polévek – ostatně to jsme doporučovali i v článku Test hovězích bujonů: Ze kterého vařit?.

18. Potraviny balte do vakua, déle vydrží.

19. Nevyhýbejte se levnějším výrobkům se značkou obchodního řetězce. Že jsou také kvalitní, zjistíte v článku Potraviny supermarketů vs. značkové. Které jsou lepší?.

Foto: thinkstock

Potraviny déle vydrží, když je v chladničce správně umístíteFoto: thinkstock

Fígle při vaření

20. Nahraďte hovězí maso kuřecím nebo krůtím – pokud to jde, ušetříte nejen na ceně, ale také na energii při přípravě, protože kuřecí je rychleji hotové. V některých receptech lze hovězí nahradit vepřovým.

21. Celé kuře vyjde o desítky korun na kilogramu levněji, než když koupíte například jen prsní řízky – navíc získáte suroviny na skvělou polévku.

22. „Maso nekupujte v supermarketu, ale u řezníka, kde bývá i o několik desítek korun na kilogram levnější – neplatíte u něj totiž spousty plastových obalů. Pokud maso musíte koupit v supermarketu, hlídejte si, jak velký rozdíl ceny je mezi naporcovaným a nenaporcovaným masem. Ten mnohdy dosahuje klidně i 30–40 korun na kilogramu,“ radí kolegyně Jana Chmelíková.

23. Až budete dělat sekanou nebo karbanátky, můžete část masa nahradit osmaženou cibulkou a nastrouhanými syrovými bramborami nebo mrkví. Občas to bude i dobrá změna chutí.

24. Zbavte se předsudků ohledně sóji – alespoň z části se jí dá nahradit maso a je zdravá.

25. Připravte si domácí marinády na maso například z vína, octa, ale třeba i jogurtu. Jednak vyjdou levněji a také můžete zohlednit svoje chutě.

26. Využijte starší pečivo – to je v současné době docela drahé. Můžete ho zpracovat na topinky, ale třeba i na nádivku do kuřete. Není od věci připravit si domácí strouhanku. „Nepřehlédněte náš seriál Recepty s pečivem,“ upozorňuje autorka mnoha z nich Jana Chmelíková.

Foto: thinkstock

Na našich stránkách najdete i další tipy na zdravé mlsáníFoto: thinkstock

27. Pokud potřebujete nakrájet opravdu tenké plátky syrového masa, udělejte to ve chvíli, kdy ještě není zcela rozmrazené – pokud používáte maso čerstvé, pak ho dejte na chvíli do mrazáku. Použijte ale opravdu ostrý nůž, ať maso neznehodnotíte.

28. Nekupujte drahé ovocné jogurty, ale do velkého balení bílého přidejte ovoce nebo med podle chuti.

29. Naučte se pracovat s tlakovým hrncem – ušetří až polovinu času a také energie.

30. Nerozmrazujte maso a další suroviny zbytečně v mikrovlnné troubě – vyndejte je dostatečně dopředu.

31. Jedna „mrazáková vychytávka“ od Jany Chmelíkové: „Každý balíček do mrazáku dávám popsaný s počtem porcí a na lednici mám magnetem přidělaný papír se seznamem, co je ve kterém šuplíku. Jednak vždycky vím, co v mrazáku je/není, a co budu tudíž vařit, abych nemusela do obchodu, a také mrazák zbytečně nevětrám– hned vím, co kde je.“

32. S mrazením potravin má zkušenosti i Michal Snížek, který radí: „Maso rychleji zmrzne, když ho dáte do spodních pater mrazáku. Doma raději nezamrazujte ryby, potřebují speciální rychlý mrazicí proces, jinak nejsou dobré.“

Jak šetříte vy, aniž byste museli rodinu nějak šidit na chuti? Napište nám to.

Načítám