Hlavní obsah

4 nejčastější chyby, kterými si ženy ničí vlasy!

Foto: Profimedia

Vlasy jsou ozdobou ženy. Aby byly opravdu krásné, musíte je hýčkatFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stěžujete si, jakou máte smůlu, že vaše vlasy jsou slabé, lámavé a nekvalitní? V jisté míře za to samozřejmě může genetika. Nicméně, hodně často si za to ženy mohou také samy. Kde je problém?

Článek

Některé vlasy jsou přirozeně husté, hebké a kvalitní, jiné třeba méně. Každopádně zničit se dají oboje, ač třeba v prvním případě to chce o něco více „úsilí“.

Pokud si tedy svých vlasů vážíte a nechcete je ničit vlastníma rukama, dejte si na tohle pozor.

1. Přípravky z drogerií

Ne úplně nejhorší, ale zato snad úplně nejčastější chybou, kterou trápíte své vlasy, je používání špatných přípravků. Vyhnout byste se měly vše produktům, které obsahují látky, jež vlasy zatěžují a ucpávají vlasové folikuly.

„Vlasové přípravky z drogerií obsahují sulfáty, které působí jako pěnidla a tvoří někdy až 40 procent daného produktu. Šampony díky nim hodně pění a člověk má pocit, že je vše v pořádku. Opak je ale pravdou. Dochází totiž k ucpávání vlasových folikul, což může vést až ke vzniku mazotoků,“ popisuje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasové kliniky a centra zdraví Clinical Hair.

„Dalšími škodlivými látkami jsou silikony, pryskyřice, paraffinum liquidum, tedy minerální oleje, či ovocné kyseliny, jež narušují vrstvy vlasové pokožky. Všechny uvedené látky vlasy ztenčují a vlasová pokožka se vlivem jejich působení stává náchylnější na vlivy okolního prostředí," dodává odbornice.

Ideální je proto porozhlédnout se ve specializovaných obchodech, kadeřnictvích či e-shopech po profesionální kosmetice. V úvahu připadají i přípravky z lékárny. Z drogerijní nabídky jsou pak nejlepší ty obyčejné, levné bylinkové šampony, dejme tomu kopřivový nebo heřmánkový, které také nebývají zatíženy nevhodnou chemií.

Foto: Profimedia

Šampony z drogerií jsou málokdy správnou volbouFoto: Profimedia

2. Barvení podomácku

Opravdu kvalitní barva vlasům v podstatě neuškodí, naopak jim často dodá objem a lesk a také může pomoci i při jejich vyšším maštění. Problém však často představuje domácí amatérské barvení, při němž ženy zaprvé používají nevhodné přípravky a mimo to mají i špatnou techniku barvení.

„Často se setkávám s případy, kdy žena nedodrží během domácího barvení správný technologický postup a v důsledku toho dochází až ke spálení vlasů, jejich dehydrataci a poškození vlasové pokožky. Vlasy jsou však nadměrně zatěžovány i tehdy, když příliš střídáte barevné odstíny,“ uvádí tricholožka Lenka Kašpaříková.

3. Gumičky

Za jistých okolností může představovat problém i stahování vlasů do gumičky. Pokud upravujete kadeře do culíku či drdolu každý den na stejném místě, dochází k velmi nepřirozenému tahu, který nejen škodí kořínkům, ale navíc se vlasy nepřirozeně oslabují.

Dále pak především majitelky dlouhých vlnitých či kudrnatých vlasů mají tendenci stahovat je ještě mokré do drdolu. Vlasy jsou sice následně krásně vlnité, ale současně dochází k jejich oslabování a opětovnému lámání.

Foto: Profimedia

Vlasy zaplétejte různými způsoby, ne pořád stejně, škodí to jejich kořínkům a vede to ke slábnutí vlasůFoto: Profimedia

4. Horký vzduch

„Při vysoušení vlasů fénem, ale i při kulmování či žehlení vlasy poškozují vysoké teploty. Během zmíněných procesů se z vlasů odpařuje přirozená vlhkost, což způsobuje jejich přesušování a lámání. Je vhodné proto použít speciální termospreje, jež vlasy proti působení tepla chrání,“ říká Kateřina Sujová, manažerka značky Henkel Beauty Care.

Co se týče foukání vlasů, velmi důležitá je i technika. K oblíbené metodě patří foukání vlasů v předklonu. Vaše hříva má sice pak dokonalý objem, ale zároveň dochází k oslabování délek vlasů. Preferujte proto fénování po směru růstu.

A co vy, dáváte na svoje vlasy pozor?

Reklama

Načítám