Článek
Chcete vaše letošní hubnoucí předsevzetí dodržet? Pak se neuchylujte k redukčním jídelníčkům, které slibují dramaticky rychlé snížení váhy. Ty jsou jsou předem odsouzeny k neúspěchu, a to z několika důvodů. Zaprvé se téměř nedají dodržet. Málokterý člověk se zvládne delší dobu takhle trápit. Dalším problémem bývá jo-jo efekt a také zpomalení metabolismu.
„Právě rychlým hubnutím přichází tělo o svaly, které ale zase pomáhají při spalování kalorií, a tím se člověk paradoxně ochuzuje o možnost shodit kila správně a trvale,“ komentuje trenérka Kateřina Ebrová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.
Ideální je dojít ke snížení váhy pomalu, zdravou stravou a pohybem. Jaká pravidla vám s tím pomohou?
1. Den začíná snídaní
O důležitosti snídaně slyšíte pořád dokola, až vám to leze krkem. Ale to jen proto, že se opravdu jedná o alfu a omegu zdravého hubnutí. „Pravidelně snídat by mělo patřit mezi vaše předsevzetí číslo jedna. Když si totiž nenajdete čas na ranní snídani, jste rychleji unavení a bez energie. Pak máte větší tendence uzobávat všechno kolem, protože tělo snídaňový základ potřebuje a co mu nedodáte ráno, si vyžádá později,“ uvádí nutriční specialistka Světa zdraví Ivana Šestáková.
2. Klidně se posaďte a začněte pomalu jíst
Nyní si zapamatujte několik „nikdy“, a to: Nikdy nejezte vestoje. Už vůbec nikdy nejezte za chůze. Také nikdy nejezte zatímco si čtete nebo pracujete na počítači. Jakmile se totiž na jídlo nesoustředíte, automaticky toho sníte více a také dříve se u vás opět objeví hlad.
Navíc nemáte z jídla zdaleka takový požitek, jako když se v klidu posadíte a začnete si vychutnávat každičké sousto. Pokud si osvojíte tuto formu stravování, nebudete mít problém jak se zmenšením porcí jídla, tak s dodržováním pravidelnosti.
3. Jídlo jako zábava
Neberte hubnutí jako utrpení, které vám maximálně znepříjemňuje život. Milujete jídlo? Udělejte si z hubnutí dobrodružnou cestu za objevováním nových chutí.
„Jeden návyk, na nějž se spolu s klienty vždycky opravdu těším, je zkoušení nových netradičních potravin. Ty zpestřují zažitý jídelníček, takže z takových pokusů se těší pak celá rodina. Mám radost, že se na českém trhu objevuje spousta dříve neznámých nebo naopak velmi starých potravin, z nichž mnoho má přímo zázračné účinky – semínka goji, bulgur, pohanka, granátové jablko, amarant, semínka chia, quinoa, chlorella, zelený ječmen a další,“ říká Ivana Šestáková.
4. Porce zeleniny ke každému jídlu
Pravidla zdravého stravováni prochází postupem času řadou změn a redefinování. Co se ale jednoznačně nikdy nezměnilo, je otázka konzumace zeleniny. Žádný racionální jídelníček vás nebude nabádat, aby jste ji omezily. Dospělý člověk by denně měl sníst alespoň 400 gramů, ale klidně i více.
Nebojte se tedy ke každému jídlu přibrat ještě talíř zeleniny, například jako předkrm. Nejenže tělu dodáte velké množství vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků, ale také se poměrně dobře zasytíte a z dalšího chodu už sníte méně.
A jaké jste si dali předsevzetí vy? Hodláte počátkem nového roku začít zdravěji jíst a cvičit?