Hlavní obsah

4 pravidla, díky kterým se vám podaří zhubnout

Foto: Thinkstock

Chcete, aby se vám letos konečně podařilo zhubnout? Poradíme vám, jak toho docílit!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako loni, předloni i roky před tím máte předsevzetí jasné. Zhubnout. Vyvarujte se však chyb, které jste dělali doposud, nepouštějte se do drastických diet. Zkuste jen pozměnit pár svých návyků!

Článek

Chcete vaše letošní hubnoucí předsevzetí dodržet? Pak se neuchylujte k redukčním jídelníčkům, které slibují dramaticky rychlé snížení váhy. Ty jsou jsou předem odsouzeny k neúspěchu, a to z několika důvodů. Zaprvé se téměř nedají dodržet. Málokterý člověk se zvládne delší dobu takhle trápit. Dalším problémem bývá jo-jo efekt a také zpomalení metabolismu.

„Právě rychlým hubnutím přichází tělo o svaly, které ale zase pomáhají při spalování kalorií, a tím se člověk paradoxně ochuzuje o možnost shodit kila správně a trvale,“ komentuje trenérka Kateřina Ebrová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.

Ideální je dojít ke snížení váhy pomalu, zdravou stravou a pohybem. Jaká pravidla vám s tím pomohou?

Foto: Archiv firem

Pomocníci na hubnutí? Na tyhle se můžete spolehnout! Na foto (zleva): Guarana 100 tablet přispívá k lepšímu metabolismu tuků, XL to S Medical Blokování kalorií ze sacharidů 60 tablet je přírodní produkt, který působí na zažívání a vstřebávání uhlohydrátů a Lipoxal Xtreme 180 tablet zvyšuje intenzitu spalování tukůFoto: Archiv firem

1. Den začíná snídaní

O důležitosti snídaně slyšíte pořád dokola, až vám to leze krkem. Ale to jen proto, že se opravdu jedná o alfu a omegu zdravého hubnutí. „Pravidelně snídat by mělo patřit mezi vaše předsevzetí číslo jedna. Když si totiž nenajdete čas na ranní snídani, jste rychleji unavení a bez energie. Pak máte větší tendence uzobávat všechno kolem, protože tělo snídaňový základ potřebuje a co mu nedodáte ráno, si vyžádá později,“ uvádí nutriční specialistka Světa zdraví Ivana Šestáková.

Foto: Thinkstock

Snažte se každý den snídat. Je to to nejdůležitější, co můžete pro sebe (nejen) v hubnoucím režimu udělatFoto: Thinkstock

2. Klidně se posaďte a začněte pomalu jíst

Nyní si zapamatujte několik „nikdy“, a to: Nikdy nejezte vestoje. Už vůbec nikdy nejezte za chůze. Také nikdy nejezte zatímco si čtete nebo pracujete na počítači. Jakmile se totiž na jídlo nesoustředíte, automaticky toho sníte více a také dříve se u vás opět objeví hlad.

Navíc nemáte z jídla zdaleka takový požitek, jako když se v klidu posadíte a začnete si vychutnávat každičké sousto. Pokud si osvojíte tuto formu stravování, nebudete mít problém jak se zmenšením porcí jídla, tak s dodržováním pravidelnosti.

3. Jídlo jako zábava

Neberte hubnutí jako utrpení, které vám maximálně znepříjemňuje život. Milujete jídlo? Udělejte si z hubnutí dobrodružnou cestu za objevováním nových chutí.

„Jeden návyk, na nějž se spolu s klienty vždycky opravdu těším, je zkoušení nových netradičních potravin. Ty zpestřují zažitý jídelníček, takže z takových pokusů se těší pak celá rodina. Mám radost, že se na českém trhu objevuje spousta dříve neznámých nebo naopak velmi starých potravin, z nichž mnoho má přímo zázračné účinky – semínka goji, bulgur, pohanka, granátové jablko, amarant, semínka chia, quinoa, chlorella, zelený ječmen a další,“ říká Ivana Šestáková.

Foto: Thinkstock

Ideální je, když si ke každému jídlu přidáte trochu zeleninyFoto: Thinkstock

4. Porce zeleniny ke každému jídlu

Pravidla zdravého stravováni prochází postupem času řadou změn a redefinování. Co se ale jednoznačně nikdy nezměnilo, je otázka konzumace zeleniny. Žádný racionální jídelníček vás nebude nabádat, aby jste ji omezily. Dospělý člověk by denně měl sníst alespoň 400 gramů, ale klidně i více.

Nebojte se tedy ke každému jídlu přibrat ještě talíř zeleniny, například jako předkrm. Nejenže tělu dodáte velké množství vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků, ale také se poměrně dobře zasytíte a z dalšího chodu už sníte méně.

A jaké jste si dali předsevzetí vy? Hodláte počátkem nového roku začít zdravěji jíst a cvičit?

Reklama

Načítám