Hlavní obsah

4 rady o manželství, na které radši zapomeňte

Foto: Profimedia

Ne všechny rady, které dostáváte, jsou ty správné. Třeba tyhle čtyři o manželství rozhodně neposlouchejte!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také už vám někdy někdo poradil ohledně partnerství, milování či manželství, ale právě kvůli tomuto doporučení se váš vztah paradoxně zhroutil? No, některá rčení nefungují. Třeba jako tahle čtyři!

Článek

I dobře míněné rady, doporučení, nápady či léty „prověřené“ babské povídačky mohou napáchat hodně škody, a proto se nezávislá organizace posuzující silné a slabé stránky partnerů, manželů i jedinců Relate Institute z města Provo v Utahu zaměřila na nejméně užitečné věty o manželství. Tady jsou!

1. Funkční manželství spočívá v řádu a kontrole

Každý z nás má jiný charakter, sny, představy, osobní postupy i vize. Proto nelze očekávat, že jedna osoba se automaticky začne podobat té druhé. V čem hlavně? Ve vykonávání domácích prací!

Jeden dává špinavé nádobí do myčky večer, druhý ráno. Petr své manželce pomáhá tak, že prádlo sice pověsí, ale bez kolíčků. Jeho žena z toho šílí a snaží se mu vysvětlit, jak „se to dělá správně“. Jenže ono „správně“ neexistuje. Co osoba, to vlastní konkrétní způsob.

Budete-li partnera neustále napomínat, a nenecháte mu prostor pro vlastní projev, projekt nebo způsob vykonání úkolu, rozpoutáváte tím boj, odborníky nazvaný gatekeeping.

V překladu to znamená, že si vytváříte pouze svůj prostor, jakýsi plot, chráněné území, bránu, za kterou nechcete pustit „vetřelce“. (Nepleťte si to s pouhým doporučením či ukázkou toho, jak se věci dají dělat lépe. Gatekeeping je o tom, že musí být zásadně po vašem. A jak se asi druhý může cítit, když po něm pořád něco předěláváte?)

Foto: Profimedia

Nechte partnera dělat (nejen) domácí práce po svém. Neustálá kontrola vede k nechuti a ke zbytečným hádkámFoto: Profimedia

2. Povinnosti by se neměly míchat

Jeden z prvků sebeúcty je pocit užitečnosti – zvlášť ve věcech, které nám genderově nepřísluší. „Když se cítíme být kompetentní v nějakém úkolu, smýšlíme o sobě lépe. Stejně jako o vztahu. Takže co se stane, když matka nikdy nenechá otce pečovat o dítě? On si přijde nechtěný, zbytečný a neschopný,“ uvádí odborníci na blogu Relate Institutu.

To může oslabit rovnost ve vztahu a týmovou práci. Jen si představte ten pocit, že vám muž léta zakazuje míchat se do úprav na domě. „Prosím tě, nech to, já to udělám, protože ty bys to mohla zkazit.“ Jak se to poslouchá?

3. Na vysvětlení je vždycky času dost

„Tohle Marek dělá pořád,“ stěžuje si čtenářka Linda s tím, že pokaždé, když jí manžel něco vyčte, zkritizuje ji a nazve nevděčnou, otáčí se a odchází. „Přitom já chci, abychom si to hned vyříkali a problém odstranili,“ krčí rameny. A do jisté míry má pravdu. Když obvinění, tak i otevřený dialog. Protějšek nebude mít pocit, že partnerovi nestojí ani za to, aby se s ním bavil.

Foto: Profimedia

K tomu, abyste byli v manželství dlouhodobě spokojení, je třeba druhého citově hýčkat – průběžněFoto: Profimedia

Ovšem pozor, do vztahových debat podle koučky partnerských vztahů Lenky Černé nepatří velké emoce nebo obviňování. „Obě strany by se měly do konverzace pustit až v momentě, kdy jsou na ni připravené,“ říká. Ale rozhovor by měl přijít vždycky. Neustálé otáčení se zády nic nevyřeší!

4. City se nemusí projevovat pořád

„Výzkumy ukazují, že vyjádření obdivu a vděčnosti pomáhá soustředit se na pozitiva partnerství,“ dál uvádějí odborníci s tím, že klišé typu „však my už se známe dlouho, nemusíme si pořád dokazovat, že k sobě patříme“ je velmi krátkozraké. Každý potřebuje vědět, že je pořád milován, i když si o to neříká.

Skvělým příkladem je chorvatská modelka a bývalá žena jezdce Formule 1 Bernieho Ecclestona Slavica Ecclestone, která v interview s německou novinářkou Dagmar von Taube v roce 2005 po více než 20 letech manželství prohlásila: „Manželství není vždy lehké. Je to jeden velký kompromis. Člověk musí být ochoten hodně dávat a nesmí téměř vůbec nic očekávat.“ (Modelka se rozvedla čtyři roky po tomto výroku. Evidentně jí došla trpělivost a už „to“ taky chtěla konečně slyšet! Z jejích výpovědí totiž obdivu dostávala příliš málo.)

Tak co, kterou radou jste se až doteď řídili?

Reklama

Načítám