Článek
Zakysanou smetanu v těstě můžete nahradit hustým bílým jogurtem. Hotové smaženky nemusíte obalovat v cukru, výborné jsou podávané se džemem.
Postup
01.
Střední jablko oloupejte, nakrájejte na malé kousky a zakápněte citronovou šťávou. Ve středně velké míse ruční metlou krátce zamíchejte vejce s mlékem, cukrem, špetkou soli a zakysanou smetanou. Do této směsi prosejte mouku s jedlou sodou a zamíchejte. Nakonec vmíchejte i nakrájená jablka.
02.
Ve střední pánvi rozehřejte asi 1,5cm vrstvu oleje (můžete do něho pro chuť i vůni přidat i lžičku másla). Do oleje pak lžící vkládejte malé koblížky/hrudky. Těsto nijak neuhlazujte ani dál netvarujte.
03.
Smažte je ze všech stran dozlatova na střední výkon plotýnky. Je třeba, aby se každá smaženka propekla a nezůstala uvnitř syrová, proto je neopékejte příliš zprudka. V průběhu smažení dolijte do pánve olej.
04.
Hotové, ještě horké smaženky obalte ve směsi hnědého cukru a mleté skořice. Servírujte teplé i studené.





