Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Nejoblíbenější sladké jídlo mých děti? Jednoznačně tyto sladké smaženky. Do těsta se přidává zakysaná smetana a nakrájená jablka. Pak už je stačí jen osmažit dozlatova a obalit ve skořicovém cukru. A hotovo.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na těsto
  • 1 ks jablek
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
  • 1 ks vejce
    3
  • 70 ml mléka
    7
  • 2,5 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 200 g zakysané smetany
    7
  • 200 g polohrubé mouky
    1
  • 1/2 lžičky jedlé sody
Na smažení a obalení
  • 150 ml oleje na smažení
  • 2 lžičky másla
    7
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 lžíce hnědého cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Zakysanou smetanu v těstě můžete nahradit hustým bílým jogurtem. Hotové smaženky nemusíte obalovat v cukru, výborné jsou podávané se džemem.

Postup

01.

Střední jablko oloupejte, nakrájejte na malé kousky a zakápněte citronovou šťávou. Ve středně velké míse ruční metlou krátce zamíchejte vejce s mlékem, cukrem, špetkou soli a zakysanou smetanou. Do této směsi prosejte mouku s jedlou sodou a zamíchejte. Nakonec vmíchejte i nakrájená jablka.

02.

Ve střední pánvi rozehřejte asi 1,5cm vrstvu oleje (můžete do něho pro chuť i vůni přidat i lžičku másla). Do oleje pak lžící vkládejte malé koblížky/hrudky. Těsto nijak neuhlazujte ani dál netvarujte.

03.

Smažte je ze všech stran dozlatova na střední výkon plotýnky. Je třeba, aby se každá smaženka propekla a nezůstala uvnitř syrová, proto je neopékejte příliš zprudka. V průběhu smažení dolijte do pánve olej.

04.

Hotové, ještě horké smaženky obalte ve směsi hnědého cukru a mleté skořice. Servírujte teplé i studené.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie1 246,5 kJ
Bílkoviny3,73 g
Tuky19,83 g
Sacharidy25,9 g
Sůl0,15 g
SAFA4,16 g
Vláknina1,12 g
Cukry11,38 g

Načítám