Hlavní obsah

4 tipy, jak správně pečovat o plavky, aby dlouho vydržely!

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Foto: yurakrasil, Shutterstock.com

Reklama

Vybledlé barvy, vytahané košíčky, popraskané gumičky. Takhle dopadnou vaše plavky, když o ně nebudete správně pečovat. Poradíme vám, jak prodloužit jejich životnost, aby vydržely i do další sezony.

Článek

Koupily jste si letos nové plavky a chtěly byste, aby vám co nejdéle vydržely? Pak je nutné o ně pečovat, stejně jako o spodní prádlo. Děláte to ale správně? Raději si přečtěte následující rady, kterých se určitě při praní, sušení i uskladnění plavek držte.

Před prvním použitím tu pro vás máme jeden tip. „Než si plavky obléknete poprvé na sebe a skočíte s nimi do moře nebo bazénu, vymáchejte je v octové lázni. Tu uděláte z půl litru až litru vlažné vody a lžíce jablečného octa. Postará se o to, aby barvy nebledly,“ doporučuje Marie Cicvárek Fléglová z UrbanStore.

Perte do 30°C

Základem všeho je především přeprání plavek ihned po každém použití. Plavky totiž ničí nejen chlorovaná voda v bazénech, mořská sůl a opalovací krém, ale i plážový písek nebo pot. Proto je vždy po příchodu z bazénu či od moře přeperte nejprve ve studené vodě a následně ve vlažné s pracím prostředkem určeným na jemné prádlo.

Pokud byste plavky chtěly hodit do pračky, tak můžete, ovšem učiňte tak nejlépe až na konci sezony nebo jen párkrát za léto (jak často prát džíny nebo spodní prádlo?). Dejte je do ochranného sáčku, teplotu nastavte na 30°C a vyhněte se aviváži. „Aviváž způsobuje šednutí barev a snižuje elasticitu materiálu,“ vysvětluje Alena Vojířová, profesionální stylistka prádla Triola.

Foto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Plavky neperte v aviváži, poškodila by se elasticita materiáluFoto: ssuaphotos, Shutterstock.com

Ždímejte šetrně

Perete-li plavky v ruce, určitě je následně neždímejte různým přetáčením a rotací, aby se nelámala vlákna. Vyztužené košíčky u praní neprolamujte a jen z nich vodu prsty jemně vymačkejte, ostatně jako z celých plavek (taky děláte tyhle chyby při výběru podprsenky?).

Sušte naruby

„Před praním a při sušení obraťte plavky naruby, abyste šetřily barvy. Rovněž je nejlepší plavky sušit v uzavřeném nebo chladném prostoru, ne na přímém slunci,“ doporučuje Petra Skyba, ředitelka značky Lisca v České republice. Plavky se také nesmí sušit v sušičce ani žehlit, neboť horký vzduch ničí jejich pružnost i barvu. Proto se v nich nedoporučuje chodit do sauny a páry. Trpí tím materiál i lepené švy.

„Košíčky plavkové podprsenky po každém vyprání navíc vymodelujte svými prsty do původního tvaru a usušte na rovné ploše, savé podložce. Pokud je chcete pověsit na prádelní šňůru, pověste je za střed, aby se asymetricky nevytahovaly,“ dodává Alena Vojířová z Trioly. Víte, jak správně sušit prádlo doma? 

Foto: vvoe, Shutterstock.com

Nesušte plavky na přímém slunci a vyztužené košíčky podprsenky vymodelujte po praní prstyFoto: vvoe, Shutterstock.com

Skladujte volně

Vypraly jste i sušily plavky podle našich tipů? Pak nepodceňujte ani jejich skladování. Dbejte na to, abyste plavky neskládaly ještě vlhké a ani je nezavíraly do plastových sáčků, kde k materiálů nemůže vzduch. Ideálně si proto pořiďte látkové sáčky, které jsou navíc ekologické.

Chystáte se ještě na dovolenou k moři? Určitě se vám budou hodit naše tipy na skvělé stylingy s plavkami na pláž!

Reklama

Související témata:

Načítám