Hlavní obsah

4 triky, díky kterým letos vydržíte hubnout

Foto: Profimedia

Právě teď je čas začít hubnout do plavekFoto: Profimedia

Reklama

První den dva do toho jdete naplno. Ty další to už začne pokulhávat. A po týdnu dvou je s vaším snažením amen. Dáváte si pravidelně předsevzetí zhubnout, ale nikdy se to nepovede? Víme, jak to zlomit!

Článek

Říká se, že nejtěžší je začít. Ale to podle nás není úplně pravda. Ve chvíli, kdy se rozhodnete začít ze sebou něco dělat, jste natěšení na změny a plně motivováni, jde to celkem snadno.

Takové rozpoložení vám ale většinou nevydrží napořád. A dříve nebo později přijde krizový stav, který můžete řešit dvojím způsobem. Buď povolíte a vykašlete se na to – bohužel, to je ta častější varianta –, nebo vynaložíte všechny možné a nemožné prostředky, abyste to překonali.

Nejtěžší tedy není začít, ale vytrvat. Pokud však opravdu vytrváte a přehoupnete se přes to nejtěžší, můžete si tleskat. V létě se u bazénu blýsknete svou super sexy figurou!

A co vám pomůže zvládnout to nejhorší období?

1. Čím lepší plán, tím jistější výsledek

Je v podstatě téměř jisté, že když si řeknete: „teď začnu cvičit a jíst zdravě“, ale nebudete to mít nějak konkrétněji nalajnované, tak to prostě nedáte. Budete proto potřebovat co nejpodrobnější plán, – ideálně si ho připravte aspoň na týden dopředu – kde budete mít promyšlenou jak stravu, tak pohyb.

Zkuste pohyb zařadit každý den. Nemusí to být neustálé posilování ve fitku. To ani není v případě začátečníků vhodné. Ale předepište si denně aspoň dejme tomu 30minutovou chůzi. Kromě toho, že díky tomu nabudíte metabolismus, tak zároveň stimulujete trávicí systém, což se rozhodně bude hodit!

Foto: Profimedia

Pořiďte si notes nebo diář, kde si budete s dostatečným předstihem plánovat jak pohyb, tak stravuFoto: Profimedia

2. Nacpěte si do hlavy svůj cíl

„Vytvořte si kartičku, kde si napíšete své cíle. Například vaši chtěnou váhu, obvody těla po zhubnutí. Každý den si ji čtěte a do svého podvědomí si neustále vkládejte stav, který sice ještě není reálný, ale kam směřujete,“ popisuje psychoterapeutka Mgr. Hana Hrušková.

3. Představujte si, jak se vaše tělo mění

Vždycky, kdy budete mít chuť na všechno se vykašlat, a místo zdravého oběda si dát třeba hamburger, představte si, jak v případě, že to neuděláte, bude vaše tělo hubnout. „Představujte si, že máte volnější kalhoty, hubenější stehna, vypracovanější břicho, štíhlejší paže… Cvičte svou mysl v této velké změně, nejen tělo. Navíc síla pozitivního myšlení má dvojitý účinek – i při fyzickém tréninku,“ říká výživový poradce a kouč Ing. Martin Škába.

Foto: Profimedia

Vsugerujte si představu vašeho štíhlejšího tělaFoto: Profimedia

4. Vzdělávejte se

Ryby vám nechutnají, luštěniny taky ne, zelenina skoro žádná a srandičky jako quinoa, tempeh a podobně už vůbec ne?

S tím mívá při přechodu na zdravou životosprávu problém hodně lidí. A pochopitelně, čím jste starší, tím hůře si na nové potraviny a rutinu navyknete. Jedna z věcí, která vám může pomoct, je učení se novým věcem o svém těle a o tom, jak ho ovlivňuje zdravá životospráva.

Nejde totiž zdaleka jenom o estetiku. Bolí vás v zimě často v krku? Máte nejspíš slabou imunitu. Co to zlepší? Správná strava bohatá na vitaminy a minerály. Býváte často unavení a nesoustředění? Nejspíš vám chybí nějaká pro tělo důležitá složka jako třeba hořčík nebo železo. Čím ji doplníte? Světe, div se, opět stravou.

A tak je to se vším. Jakmile začnete chápat, jak třeba pravidelný běh úžasně podporuje metabolismus, posiluje srdce, zlepšuje náladu... Jakmile se postupně díky novým návykům skutečně začnete cítit naprosto skvěle, už vás ani nenapadne vracet se do starých kolejí.

Reklama

Načítám