Hlavní obsah

Jakým zimním sportem shodíte kila nejrychleji? Víme to!

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Foto: Zoom Team, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, proč je nejlepší hubnout přes zimu? Protože plavková sezona je v nedohlednu a vy nemusíte být ve stresu. Shazujte pěkně v klidu a nenuťte se do každodenních tréninků v posilovně. Navíc lze pohyb spojit se zábavou pro celou rodinu. Víme, u čeho se spaluje nejlépe!

Článek

V chladném počasí můžete podnikat dost aktivit, které jsou nejen zábavné, ale navíc se během jejich provozování dá spálit opravdu hodně kalorií. Zaměřili jsme se na nejtypičtější zimní sporty a zjišťovali jsme, které jsou na hubnutí úplně nejlepší. Možná vás překvapí, že je mezi nimi i sáňkování.

Hurá na sjezdovku

Klasické sjezdové lyžování je na shazování mimořádně vhodné – zabírají při něm téměř všechny svalové skupiny. A jak známo, kde se tvoří sval, tam mizí tuk. Kromě hýždí, nohou, rukou, středu těla i zad je tento zimní sport dobrý i na posílení srdce a zlepšení celkové fyzičky. Za hodinu středně náročného lyžování můžete vydat kolem 1700 kJ (400 kcal). Záleží samozřejmě na typu terénu a stylu jízdy. Sjedete-li svah jednou za hodinu s velkými přestávkami na svařák a mezitím budete stát v nekonečných frontách na lanovku, pak moc energie nespálíte.

„Když jízdu ovládáte, jezděte svižnějším tempem a dole u lanovky se moc nezdržujte. Dávejte si pozor na správné postavení pánve při předklonu – nevystrkujte zadek a zbytečně tak neprohýbejte bederní část,“ radí výživová poradkyně a fitness trenérka Alena Vídeňská.

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Lyžováním spálíte kolem 400 kcal za hodinu. Když však budete navíc šlapat do kopce aspoň částečně po svých, pak vydanou energii zněkolikanásobíteFoto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Do kopce po svých

Chcete si dát na svahu opravdu do těla? Zapomeňte na lanovku a vyšlapejte alespoň část kopce po svých. Chůze v lyžích je fyzicky náročná, a na hubnutí je proto ideální. Za hodinu takového pohybu spálíte téměř 3000 kJ (700 kcal). Plánujete-li přes zimu shodit pár kil, je to ideální možnost, jak výdej energie zvýšit a urychlit.

Zkuste prkno

Jestli už vás lyže nebaví, zkuste změnu – snowboard. Jízda na prkně je náročnější než na lyžích, takže se při ní dá i lépe hubnout. Platí zde ale stejné podmínky: opět záleží na terénu a rychlosti jízdy. I snowboarding podporuje činnost srdce, posiluje vnitřní břišní i zádové svaly, stehna a hýždě. Je skvělý pro tvarování spodní části těla. Za hodinu snowboardingu spotřebujete zhruba 1900 kJ (450 kcal).

Foto: AntGor, Shutterstock.com

Jízda na snowboardu je oblíbená. Díky prknu dobře posílíte spodní část tělaFoto: AntGor, Shutterstock.com

Na stadion i na rybník

Nemusíte ale nutně jezdit na hory proto, abyste si v zimě zasportovali. Zábava pro celou rodinu a zároveň vhodná aktivita pro získání a udržení formy je i bruslení. Bude-li dostatečně zamrzlý rybník, vyrazte na čerstvý vzduch! Zábavu na ledě si lze užít i ve vyšších teplotách – stačí najít nejbližší stadion a jít si zabruslit tam (případně najít v dosahu umělá kluziště, která často lákají na bruslení zadarmo).

„U bruslení na ledě posílíte a udržíte fyzickou kondici a také zpevníte svaly na nohou a hýždích. Dejte si ale pozor na zranění,“ doporučuje Kateřina Hollerová, hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours. Za hodinu rekreačního bruslení spálíte kolem 2000 kJ (470 kcal).

Vyrazte do stopy

Jeden z nejzdravějších pohybů, díky němuž vydáte až 3000 kJ (720 kcal) za hodinu, je běh na lyžích. Zapojuje se při něm až 99 procent svalů! „Jízda na běžkách má řadu výhod. Nejenže se jedná o šetrný sport šetřící kloubní aparát, a je tedy vhodný i pro osoby s nadváhou, ale především při něm komplexně zapojíte celé tělo,“ říká Alena Vídeňská.

Na běžkách pořádně zpevníte problémové partie, jako je břicho, hrudník, nohy, ramena a hýždě. Záleží samozřejmě na délce a obtížnosti trasy a také na tom, jakou rychlostí a stylem jedete. U bruslení do kopce určitě spotřebujete víc energie než při klasice na rovině. Když překročíte rychlost třináct kilometrů v hodině, můžete spálit až 4350 kJ (1040 kcal) za hodinu, při bruslařském stylu ještě o 800 kJ (190 kcal) více.

Foto: Man On The Go, Shutterstock.com

Běh na lyžích je jedním z nejbezpečnějších pohybů vůbec. A navíc se při něm dobře hubne!Foto: Man On The Go, Shutterstock.com

Zábava a hubnutí v jednom?

Že hubnutí může být skutečná legrace, dokazuje i další zimní aktivita, do které byste to asi neřekli. Zbavovat se kalorií totiž můžete i u sáňkování. Na sáňkách a bobech spotřebujete až 1200 kJ (280 kcal) za hodinu. Nejde ale samozřejmě o jízdu dolů, ale především o vybíhání zasněženého kopce. Nemusíte se stresovat, jak o Vánocích stihnete zabavit děti a zároveň se udržet ve formě. Spojte příjemné s užitečným a zkrátka sáňkujte s nimi.

Běh nejen na běžkách

Hory ani sníh vám nic moc neříkají? Pokračujte dál i v některých ne úplně typicky zimních sportech. Trenérka Kateřina Hollerová doporučuje klasický běh venku: „Pokud se budeme bavit o ryze zimních outdoorových sportech, pak bych ze všeho nejvíc doporučila běh. Tím spálíte 2000 až 4500 kJ (tedy 480 až 1070 kcal) za hodinu. Chladné počasí ani sníh nejsou důvodem k tomu, abyste přestali běhat – naopak. Zima je ideální na delší a pomalejší běhy, díky kterým zlepšíte vytrvalost i čas.“

Jakému sportu dáváte v zimě přednost vy?

Načítám