Hlavní obsah

Hubnete na rotopedu? Pozor, tohle jsou nejčastější chyby, které děláte!

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Cyklistika je při hubnutí skvělá. A není divu! Jízda na kole nezatěžuje klouby a je vhodná i jako rehabilitace. Nechcete se svého oblíbeného sportu vzdávat ani v zimě? Nahraďte kolo rotopedem. Ale ať už budete cvičit ve fitku, nebo doma, dodržujte určitá pravidla. Jedině pak půjdou kila dolů.

Článek

Znáte ideální tepovou frekvenci při tréninku? A víte, kdy a jak často cvičit? Nevhodná výška sedla nebo délka šlapání patří mezi hlavní chyby, kterých se lidé při jízdě na rotopedu dopouštějí. Nejenže kvůli tomu nedosáhnou kýženého výsledku, ale ještě si mohou ublížit. Zvlášť jestli cvičíte doma bez trenéra, pak dbejte na pravidla, která vaše šlapání na rotopedu zefektivní.

Cvičení vhodné pro každého

Rotoped je vhodný pro seniory, lidi v rekonvalescenci i pro ty, kdo bojují s obezitou. Stroj je mnohem pohodlnější než klasické kolo – má široké sedlo a můžete být po celou dobu ve vzpřímeném sedu. Hlavním předpokladem pro úspěšný trénink je správné ergonomické nastavení rotopedu: výška, tvar a pozice sedla i nastavení řídítek musejí odpovídat vaší výšce i délce nohou. Špatné nastavení nedovolí sedět ve správné poloze a to může způsobit bolesti zad.

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Správné sestavení a také nastavení rotopedu výrazně ovlivní kvalitu vašeho cvičeníFoto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Sedadlo a řídítka

Výška sedadla se dá snadno nastavit, a cvičit tak může celá rodina. A jak ideální výšku sedla poznáte? Bude se vám sedět pohodlně. Zkontrolovat to můžete stoupnutím vedle stroje: sedátko by mělo být přibližně ve výšce vašich kyčlí. Při jízdě byste měli mít v dolní poloze kolena téměř (ne však úplně) propnutá. Při sedu a při šlapání je třeba sedět natolik pohodlně, abyste nepodsazovali ani nevysazovali pánev. Celá páteř by měla být rovná – neprohýbejte se v bedrech a nezaklánějte hlavu.

Výšku a vzdálenost řídítek upravte tak, abyste cítili pohodlnou oporu a nehrbili záda. Také si dejte pozor, abyste nezvedali ramena k uším a zbytečně nezvyšovali napětí svalů kolem krční páteře.

Podpořte trénink správnou tepovkou

Při jízdě na rotopedu se zapojuje především spodní část těla a břicho. Pro ženy je proto cyklistika ideální – účinně působí na většinu jejich problémových partií. Základem efektivního tréninku je měření tepové frekvence. Rozhodně to nepodceňujte! Bez kontroly tepovky jen stěží dosáhnete požadovaných výsledků.

Začátečnickou chybou je domněnka, že čím víc srdce bije, tím lépe. Když začínáte, vyvarujte se vysoké intenzity. Pro hubnutí je ideální tzv. aerobní pásmo, které je na 65 až 75 % maximální tepové frekvence. Tu přibližně zjistíte tak, že odečtete svůj věk od čísla 220.

Moderní přístroje váš tep měří samy. Zadáte věk a účel sportu, jako například spalování tuku nebo zlepšení kardiovaskulárního systému, a rotoped pak sám upravuje optimální zátěž právě pro vás. Můžete si také zvolit jízdu po rovině nebo do kopce – ideální je to střídat.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Zpočátku se nepřemáhejte. Není důležitá rychlost jízdy, ale čas a vhodná zátěžFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Začněte ráno nalačno

Chcete zhubnout? Ideální doba na trénink je hned ráno po probuzení. Při cvičení nalačno, kdy jsou zásoby krevního cukru na nízké úrovni, musí tělo sáhnout do rezerv, a tím pádem spaluje tuky. Zapomeňte však na to, že sednete na rotoped, na 15 minut šlápnete do pedálů a pak si dáte kafe. Šlapat byste měli 30 až 40 minut tak, abyste cítili, jak se organismus postupně zahřívá a následně i potí. U průměrného člověka začíná tělo tuky spalovat nejdříve po 15 až 20 minutách intenzivního pohybu.

Bolavý zadek? Jen dočasně

Když na rotopedu začínáte, připravte se na otlačený zadek. Díky pohodlnějšímu sedlu to ale není srovnatelné s bolestí, kterou může způsobovat klasické kolo. Nejlepší rada, jak se nepříjemných pocitů zbavit, je prostá: jezděte pravidelně. Pozadí si zkrátka na nový pohyb musí zvyknout – je to stejné jako s jakýmkoli jiným sportem. Vydržte šlapat půlhodinku dvakrát až třikrát týdně a za chvíli už o žádném otlačení nebudete vědět.

Bez regenerace nezhubnete

Ideální je jezdit zhruba třikrát týdně. Neplatí, že když budete šlapat dennodenně, tak rychleji shodíte. Tělo potřebuje regenerovat a uložit ze cvičení vše, co mu dalo (i vzalo). Časem můžete prodlužovat délku tréninku nebo navýšit počet na pět týdně. Cvičením na rotopedu zhubnete, zlepšíte si kondičku a posílíte svaly na nohou i břišní. Díky tomu, že dvě třetiny vaší hmotnosti jsou na sedadle, nepřetěžujete klouby ani vazy, jako je tomu třeba při běhu.

Znáte výhody jízdy na rotopedu?

  • Cvičit lze i v pohodlí domova -
  • Nejste závislí na počasí -
  • Na rotopedu je snadné udržovat optimální tepovou frekvenci -
  • Pohyb je vhodný téměř pro kohokoli -
  • Zlepšuje stav kardiovaskulárního systému -
  • Zhubnete a posílíte problémové partie -
  • Během jízdy můžete sledovat oblíbený pořad -

Používáte rotoped, nebo je to u vás jen drahý věšák na šaty?

Reklama

Načítám