Hlavní obsah

40 rad o lásce, které by měla znát každá žena

Foto: Profimedia

Láska nemusí být zas tak složitá. Chce to jen držet se chytrých radFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska je krásná, ale také často komplikovaná. A leckdy by se hodil nějaký návod, soubor rad, který by vám pomohl proplout úskalími milostného života. My ho máme. Tohle se vyplatí o lásce vědět!

Článek

Britské expertce na vztahy a sex Tracey Cox je 53 let. Problematice lásky se věnuje zhruba třicet let. A nyní dala dohromady 40 rad týkajících se partnerského života a hledání lásky, o které ji prosí spousta mladých žen. Je to prý čtyřicet věcí, které by bývala ráda věděla, když jí bylo dvacet!

1. S první láskou navždy? Klidně

Jakkoli se říká, že je potřeba se v mládí vyřádit, podle Tracey Cox není zas tak hloupé usadit se se svou první láskou. Klidně tou středoškolskou. Jen si musíte umět dopřát dostatek svobody a vzájemné podpory, abyste vedle sebe mohli vyrůst.

2. Neplýtvejte časem

Život není tak dlouhý, jak by se mohlo zdát. A plýtvat časem s nerozhodnými muži je chyba! „Pokud se muž neumí rozhodnout, zda chce dovnitř, nebo ven, stejně nebude nikdy dobrým partnerem,“ tvrdí Tracey Cox.

3. Neomlouvejte muže

Udělal něco, co vám příliš nesedí? Nezdají se vám některé jeho návyky? Tak se tomu postavte čelem a neomlouvejte ho. Žádné „opil se, protože měl dnes těžký den“ nebo „chodí pozdě, protože toho má prostě moc“.

4. Grázlíci bývají idioti

Ti hajzlíci, kterým ženy tak často podléhají, bývají ve většině případů naprostí pitomci! Jen jim příroda nadělila sex-appeal, aby mohli ve světě přežít i s tak otřesným chováním a povahou.

5. Hodní kluci nejsou nudní

Nezaměňujte lásku s dramatem. „Vzlety a pády jak na horské dráze nejsou znakem vášně, ale nestability a nevyrovnanosti. Klidná jízda je fajn,“ radí Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Hodní kluci jsou nudní? Ani omylem!Foto: Profimedia

6. Neanalyzujte

Neřešte a nešťourejte se v nesmyslech. Neanalyzujte, jaký přesný význam má jeho poslední věta, nepřemýšlejte, zda se na vás usmál dostatečně mile. Užívejte si jeden druhého, relaxujte a dejte vašemu vztahu šanci.

7. Nežárlete

Žárlivostí ničemu nepomůžete. Vaše scény a podezřívavost partnerovi v případné nevěře nezabrání, naopak k ní přispějí. Nikdo nechce žít se žárlivcem!

8. Nepochybujte o sobě

Neustálá nejistota, co si o vás okolí myslí, jak vás vnímá, zda jste pro své blízké dost dobří. To vše vám milostný život jen komplikuje. „Toužíte po jistotě a bezpečí, ale tohle pochybování o sobě samých od vás lidi spíš odhání,“ říká Tracey Cox.

9. Počkejte rok

Hodně lidí se svému protějšku plně otevře už po několika měsících známosti. Chyba! „Já doporučuji počkat rok, než začnete někomu plně důvěřovat,“ radí Tracey Cox.

10. Miřte vysoko

Jakýkoli vztah může skončit fiaskem. Ať už se jeví jako bezpečný nebo jako riskantní. Proto nedělejte v lásce ústupky, jděte za tím, kdo se vám opravdu líbí. Tady pořekadlo „lepší vrabec v hrsti než holub na střeše“ neplatí.

11. Snové představy nejsou

Máte nějakou vysněnou představu o lásce? Tak na ni zapomeňte! Nečekejte, že láska bude vypadat tak, jak vy si představujete, že vypadá. Realita má ke snům a romantickým filmům většinou dost daleko.

12. Jak to má s matkou

Partnerův vztah s matkou vám o něm řekne vše, co potřebujete vědět. Vycházejí spolu, mají se rádi, ale nemají problém přetrhnout „pupeční šňůru“? Super! Jde spíš o mix nenávisti, zášti a chorobné závislosti? Utíkejte!

13. Vztahy nejsou vše

Láska není to jediné, co vás může v životě naplňovat a činit šťastnými. Je toho víc. Třeba dobří přátelé, rodina, dobré knihy, kariéra, skvělé jídlo či víno.

14. Partner není jako váš otec

Nesrovnávejte svůj protějšek s vaším otcem. „To, že vás jako malou otec opustil, neznamená, že to váš přítel udělá také. On není váš otec,“ říká Tracey Cox.

15. Láska nestačí

Ke spokojenému a fungujícímu vztahu jen láska nestačí. Potřebujete také dobré komunikační schopnosti, empatii, ochotu dělat kompromisy a na vztahu neustále pracovat.

Foto: Profimedia

Žít ve dvou je super, ale není to jediný zdroj štěstí v životěFoto: Profimedia

16. Urputná snaha nemusí vyjít

Pokud se opravdu snažíte, pracujete na vztahu, ale ono to stále není ono, žijete s někým, kdo se k vám nehodí. Jakmile najdete toho správného, pochopíte, jak snadné je žít v páru.

17. Musíte být připraveni

Nemáte šanci najít toho pravého, pokud na to nejste připraveni. „Pokud jste zahořklí, máte zlomené srdce, nebo prožíváte jinak zpackané období, dejte si od lásky pauzu,“ varuje Tracey Cox.

18. Nevracejte se

Pokud se s někým rozejdete, a pak se k sobě zase vrátíte, a to několikrát po sobě, nepatříte k sobě. A vracíte se k sobě z úplně jiných důvodů, než je láska (sex, pohodlnost…).

19. Pozor, po čem toužíte

Každý máte určitou představu o ideálním vztahu. Souvisí to s vaším dětstvím, s tím, co vám bylo předloženo jako „funkční vzor“. Přesně po tom pak v dospělosti toužíte, a to i když šlo o vzor negativní.

20. Zoufalství není sexy

Zoufalé prosby, aby s vámi zůstal. Neexistuje nic, co by bylo méně atraktivní, méně sexy. Ale pozor, přiznat, že toužíte po lásce, rodině a dětech, to zoufalství není!

21. Buďte realisté

Dívejte se kolem sebe a snažte se vidět to, co tam opravdu je, ne to, co byste si přáli, aby tam bylo. Pokud vás někdo trápí, přiznejte si to a neomlouvejte ho!

22. Změna je dobrá

Pokud děláte pořád totéž dokola, stejným způsobem to i končí. A platí to i na vztahy. Když to nevychází, zkuste změnu!

23. Zkušenosti se počítají

Muž, který má za sebou pár dobrých delších vztahů, bude mít natrénováno. Rozhodně bude v lásce a v soužití lépe vyškolený než ten, kdo žádný vztah nikdy neměl. A to se počítá!

24. Nesvádějte vinu na minulost

Pokud vám je přes třicet a stále obviňujete něco či někoho z vaší minulosti z toho, jak žijete teď, jděte na terapii. Přestaňte míchat to, co se děje nyní, s tím, co se dělo v minulosti.

25. Mějte odvahu

Ať už jste se v lásce zklamali nebo jste vztahy nepolíbení, zamilovat se, otevřít se někomu druhému, pustit někoho do svého života chce odvahu, dostatek sebevědomí a sílu. Najděte je v sobě!

Foto: Profimedia

Bojíte se, že vám někdo zlomí srdce? Je to normální, zvykněte siFoto: Profimedia

26. Oba vyhrávají

Je jedno, že jeden z vás je třeba atraktivnější nebo vydělává víc peněz, je chytřejší či vtipnější. Oba ale musíte mít pocit, že vás partner nějak obohacuje, že je pro vás výhrou.

27. Malá nabídka

Mužů je sice jako much, ale obzvlášť ženy starší třiceti let pociťují nedostatek kvalitních chlapů. „Na každých deset chytrých, krásných, vtipných a úspěšných žen připadá jeden muž s podobnými kvalitami. A ten je dost možná ženatý. Nemám potuchy, proč to tak je, ale je to tak,“ říká Tracey Cox.

28. Ber, nebo nech být!

Chce s vámi jít na rande? Fajn! Nechce se mu, vytáčí se, nezvedá telefon, trvá mu, než se ozve? Taky fajn! Čekání, toužení, přemlouvání, ta nefungují. Pokud o vás někdo má zájem, poznáte to. Pokud ho nemá, nic s tím neuděláte.

29. Alkohol věci zhoršuje

Alkohol nic neulehčí, naopak dělá věci těžší. Pokud si potřebujete promluvit, něco probrat, dělejte to střízliví.

30. Jste opilí? Jděte spát!

Odborníci často radí, že byste neměli jít spát rozhádaní. Pokud jste ale opilí, rozhodně spát jděte! „Z opilecké hádky stejně nikdy nevzejde nic dobrého, jen vyřknete věci, kterých budete litovat,“ říká Tracey Cox.

31. Řekněte, co chcete

Neříkejte lidem, co nechcete, aby vám dělali. Řekněte jim, co chcete, aby udělali. Pak budete mít výsledky!

32. Jsou horší věci než nevěra

Nevěra bolí, ale není to nejhorší, co vás může potkat. Nemusí to znamenat konec. Muž, co vám vybílí bankovní účet, chlap, který je špatný otec, nebo muž, který odejde, když jste v úzkých. To je skutečný podvodník!

33. Neodpouštějte opakovaně

Nevěru lze odpustit, ale pokud to uděláte víc než dvakrát, dáváte tím partnerovi v podstatě povolenku zahýbat vám permanentně.

34. Nejde o pravdu, ale o štěstí

Pokud je jeden z páru zaujat spíš sbíráním bodů za situace, kdy měl pravdu, kdy se něco dělalo podle něj, než urovnáváním problému, strávíte zbytek života v hádkách.

Foto: Profimedia

Láska je fajn, ale pro funkční vztah nestačí. Chce to také empatii, schopnost komunikovat a vytvářet kompromisyFoto: Profimedia

35. Nebuďte jen spolu

Pokud se nenaučíte trávit volný čas i bez partnera a vše budete podnikat jen spolu, brzy se nebudete mít o čem bavit, když budete sami.

36. Co oči nevidí, to srdce nebolí

To, o čem nevíte, vás nemůže nijak zranit! Šmírování partnera vás dostane do patové situace. „Dozvíte se nejspíš něco, co se vám nebude líbit, ale nebudete to moci s partnerem probrat, protože byste se shodili,“ říká Tracey Cox.

37. Když milujete, jste zranitelní

Je to děsivé, ale je to tak. Pokud opravdu někoho milujete, stáváte se zranitelnými. Je snadné zamilovanému člověku ublížit. Ale tak to chodí a nejste jediní, kdo se bojí.

38. Potřebovat druhého není chyba

Není nic špatného, když cítíte, že svého partnera potřebujete, je pro vás životně důležitý. A to do té chvíle, kdy jemu nevadí být tím, koho je potřeba. Nejste silní a nezávislí? Najděte si někoho, kdo to vidí jako pozitivum, ne jako vaši slabinu.

39. Stejný milostný typ

Každý dává lásku najevo jinak, každý miluje tak trochu jiným způsobem. A aby to fungovalo, musíte si najít někoho, kdo to dělá způsobem, který vám vyhovuje. Ve funkčních vztazích oba mluví stejným milostným jazykem.

40. Tři věci, s nimiž zvládnete vše

Život je občas dost těžký, ale jsou tři věci, které vám pomohou s partnerem překonat i ty nejhorší časy: smysl pro humor, silná milostná chemie a schopnost vidět věci z té lepší stránky.

Myslíte si, že jsou tyhle rady pravdivé?

Reklama

Související témata:

Načítám