Hlavní obsah

5 blahodárných účinků ženšenu: Zlepšuje sex i spalování

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Rostlinka, která ovlivňuje pět orgánů, tiší nervy, zklidňuje mysl, zastavuje křeče, vyhání zlé duchy, čistí zrak a zlepšuje paměť. Už víte? Ženšen pravý. Tahle léčivka, jejíž výzkum je v Koreji oficiálně podporován, toho umí ale ještě víc...

Článek

Existuje více druhů ženšenu, například americký, pětilistý, japonský nebo sibiřský. Žádný z nich ovšem nemá prokázané stejné účinky jako ženšen pravý vypěstovaný v Koreji. Jedná se o tradiční léčivou rostlinu východní medicíny. Užívají se kořeny, které mají největší sílu a účinnost ve stáří šesti let.

Ženšen pravý má pozitivní účinky na oběhový i imunitní systém, centrální nervovou soustavu a soustavu žláz s vnitřní sekrecí. „Odborné studie prokazují jeho komplexní působení na lidský organismus,“ potvrzuje Romana Kotěrová, odbornice na přírodní esence a koučka zdravého životního stylu. Ženšen seženete v lékárnách či prodejnách zdravé výživy, nejčastěji ve formě čaje. Abyste co nejlépe využili jeho příznivé účinky, dopřávejte si jeden až tři šálky denně po celý rok. A co všechno tím získáte? Víme o benefitech ženšenu, které jste určitě neznali.

Foto: tarapong srichaiyos, Shutterstock.com

Ženšenový čaj působí na lidský organismus komplexně. Dopřávejte si jeden až tři šálky denněFoto: tarapong srichaiyos, Shutterstock.com

1. Nejúčinnější adaptogen na světě

Ženšen pravý je velmi silný adaptogen – pomáhá organismu přirozeným způsobem bojovat proti zátěži vyvolané širokou škálou škodlivých faktorů. Posiluje imunitní a endokrinní systém, protože vykazuje antibakteriální, imunostimulační a antioxidační účinky. „Adaptogenní léčivé rostliny jsou jedinečné schopností udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému,“ říká PharmDr. Lucia Havlíková ze společnosti PureDistrict a dodává: „Ženšen pravý je nejstarší, nejznámější a nejúčinnější doposud známý adaptogen na světě.“

2. Zahání únavu

Bylo prokázáno, že podávání ženšenového čaje třikrát denně po dobu jednoho měsíce redukuje příznaky únavy, jako jsou ospalost, slabost a nedostatek energie, oproti skupině, jíž bylo podáváno placebo – a to až o 66 procent.

Foto: robert napiorkowski, Shutterstock.com

V kombinaci s jujubou podporuje ženšen hubnutí a omezuje tak riziko nadváhyFoto: robert napiorkowski, Shutterstock.com

3. Pomáhá s hubnutím

Dopřejte si ženšenový čaj před cvičením – pocítíte lepší výkonnost a nával energie. Ženšen posiluje fyzické schopnosti, dodává tělu vitalitu a urychluje spalování kalorií. Zlepšuje trávení a brání vstřebání tuků z potravy. „Navíc, pokud je s ženšenem v synergickém efektu jujuba, zabráníte růstu tukových buněk,“ říká Lucia Havlíková. Jujuba je, podobně jako ženšen, užívána v čínské lidové medicíně už po staletí. Jedná se o plody opadavého stromu, jimž se pro jejich sladkou chuť přezdívá „čínské datle“.

4. Zlepšuje libido

Klinické studie potvrdily, že ženšen pravý zvyšuje u obou pohlaví libido a prodlužuje délku a intenzitu pohlavního styku. Působí totiž na centrální nervový systém a tkáně pohlavních orgánů – díky tomu zkvalitňuje erekci a zlepšuje sexuální vzrušení žen.

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Po prohýřené noci zmírní čaj z ženšenu nepříjemnou kocovinuFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

5. Zahání kocovinu

Vědci zkoumali i vliv ženšenu na hladinu alkoholu v krvi a ukázalo se, že zrychluje jeho odbourávání. U mužů, kteří před konzumací alkoholických nápojů dostali tři gramy ženšenového extraktu (což odpovídá jednomu sáčku čaje), se snížila hladina alkoholu v krvi až o 51 procent. Předmětem bádání byl i vliv „zázračného kořene“ na kocovinu – i tady dosahuje skvělých výsledků. U lidí, kteří si během konzumace skotské whisky dali ženšen, došlo ke snížení nepříjemných projevů (bolest hlavy, nevolnost) až o 66 procent. Ženšenový čaj oceníte i ráno po protančené noci – zafunguje jako energetická bomba, která uleví od nevolnosti a vlije do žil novou krev.

Máte s ženšenem nějaké zkušenosti?

Reklama

Načítám