Hlavní obsah

5 důvodů, proč je září pekelný měsíc. Jaký štve nejvíc vás?

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Dnešním dnem oficiálně končí prázdniny. Máme sice ještě víkend, ale pak už to všechno vypukne. A tohle je pět důvodů, proč je pro řadu lidí září opravdu zpropadený měsíc.

Článek

Někteří lidé se na září těší. Obzvláště možná rodiče, kterým s otevřením školních a školkových bran odpadne starost, kam „odložit“ dítka, když oni musejí do práce. I pro ně je ale září poměrně náročný měsíc a tohle je pět důvodů, proč to tak je.

1. Dovolená daleko

Jasně, dva měsíce prázdnin měly jen děti, ale i dospělí si přes léto nějakou tu dovolenou dopřáli. Odpočinek, zážitky, čas strávený s rodinou, voda, sluníčko, prostě léto! A najednou je tomu konec.

Možná vám zbylo pár dní dovolené, ty si ale šetříte na Vánoce. A opravdová dovolená, tedy alespoň jeden týden (ideálně dva) volna, je v nedohlednu. A to je frustrující.

2. Vánoce blízko

Co se však nezadržitelně blíží, jsou Vánoce. Ať patříte k milovníkům těchto svátků, nebo spíš k těm, co je moc v oblibě nemají, určitý stres to je pro všechny.

Většina lidí totiž ví, že je čeká hodně práce a shonu, finanční výdaje. A co si budeme povídat, můžete Vánoce milovat, jak chcete, ale když jen chvíli po konci prázdnin začnou obchodní domy nenápadně zaplňovat vánoční dekorace, je to poněkud k vzteku.

Foto: PATRICK BP, Shutterstock.com

Ještě jste se nestačili vzpamatovat z konce prázdnin a obchodníci začnou připomínat, že je čas myslet na VánoceFoto: PATRICK BP, Shutterstock.com

3. Počasí na nic

Sice si teď kdekdo stěžoval na urputná vedra a sucho, ale počkejte, jak budete brblat, až vypukne podzim. Mírné sluníčko a barevné padající listí je sice romantika, jenže realita bývá trochu jiná. Sychravo, déšť, děti v zabahněných botách, rýmičky, kašlíky a nejrůznější virózy, které vás budou trápit v podstatě až do jara.

4. Drahý měsíc

Září není vůbec levné, tedy pro rodiče školáků. Naopak – je to pěkně drahý měsíc. Aktovky, učebnice, penály, školní pomůcky, zájmové kroužky a k tomu nové oblečení, protože co nosily děti loni, letos už samozřejmě neoblečou.

I s jedním potomkem je to mnohdy pěkná darda, a jak jich máte víc, náklady v podstatě jen násobíte. Vlastně je to podobně finančně náročné jako Vánoce (co se tak zatraceně blíží), jen tady si navíc náladu nezlepšíte ani cukrovím, ani vaječným likérem.

Foto: FamVeld, Shutterstock.com

Mít školáka (nebo i víc) je pěkně drahá záležitost Foto: FamVeld, Shutterstock.com

5. Kolotoč povinností

A v neposlední řadě je září takový tvrdý návrat do reality plné každodenních povinností (opět se to týká především lidí, kteří mají děti). Září je totiž organizačně náročné: je to období třídních schůzek, vyplňování všemožných přihlášek, opětovné rutiny v podobě přípravy svačin, podepisování žákovských knížek, kontrolování domácích úkolů a podobně.

V říjnu už vám to tak děsné nepřijde, protože si za pár týdnů zase zvyknete, ale září je v mnoha směrech vážně zpropadený měsíc.

Jak to máte vy? Milujete září, nebo spíš ne?

Reklama

Související témata:

Načítám