Hlavní obsah

Návrat z dovolené: 4 finty, jak zmírnit návrat do reality

Foto: paffy, Shutterstock.com

Foto: paffy, Shutterstock.com

Reklama

Letní dovolená! Celý rok jste se na ni těšili, jenže jste ani nestačili mrknout a teď je za vámi. Návraty bývají peklo. Tady je návod, jak tenhle podovolenkový stres alespoň zmírnit.

Článek

Podle odborníků je návrat do reality velký stres a málokdo s ním umí pracovat. Vlastně si ho ani nepřipustíme. Přece jsme přijeli z dovolené, musíme být odpočatí, nabytí energií a plní sil, ne?

Jenže... Znovu se zapojit do pracovního procesu, vrhnout se do každodenních povinností, zlikvidovat následky dovolené (vybalit kufry, vyprat hory špinavého prádla, zbavit byt písku z pláže, který jste si přivezli v kufru), to dá prostě zabrat.

Tenhle stres ale můžete alespoň zmírnit a návrat z dovolené si ulehčit. Tady je návod, jak.

1. Alespoň den navíc

Všichni samozřejmě šetříme každý den, abychom byli u moře co nejdéle. Zkuste si ale jeden den odepřít a strávit ho doma, abyste měli čas se po návratu vzpamatovat.

Jít do práce nevyspalí, rozlámaní z mnoha hodin v autě či letadle, bez šance stihnout vybalit, je skoro sebevražda. Vytváříte si resty, které vás potrápí. Budete sedět v práci a myslet na to, co vás čeká doma. Kvůli únavě budete nesoustředění a moc toho neuděláte, takže i v zaměstnání se dostanete do skluzu.

Se dnem navíc si odpočinete po cestě, vybalíte, možná přečtete nějaké pracovní maily, jednoduše to tvrdé přistání do reality trochu zmírníte.

Foto: sebra, Shutterstock.com

Jestli jste v deset večer přiletěli z Mallorky a ráno jdete do práce, budete myslet na vybalování, které vás čeka a vytvoříte si skluz jak doma, tak v zaměstnáníFoto: sebra, Shutterstock.com

2. Žádné resty před cestou

Čím víc se vám dovolená blíží, tím víc to svádí k tomu nějaké ty pracovní věci odsunout. Až se vrátím, budu odpočatý, a vyřeším to. Jenže takhle to nefunguje, naopak vše, co jste před dovolenou nestihli, vás po návratu ještě víc vyčerpá.

Takže se přemozte a veškeré pracovní záležitosti či věci, které je potřeba zařídit, vyřešte. Není nic horšího než hned první den po návratu z dovolené spěchat na důležité jednání, mít na stole tunu nevyřízených papírů, muset hned shánět automechanika, protože jste si řekli, že auto, co vám nestartuje, počká po dovolené.

Odjíždějte s čistým štítem, návrat bude o to příjemnější.

3. Plánujte dopředu

Ještě před cestou myslete i na to, co vás bude čekat po návratu. Zkuste si první den až tři v práci udělat volnější režim, abyste měli čas pročíst si maily, zorientovat se, co  nového se událo za dobu vaší nepřítomnosti, pomalu se dostat do standardního pracovního tempa.

A naplánujte si i takové věci, jako je třeba jídlo, které na vás bude doma po návratu čekat. Není nic horšího, než dorazit unavený po cestě domů, mít hlad a koukat do prázdné lednice. Můžete mít v mrazáku schované nějaké polotovary, zmrazené jídlo, nebo poprosit dobré sousedy či kamarády, zda by vám den před vaším návratem něco  nenakoupili.

Foto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

Před odjezdem si připravte jídlo na dobu návratu. Můžete i poprosit kamarádku, která vám chodí zalévat kytky, aby vám něco k snědku nakoupilaFoto: Ahanov Michael, Shutterstock.com

4. Těšte se na něco

Není od věci naplánovat si na první podovolenkový víkend nějakou příjemnou akci, výlet, setkání s kamarády, prostě něco, na co byste se těšili. Něco, kvůli čemu stojí za to se z dovolené vrátit.

Psychicky tohle moc pomáhá. Nevracíte se pak jen za povinnostmi, ale také za zábavou.

5. Myslete na peníze

Tohle se netýká každého, ale přece jen jsou rodiny, které se kvůli dovolené zadluží. Ideální je to nedělat a vymyslet dovolenou, na kterou byste peníze měli. Koneckonců i dva týdny na chalupě mohou být fajn, když je strávíte s těmi, které milujete.

Na lehátku u moře možná na dluh, který jste si udělali, nemyslíte, ale po návratu na vás realita dopadne. A vědomí finanční zátěže vám čas po dovolené moc neulehčí, ba naopak.

Když už si půjčit musíte, dělejte to s rozmyslem. Půjčte si jen částku, kterou jste schopni celkem snadno splatit, a mějte dopředu promyšlené, za jak dlouho a v jakých splátkách to dokážete. Žádná dovolená nestojí za měsíce či roky života na pokraji bídy.

Jak zvládáte návraty z dovolené vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám