Hlavní obsah

5 fází každé lásky: Vyčerpává vás? Stresuje? Je to normální!

Foto: Thinkstock

Každý vztah má prý pět fází a každá z nich sebou přináší něco jinéhoFoto: Thinkstock

Reklama

Co je láska? Je to směs nejrůznějších pocitů a fyziologických procesů, které se odrazí na vaší psychice, ale i na tom, jak se cítíte fyzicky. Láska má pět fází a každá se na vás podepíše jinak.

Článek

Vědci přišli na to, že každý vztah prochází postupně pěti různými fázemi. Podle nejnovější studie, kterou zorganizovala internetová seznamka eHarmony a zveřejnil ji deník Daily Mail, má každá z těchto fází určitý vliv na váš zdravotní stav (psychický i fyzický).

„Váš fyzický stav a i vzhled vlastně vyobrazuje, co nosíte uvnitř sebe, co prožíváte a jaký život žijete. Láska a fyzický stav jdou velmi často ruku v ruce. Opravdovost a spokojenost v lásce se odráží na vzhledu zamilovaných, posléze dlouhodobých partnerů,“ potvrzuje rodinný terapeut Lucie Mucalová z Cloud 9 Institute Brno. A takhle to prý s láskou je.

1. Motýlí fáze

Je to prvotní zamilovanost, jste doslova poblouznění, jen na svou novou lásku pomyslíte, je to, jako by se vám útrobami proháněla hejna motýlů.

Příznaky:

  • Úbytek na váze (30 procent dotazovaných
  • Extrémně zvýšené libido (56 procent dotazovaných)
  • Nesoustředěnost a snížená pracovní či studijní výkonnost (39 procent dotazovaných)
  • Zhoršení pleti (za to může zvýšená produkce testosteronu, který mimo libida zvyšuje i tvorbu kožního mazu, který ucpává póry)
Foto: Thinkstock

Prvotní zamilovanost je jakýmsi stavem poblouzněníFoto: Thinkstock

2. Poznávací fáze

Prvotní pobláznění pomalu odeznívá, vztah se mírně zklidňuje, a vy se začínáte s partnerem skutečně poznávat. V této fázi tělo uvolňuje monoaminy, které například zrychlují srdeční činnost, urychlují pocity štěstí a obecně mají účinky trochu podobné účinkům lehkých drog. Výsledkem je takzvaná „šťastná úzkost“, což znamená, že lidé se radují z nově vzkvétajícího vztahu, ale zároveň pociťují úzkost a strach z neznámého, z toho, že to nemusí dopadnout dobře a podobně.

Příznaky:

  • Problémy se spánkem (44 procent dotazovaných)
  • Špatná soustředěnost (29 procent dotazovaných)

3. Fáze vyjednávací

V této fázi jste si už jistí, že tenhle člověk je ten pravý a chcete s ním být. A proto začíná jakési vyjednávání o vaší společné budoucnosti. Přicházejí různé otázky o tom, co si představujete vy, co váš protějšek, a jak to skloubit. To samozřejmě není vždy snadné, proto hlavním jevem této fáze je narůstající stres (mluví o něm 27 procent dotazovaných), který se na vašem fyzickém stavu může projevit různě:

  • Záchvaty úzkosti a paniky
  • Problémy se spánkem
  • Hubnutí či tloustnutí (podle toho, jak na stres reagujete, zda snížením příjmu potravy, či naopak přejídáním)
Foto: Thinkstock

Jakmile to začne být trochu vážné, objeví se stres spojený s vyjednáváním o budoucnostiFoto: Thinkstock

4. Fáze upřímnosti

Je to chvíle, kdy se jeden druhému doopravdy otevřete, vzájemně si ukážete skutečnou tvář se všemi chybami a nedostatky. Definitivně končí jakési namlouvací období, kdy se na sebe snažíte zapůsobit. Opět dochází k nárůstu stresu a úzkosti. „Je zajímavé, že fáze tři a čtyři jsou poznamenány nárůstem stresu. Doposud láska způsobovala jen pocity štěstí. Čím je ale vztah vážnější, tím víc se lidé obávají toho, zda je to opravdu to, co chtěli,“ říká psycholožka Linda Papadopoulos, která se na studii také podílela.

Příznaky:

  • Stres, pocity úzkosti
  • Pocit zranitelnosti (15 procent dotazovaných)

5. Fáze stability

Překonali jste nerovnováhu předešlých fází a jste ve fázi, která představuje stabilitu, klid a nárůst partnerské intimity a důvěry. Z biologického hlediska vaše tělo uvolňuje hormon vasopressin, který normálně tělo produkuje ve chvíli, kdy prožíváte orgasmus. Mimo jiné vasopressin zvyšuje pocit citového propojení.

Příznaky:

  • Vyrovnanost a klid
  • Zvýšená soustředěnost a pracovní či studijní produktivita
  • Přibírání (řada lidí reaguje na spokojenost přibíráním na váze, ale není to pravidlo)

V jaké fázi lásky se nacházíte vy?

Reklama

Načítám