Hlavní obsah

5 nebezpečných návyků, které pomalu ničí váš vztah

Foto: Profimedia

Život ve dvou není snadný, ale leckdy si ho sami komplikujete špatnými návykyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerské soužití není vůbec snadné, ale pravda je, že si ho leckdy samy komplikujete. Máte návyky, které zabíjejí pohodu, znemožňují komunikaci, jednoduše škodí. Proto se tohle radši odnaučte!

Článek

Osobní rozdílnosti, společné starosti, péče o děti, to vše se mnohdy velmi těžko snoubí s pohodou, láskou a spokojeností. Jenže možná by stačilo, kdybyste se zbavily špatných vztahových návyků. Tohle je 5 nejčastějších!

1. Dárky jako omluva

Vypadá to jako romantické gesto, možná nějaký čas vám tenhle systém může vyhovovat, ale postupem času se z tohoto stává past!„Dary místo omluvy jednoho dne přestanou stačit, bude to jen prázdné gesto bez příběhu, bez úcty, prostě kus něčeho, co má zahojit ránu. Ale rána na duši se žádným darem nezalepí,“ varuje Lucie Mucalová, terapeutka pro mezilidské vztahy.

Rada: Dávejte si dárky z lásky! Jako důkaz toho, že na sebe myslíte, ne že tím něco tomu druhému vynahrazujete!

2. Jedním uchem sem, druhým tam

Jeden z páru mluví, ale ten druhý v podstatě jen předstírá, že ho poslouchá. Ve skutečnosti ho vůbec nevnímá! Občas je to omluvitelné. „Pomáhá to v momentech, kdy jste přetížení. Někdy mozek prostě musí filtrovat, aby se úplně nepřehltil,“ říká koučka partnerských vztahů Barbora Sedláková ze Školy pro ženy. Rozhodně by to ale nemělo být pravidlem, protože pak se ten neposlouchaný cítí přehlížený, nedůležitý, nemilovaný.

Rada: Pokud chcete partnerovi něco sdělit, musíte upoutat jeho pozornost. „Nikdy nezačínejte hovor negativními zprávami a výčitkami,“ radí Barbora Sedláková. Je i dobré vytvořit si čas jen pro vás dva, kdy nebudete rušeni a budete si moci v klidu povídat. Vyrazte třeba na procházku nebo na dobrou večeři.

Foto: Profimedia

Možná svou nespokojenost ve vztahu probíráte s kamarádkou po telefonu, ale raději byste měly mluvit se svým partneremFoto: Profimedia

3. Útok jako způsob obrany

On vám vyčte, že jste nekoupily čerstvý chleba. A vy? Okamžitě vyjmenujete alespoň deset věcí, které nezvládl on. Jednoduše na jakoukoli kritiku reagujete ještě agresivněji. „Tento způsob komunikace nikam nevede,“ tvrdí Barbora Sedláková.

Rada:Kdykoli budete mít chuť na partnera zaútočit, na pár vteřin se zastavte a přemýšlejte. Vážně mu chcete říct to, co máte na jazyku? Není lepší se usmát a říct, že holt není čerstvý chleba, tak budou k večeři super topinky?

4. Srovnávání

„Alenčin manžel včera uklidil celý byt. To ty bys umřel, kdybys vzal vysavač do ruky“. „Ta Mirkova žena na sobě maká. Proč taky nechodíš cvičit?“. Tohle srovnávání je hřebíček do rakve vašeho vztahu. Nejen, že ty věty vážně bolí, ale říkáte jimi vlastně, že nejste se svým protějškem spokojeni, raději byste vedle sebe měly někoho jiného.

Rada:Nedělejte to! Prostě si přestaňte všímat, kdo má jakého partnera, soustřeďte se na toho svého. A pokud vám něco vadí, mluvte o tom, ale netahejte do vaší komunikace cizí lidi. Ti s vaším životem nemají nic společného.

Foto: Profimedia

To, že vám to neklape, neznamená, že se k sobě nehodíte. Zkuste odbourat některé vztahové zlozvyky a uvidíte, že se vám bude žít spokojenějiFoto: Profimedia

5. Citové vydírání

Místo abyste manželovi řekly, že byste rády trávily více času společně, jdete na to přes city. „To jako nemáš rád svoje děti, že s nimi nemůžeš trávit víc času?!“ A funguje to samozřejmě i opačně stylem „už ti na mně asi nezáleží, když jdeš raději s kamarádkou na kafe, než abys byla se mnou.“

Tohle je peklo. Vážně musíte partnera citově vydírat, abyste něčeho dosáhly? Jiný způsob není? Protože pokud ne, je něco ve velkém nepořádku!

Rada: Mluvte spolu! Normálně, upřímně, bez jakýchkoli příkras a útočení na city. Plánujte, probírejte své společné vize do budoucna, jak si váš život představujete. Nevydírejte se!

Máte některý z těchto návyků?

Reklama

Načítám