Hlavní obsah

5 nezdravých reakcí na rozchod s partnerem. Poznáváte se v nich?

Foto: Profimedia

Rozchod není nikdy příjemný, na smutek a slzy máte právoFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odešel! Z nějakého důvodu vás opustil partner a vy jste najednou samy. Bolí to a dost možná se z toho nemůžete vzpamatovat. Tohle je totiž pět nejčastějších a zároveň nezdravých ženských reakcí.

Článek

Určité krátké období po rozchodu je dovoleno v podstatě vše. Od zoufalství přes proplakané noci až po zlost. Pak by to ale mělo odeznít a vy byste měly dokázat jít dál. Povedlo se vám to? Nebo se spíše vidíte v těchto pěti nezdravých reakcích?

1. Uzavření se před světem

Jste zhrzené, opuštěné a nešťastné. A se svým bolem zůstáváte samy. Nikam se vám nechce, večery trávíte samy doma s kapesníky a tunou čokoládové zmrzliny. Týden dva se nic neděje, dokonce je to přirozené. „Problém je, když v tomto stavu uzavření se a sebelítosti budete příliš dlouho,“ říká koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Nejčastěji k této reakci mívají sklony ženy, pro něž byl partner středobodem jejich života. „Taková žena možná nemá jiný smysl života, nic, co by ji v těžkých chvílích pohltilo,“ vysvětluje psychoterapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Nechuť je ale potřeba zlomit a vyrazit do světa! A začít žít svůj život.

Foto: Profimedia

Nechuť cokoli podniknout je přirozená, ale nesmí trvat příliš dlouhoFoto: Profimedia

2. Lov

Jen se za ním zabouchly dveře, vyrážíte na lov. Potřebujete hodně rychle náhradu, jiného muže, který to prázdno vyplní. Bohužel, i když se to podaří a najednou vedle vás zase bude někdo usínat, nebývá to řešení. „V praxi mi i samy ženy přiznávají, že loví jen proto, aby samy sobě dokázaly, že jsou stále žádané. A expartnerovi chtějí ukázat, o co přišel,“ říká Lucie Mucalová.

Většinou se to ale nevyplácí. „Vždy se vám vrátí to, s jakým záměrem do nového vztahu jdete,“ varuje Kateřina Matláková. A tak, místo lásky a spokojenosti, máte zaděláno spíš na další zklamání a neúspěch. Po rozchodu si dopřejte čas na rekonvalescenci, srovnejte si myšlenky a novou lásku přivítejte bez postranních úmyslů.

3. Chlapa už nikdy

Máte zlomené srdce, zlobíte se na svého ex, ale i na celé mužské pokolení. A s chlapem už nechcete mít nikdy nic společného.

Je to obranný mechanismus, podvědomá snaha zabránit dalším zklamáním. Obzvlášť silné tyhle podvědomé bloky bývají u žen, které si v sobě nosí velké zklamání a nejsou schopné se s ním vyrovnat. K odblokování je mnohdy nutné vyhledat i pomoc odborníka. „Je potřeba pracovat se strachem, odpuštěním a vybudovat postupně důvěru k mužům, ale i k sobě, že zvládnete žít smysluplný život,“ potvrzuje Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Někdy může být zklamání tak silné, že žena odmítá jakýkoli jiný vztahFoto: Profimedia

4. Doufání

Vlastně jste fakt, že vás partner opustil, nepřijaly. Říkáte věty typu: „Je to jen dočasná pauza, on dostane rozum“. Neustále doufáte, máte strach jít dál. „Jsou to ženy, které nechtějí vidět realitu, neustále si ji pozměňují, situaci zlehčují. Dopad na zem pro ně ale bývá obzvlášť tvrdý,“ říká Kateřina Matláková.

Je potřeba se zaměřit čistě na sebe, na své sebevědomí a lásku k sobě samé. „Nejste přece loutka, která čeká, až si s ní někdo bude hrát. Musíte jít svou cestou. Pokud se má ten muž opět připojit do vašeho života, připojí se, a to i bez vašeho čekání,“ radí Lucie Mucalová.

5. Nenávist

Veškerý svůj smutek a bolest přetavíte do zlosti a nenávisti vůči muži, který vás opustil. Pokaždé, když ho pomluvíte, řeknete o něm něco zlého, na chvilku se vám uleví. Házením špíny na něj jako byste smývaly díl své viny na rozpadu vašeho vztahu.

Ale většinu času je vám stejně dost bídně. „Nenávist vyčerpává, bere sílu a žena není šťastná. V terapiích pracují ženy právě na tom, aby toho muže pustily z hlavy, aby mu odpustily a neřešily, jaký byl a bude, jaký život žil a žije,“ říká Lucie Mucalová.

Jak jste reagovaly na rozchod vy?

Reklama

Načítám