Hlavní obsah

5 věcí, které hrozí těm, kdo zanedbávají sex

Foto: Profimedia

Nedostatek sexu vám může nepěkně zkomplikovat životFoto: Profimedia

Reklama

Pozitiva milování? Fyzické, psychické, intelektuální, emoční i sociální. Co vám hrozí, když se ho vzdáte, nebo na ně prostě jen nemáte čas? Tahle fakta vás přesvědčí o významu promazlených nocí!

Článek

Výzkumy? Část z nich je vyloženě k pobavení. Ale nutno říct, že některé jsou naopak věcné, a hlavně přínosné. Zvlášť ty o sexu, který je už od dob dávno minulých příčinou slastné nirvány, hádek i vražd. Však je taky podle sexuologa Zlatka Pastora sex projevem životní energie a motorem, který nás táhne. A když ho není dostatek? Špatná volba. Minimálně z pěti důvodů.

1. Okradete se o léta navíc

Desetiletá studie vědců z univerzity Bristol z Jižního Walesu potvrdila vztah mezi frekvencí orgasmu při milování a úmrtností. Vědci ze vzorku 918 mužů ve věku 45 až 59 lety vypozorovali, že riziko mortality je o celých 50 procent nižší – pokud muž má sex aspoň dvakrát týdně. (V porovnání s pány, kteří vyvrcholení dosahují v průměru jednou měsíčně.) A to dokonce navzdory negativním faktorům, jako je kouření, obezita nebo stres.

Vědci se tedy právem domnívají, že pravidelný sex má ochranné účinky na zdraví mužů. A ženy? Platí něco podobného, ale… Zatímco pro muže je důležitá frekvence, ženám dlouhověkost zajišťuje požitek z pohlavního styku. Jakmile k němu přistupují s odporem, žádné pozitivní účinky se nekonají. V opačném případě, i když k sexu dochází méně, jsou prokázány kladné účinky na ženskou psychiku i tělo. A co dál?

2. Otevřete cestu virům a bakteriím

S podzimem přicházejí různá onemocnění. Jak jim předejít? Milujte se! Čím méně sexu máte, tím víc jste náchylnější k nachlazení a chřipce. Tvrdí to výzkumníci z univerzity Wilkes-Barre v Pensylvánii, kteří zjistili, že ti jedinci, kteří mají sex jednou či dvakrát týdně, vykazují zvýšení imunoglobulinu A (IgA) až o 30 procent. Jejich obrana proti virům je tak silnější.

Foto: Profimedia

Budete možná častěji nemocní, protože si budete méně posilovat imunituFoto: Profimedia

3. Nastavíte organismus rakovině

Australský vědec Timothy George C. Murrell z univerzity Adelaide, který se pohybuje v oblasti komunitní medicíny, tvrdí, že sex přispívá ke snížení rizika vzniku rakoviny prsu, neboť zvyšuje hladinu oxytocinu a hormonu DHEA. Obojí je spojováno se vzrušením a orgasmem u žen i mužů.

Z jeho práce vydané již v roce 1995 vyplynulo, že psychicky uspokojivý sex dělá zázraky u obou pohlaví. Karcinom prsu totiž může mít i muž, neboť ten má taky prsní žlázy! (Podle českých statistik se toto onemocnění odhalí asi u šedesáti mužů ročně.) Není právě tohle důvod k častějšímu sexu?

4. Nebudete v pohodě

Podle četných výzkumů mazlení, líbání a fyzický kontakt všeobecně zvyšuje hladinu oxytocinu, což přispívá ke snížení krevního tlaku, stresu, úzkostí a výskytu depresí, jak potvrdila jistá studie uvedená v odborném časopise Archives of Sexual Behavior. Co ty s nedostatkem sexu mají společného?

Sexuoložka Kat Smith z amerického Dallasu dokonce na svém blogu pravidelné milování opěvuje jako jednu z nejsilnějších energií vůbec. „Již dávno bylo prokázáno, že sex ovlivňuje několik aspektů našeho bytí, včetně mysli, těla a emocí,“ uvedla. A nejen podle ní je škoda nechat tělo zahálet. Zvlášť když se hlásí bolest.

5. Stanete se závislí na chemii

Bolest břicha nebo hlavy? Dá se zahnat sexem! Ten je totiž přírodním lékem proti menstruačním bolestem nebo migrénám. Když se milovat nebudete, bolestivé stavy můžete buď vydržet, nebo je zahnat chemicky vyrobenými pilulkami. Takže, co je lepší? Frekvenci milostných setkání trochu vylepšit. Že na něj nemáte ani pomyšlení?

„Zkuste fíky. Ty jsou skvělé pro zvýšení libida,“ nechala se slyšet odbornice. Dáte na její rady?

A jak často se milujete právě vy?

Reklama

Načítám