Hlavní obsah

5 věcí, které nikdy nedávejte do smoothie!

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smoothie je symbolem zdravého životního stylu. Ovšem neplatí to vždy. Třeba tehdy, když do něj naházíte, co vás napadne. Existuje totiž několik věcí, které do smoothie nepatří. Víme o pěti.

Článek

Smoothie je nápoj, jehož hlavní složku tvoří syrové ovoce, zelenina nebo obojí a který má sloužit jako zdravá svačinka, snídaně či menší večeře. Aby zasytil, přidává se do něj bílkovina (nejčastěji mléčné výrobky) a také zdravý tuk v podobě avokáda, oříšků a semínek. Tuk sníží glykemický index, což prodlouží trávení a způsobí, že se cukr do krevního řečiště nenahrne najednou, ale postupně. Hlad a chutě se tak dostaví až po delší době – za dvě až tři hodiny.

Aby nápoj zůstal zdravý...

I na něčem tak jednoduchém, jako je smoothie, se toho dá hodně zkazit. Mnohdy postačí jedna nevhodná ingredience, která jej ze zdravého koktejlu promění v kalorickou bombu plnou cukru a tuku. Chcete-li se toho vyvarovat, řiďte se dvěma základními pravidly: užívejte výhradně čistě přírodní ingredience a nikdy do smoothie nepřidávejte jednu z těchto pěti věcí.

1. Zmrzlina

Zmrzlina je osvěžující a chutná. Vy ale nepřipravujete mléčný koktejl, nýbrž smoothie. A do něj zmrzlina nepatří – přidala by jen zbytečné kalorie, cukr a tuk. „V teplých dnech navíc zmrzlina i jiné ledové potraviny představují hazard s imunitou,“ říká koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická. Mohou totiž nepříjemně podráždit hlasivky i mízní uzliny v krku a ve vysokých teplotách způsobit ohřátému organismu šok. „Bezprostředně po zmrzlině je vám samozřejmě skvěle, ale další reakce těla je opět rychlé zahřátí, a tudíž půl hodiny po ledové tříšti či zmrzlině se tělo bude chtít opět zahřát a u vnímavých lidí dojde k ještě většímu oteplení, než pociťovali předtím,“ vysvětluje odbornice.

Foto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

Neděláte mléčný koktejl. Do zdravého smoothie zmrzlina ani ochucený jogurt nepatříFoto: Alena Haurylik, Shutterstock.com

2. Ochucený jogurt

Ideální ingredienci do zdravého smoothie nepředstavuje ani ochucený jogurt. Důvodem je jak množství přidaného cukru, tak i škrob sloužící k zahuštění a vytvoření krémové struktury. Chcete-li do svého ovocno-zeleninového drinku přidat bílkoviny, zvolte raději neochucený bílý jogurt, v němž není žádný přidaný cukr. „Volila bych bílý jogurt do 3,5 procenta tuku či jiný zakysaný mléčný produkt – acidofilní mléko, kefír nebo podmáslí,“ radí Radka Pamětická. Tyto produkty jsou zdrojem živých probiotických kultur.

3. Sladidlo

Co je sladké, to chutná, ale nemusí to být vždycky dobré pro tělo. Smoothie ničím nepřislazujte – ani cukrem, ale ani třeba medem. Proč? Cukru už je tam dost z ovoce. Chcete-li si život osladit víc, přidejte tedy to. „Opatrně ale s přezrálým ovocem,“ radí Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme. „Zvyšuje glykemický index i energetickou hodnotu.“

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Avokádo dodá zdravý tuk, který sníží celkový glykemický index vašeho smoothieFoto: Krasula, Shutterstock.com

4. Ovocný nektar

Cukry a kalorie. Přesně to dodají ovocné nektary a nápoje, které místo šťávy z čerstvého ovoce obsahují ovocný koncentrát a přidaný cukr či aromata a které v dobré víře nalijete do svého smoothie. Místo nich raději dejte více ovoce. Je-li smoothie moc husté, zřeďte ho obyčejnou vodou.

5. Sušené ovoce

Sušené ovoce není tak objemné jako čerstvé, a proto jej musíte sníst více, abyste se ukojili a zasytili. Navíc neobsahuje žádnou vodu, zato v něm často najdete množství přidaného cukru. Například třetina šálku sušených brusinek průměrně obsahuje až 26 gramů cukru. Co z toho vyplývá? Vychutnejte si jej ve vánočce nebo jiném pečivu, ale do smoothie jej nepřidávejte. „Ovoce sušte na dny, kdy je ho nedostatek z čerstvých zdrojů. Pokud navíc preferujete spíše místní zdroje potravin, které mají být tělesné konstituci nejblíže, pak je ideální doba na sušené ovoce přes zimu, kdy ho místo do smoothie můžete přidat do domácích müsli tyčinek nebo cereálních snídaní,“ radí Radka Pamětická.

A co do smoothie nejraději přidáváte vy?

Načítám