Hlavní obsah

Je lepší džus, nebo smoothie? Víme, pro koho se co hodí!

Foto: George Dolgikh, Shutterstock.com

Foto: George Dolgikh, Shutterstock.com

Reklama

Ovoce a zeleniny je v létě všude dost, takže toho využijte a chystejte si lahodné domácí džusy a smoothie. Třeba ale tápete, co je lepší, jaký je mezi nimi rozdíl a který přístroj budete potřebovat. Poradíme!

Článek

Možná jste se vydali cestou „tekutých“ vitaminů proto, že se znáte a víte, že nejste schopni sníst alespoň půl kilogramu ovoce či zeleniny v syrovém stavu denně. Proč si to tedy neudělat snazší a nepřipravit si z darů letní přírody lahodný nápoj! „Zvlášť, když jsou v nich všechny cenné látky v takové formě, že je tělo lehce vstřebá a využije,“ poukazuje Kateřina Cermanová Smolová, brand manažerka značky Kenwood.

Ovocné a zeleninové nápoje můžete v obchodech, restauracích a občerstveních potkat pod názvy ovocný koktejl, smoothie, fresh, džus... Jak se v tom vyznat?

Odšťavnit, nebo rozmixovat

Zásadní je dělení na freshe, tedy šťávy či džusy, a smoothie. „První jsou čisté ovocné šťávy a jejich kombinace. Je jedno, jestli ovoce vymačkáte, nebo ji z plodu získáte za pomoci lisu či v odšťavňovači,“ vysvětluje Milan Oršula, produktový manažer společnosti Ugo. Ve sklenici budete mít jen to, co bylo v ovoci či zelenině, bez přídavku čehokoli dalšího.

Druhou skupinou jsou smoothie. „Tady jsou ovoce či zelenina rozmixované a v kombinaci s tekutinou. Tou může být voda, fresh, mléko i rostlinné mléko, ale třeba i čaj. Ovoce či zelenina se přitom mixují celé, obsahuje tedy i vlákninu. Výhodou výroby smoothie je i to, že nemusíte z ovoce skoro nic vyhazovat,“ vyjmenovává Milan Oršula.

Foto: Gulsina, Shutterstock.com

Ať ovoce a bylinky dáte do odšťavňovače nebo mixéru, vždy je to pro vaše tělo přínosnéFoto: Gulsina, Shutterstock.com

Rychlá, nebo pomalá energie

Smoothie se svým složením víc podobá celému čerstvému ovoci či zelenině – obsahuje víc balastních látek a řádnou porci vitaminů a minerálů, navíc v lehce stravitelné formě. Ovšem právě tato výživnost je zrádná – je to vlastně tekutá porce jídla a měli byste ji připravovat jen z takového množství surovin, jaké jste schopni reálně sníst.

Fresh i smoothie jsou skvělé a oba mají v jídelníčku své místo. Čistá ovocná šťáva je vhodná, když potřebujete rychlou energii – ovocné cukry se totiž rychle vstřebávají do krve. Když naopak na energii nespěcháte a chcete být spíš sytější po delší dobu, sáhněte po smoothie, které obsahuje nejen vitaminy, minerální látky a enzymy, ale také vlákninu. „Pokud si do něj přidáte jogurt, protein nebo ovesné vločky, stane se skvělou svačinkou,“ radí Milan Oršula. Dietnější je smoothie ze zeleniny – obsahuje méně cukrů.

Pomalu, nebo rychle

Chtěli jste si kdysi dopřávat čerstvé šťávy, ale odradily vás ne příliš výkonné přístroje? Nejste sami. Ale vývoj šel dál a dnes už zklamáni nebudete. „Méně výkonné odšťavňovače nedostaly z ovoce a zeleniny moc šťávy, takže jste na jednu sklenici museli zpracovat velké množství ovoce a ve výsledném džusu bylo hodně ovocných cukrů. Navíc se při odšťavňování pracovalo s vysokými rychlostmi a zahříváním mohlo docházet ke ztrátě vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Moderní přístroje proto pracují na principu pomalého odšťavňování,“ popisuje výživový poradce RNDr. Pavel Suchánek.

Zdravé freshe čili džusy si tedy můžete snadno připravit doma. „Zvolte k tomu odšťavňovač šnekový s pomalými otáčkami, i když jsou pořizovací náklady vyšší. Díky této metodě zůstanou ve výsledném nápoji enzymy i vitaminy. Zpracovat můžete listovou zeleninu a bylinky, můžete vyrobit ‚mléko‘ z ořechů. Pořizovací náklady vám vrátí i zvýšení výtěžnosti a vyšší kvalita výsledného džusu, protože nedochází ke změnám barvy a napěnění,“ vysvětluje Kateřina Cermanová Smolová.

Šnekové odšťavňovače

Máme pro vás pár tipů na odšťavňovače, které pracují s nízkými otáčkami.

Foto: archiv firmy

Pomalý odšťavňovač Kenwood PureJuice Pro JMP800SI, šnekový, 240 W, 48 ot./min, indukční motor, dvojitý plnicí otvor na celé plody, nádoba na šťávu i na dužinu 1 l, anti-drip systém, funkce předčištění, tichý, cena 10 990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Concept LO-7065 Home Made Juice, 240 W, šnekový, max. 60 ot./min, objem nádoby na šťávu a na dužinu 1 l, velký vkládací otvor, anti-drip systém, nástavec na smoothie a zmrzlinu, cena 6999 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Nature7 SJ-250ST, šnekový, 250 W, 85 ot./min, nerezový, objem nádoby na šťávu a na dužinu 1 l, integrovaný nůž na tvrdou zeleninu (možno vyjmout), velký vstupní otvor, cena 3946 KčFoto: archiv firmy

Mixéry na smoothie

U těchto mixérů se naopak cení vysoké číslo u počtu otáček, takže se při výběru řiďte jejich příkonem a právě otáčkami.

Foto: archiv firmy

Kenwood BLP900BK, 1600 W, 30 000 ot./min, 6 extra pevných nožů Helix Force z nerezové oceli, 3 přednastavené programy na smoothie, polévky, omáčky a další, 2l džbán z Tritanu – odolný vůči nárazům, bez BPA, cena 9990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Sencor SNB 6600BK, 1200 W, 22 000 otáček, nádoby s objemem 1,0 a 0,8 l bez BPA, víčko s otvorem pro pití, utěsňovací víčko, 3 přednastavené mixovací programy, 6 nerezových nožů s vrstvou titanu, možno mýt v myčce, cena 2799 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

ETA 1011 Vital Blend Raw & Smoothie mix, 1600 W, 28 000 otáček, šestiramenný nůž s nerezovým ostřím, nádoba 2,5 l z Tritanu bez BPA, i pro horké nápoje a pokrmy, těsnicí víko s otvorem, pěchovadlo, cena 4999 KčFoto: archiv firmy

Je jedno, které z metod přípravy dáte přednost. Zásadní je, aby ovoce a zelenina byly každodenní součástí vašeho jídelníčku. „Minimální porce na den je 400 gramů v pěti dávkách. Ale pokud si nemůžete třeba v práci či na dovolené udělat čerstvý stoprocentní džus nebo smoothie, nebojte se je koupit v obchodě. Podle zákona nesmějí obsahovat aromata, barviva, konzervanty ani přidaný cukr,“ Pavel Suchánek.

Vyrábíte si vlastní džusy nebo smoothie? A víte, že z ovocné šťávy si můžete vyrobit domácí želatinové bonbony bez aditiv? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám