Hlavní obsah

6 důvodů, proč nemít bílou kuchyni

Foto: isifa

Jakou kuchyň máte doma vy?Foto: isifa

Reklama

Odborníci na bydlení nemají rádi kuchyně v bílé barvě. A mají k tomu hned šest důvodů. Jestli se i vy chystáte si takovou kuchyň pořídit, určitě si nejdřív přečtěte náš článek.

Článek

Prodejci kuchyní se snaží zaujmout zákazníky atraktivním vzhledem svých výrobků. To je normální. Ale ne každá hezky vypadající kuchyň je také kuchyní praktickou. Co na ní odborníkům vadí?

Bílá barva chuť k jídlu nevyvolá

Bílá barva sice dokáže být velmi romantická, podobně jako svatební šaty, ale pro kuchyň se nehodí. „Je to barva možná až příliš sterilní. To se ale dá vyřešit vhodnými doplňky, v prvé řadě pomocí pracovní desky z přírodního dřeva. Faktem ale zůstává, že trendem dva až tři roky vzdálené budoucnosti jsou kuchyně, které svými barvami podporují chuť k jídlu. A to bílá barva prostě nedělá,“ říká interiérová specialistka doc. Ing. arch. Jaroslava Novohradská.

Foto: Minimalisti

Bílá kuchyň opravdu může působit až sterilním dojmemFoto: Minimalisti

Bílá není praktická

S bílou kuchyní budou problémy i při její údržbě. „Je na ní vidět každá nečistota a pro početnou domácnost, kde se každý den vaří, to je problém. Žena pak stráví svůj čas mezi přípravou jídel čistěním kuchyně. Pokud jste ale například bezdětný pár a mnoho se vaření nevěnujete, pak si bílou kuchyň klidně kupte. Třetina architektů vám navíc řekne, že bílá uživatele donutí udržovat kuchyň v dokonalé čistotě, a tedy v tom nejvyšším hygienickém standardu. Zbytek odborníků ale od takového řešení odrazuje,“ říká Ing. arch. Jaroslav Novotný.

Foto: Trend Zona

Bílé kuchyně jsou trendové. Podle odborníků je ale problém v praktičnostiFoto: Trend Zona

Foto: Home Designing

Stačí jeden jediný mastný flek a kuchyň utrpí jasnou vadu na kráseFoto: Home Designing

Každý škrábanec je vidět

Bílý povrh kuchyně se v zásadě dělá buďto nalepením laminátové či jiné fólie, nebo lakováním. Pokud takový povrh otlučete či poničíte hlubokými škrábanci, bude vidět podkladový materiál. A ten má většinou barvu dřeva, je tedy tmavší a kvůli okolní bílé barvě bude bohužel velmi na očích.

Foto: Home Designing

K bílé kuchyni se hodí jen málo barev. Pokud chcete být styloví, zvolte bílý i obývací pokoj, který ale bude náročný na údržbuFoto: Home Designing

Rychle stárne

Pokud si nepořídíte kuchyň s lakovaným povrhem té nejvyšší kvality, a tedy nedáte asi 60 tisíc korun za její běžný metr, pak si můžete být jisti, že kvůli bílé barvě vaše kuchyň rychleji zestárne. Ale nebude to hezká romantická patina. Na zažloutlém povrchu není nic pěkného. Bránit se můžete pouze zmíněnou luxusní povrchovou úpravou. Otázka je, zda vám to stojí za to. Neboť...

Foto: Slim69

S bílou barvou dosáhnete i romantické atmosféry. Ovšem kdo bude kuchyň udržovat stále takto uklizenou?Foto: Slim69

Lesklý lak oslňuje

Více než polovina kuchyní v bílé barvě má povrch ve vysokém lesku. Použijete-li jinak běžné osvětlení pracovní plochy, pak je velmi pravděpodobné, že budete sebe nebo své okolí oslňovat. Je to jako když rozsvítíte světlo v zrcadlové místnosti anebo když svítí slunce na sněhové pláni. Pro oči to nemusí být příjemné. Osvětlení si tedy musíte pečlivě promyslet.

Foto: Bs 2h

Jak dlouho bude bílá kuchyň vypadat takto naleštěná? A kdo ji bude leštit?Foto: Bs 2h

Máte kuchyň spojenou s obývákem?

Současným trendem jsou kuchyně spojované s obývacím pokojem. Pokud budete mít kuchyň bílou, tak s ní budete muset nějak sladit nábytek v obýváku. A to může být problém. I když je bílá takzvaně neutrální barva, v interiéru je ji vhodné kombinovat jen s určitými barvami.„Stylové je mít i obývací pokoj celý bílý, což je ale řešení náročné na úklid. Přirozenou barevnou kombinací je také barva přírodního dřeva. Tu můžete zvolit jak pro obývací pokoj, tak třeba i pro jídelní kout v kuchyni,“ říká Ing. arch. Tomáš Holý.

Láká vás bílá kuchyň, anebo vás argumenty odborníků odradily?

Reklama

Načítám