Hlavní obsah

6 nebezpečných zabijáků vašeho srdce

Foto: thinkstock

Opatrně se zátěží na srdce. Nevydrží všechnoFoto: thinkstock

Reklama

Srdce je potřeba si hýčkat, ne mu dávat co proto. Je to přece jen váš nejdůležitější parťák pro život. Co všechno ho ohrožuje? A co vám může způsobit potíže až s fatálními následky?

Článek

Na onemocnění srdce a cév umírá každý druhý Čech. Stále více lidí čeká na transplantaci srdce a náročné operace zachraňují životy. Někteří pacienti se jich však nedočkají, stejně jako se stalo minulý týden, kdy zemřel hasič Jakub Halík, jediný pacient, který žil půl roku bez vlastního srdce, místo něhož pracovala dvě čerpadla.

Co ho ohrožuje?

Srdce je silný sval, který svými pravidelnými stahy vhání okysličenou krev do cév a těmi do celého těla. Levá část srdce pracuje jako pumpa, která za jeden den přečerpá zhruba dvanáct tisíc litrů krve. Pakliže je srdce ohroženo či nemocné, ať geneticky či v důsledku nezdravého životního stylu, tuhle zátěž nezvládne. Celý organismus tak trpí, často to nakonec vzdá... Nechceme vás zbytečně strašit, ale není lepší těmto potížím předejít? Vždyť stačí někdy tak málo! Co vám tedy může zkazit radost ze života?

Zabiják č. 1: Kouření

Kouření cigaret dává srdečně cévnímu systému zabrat ze všeho nejvíce. „Zvyšuje srážlivost krve, narušuje stěny tepen, na kterých se snáze ukládají tukové látky. Tím se snižuje průtok krve,“ uvádí doc. MUDr. Miloš Táborský z kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. „Srdce bývá kvůli kouření také nedostatečně zásobeno kyslíkem. Aby mohlo správně fungovat, musí zvýšit svůj výkon. To se může projevit zvýšením krevního tlaku. Ten bývá jednou z příčin poruch srdečního rytmu, včetně té nejčastější, takzvané fibrilace síní,“ popisuje docent Táborský.

Foto: thinkstock

Je to sice požitek, ale za cenu čeho?Foto: thinkstock

Zabiják č. 2: Nadváha a špatné jídlo

Každému je dávno jasné, že pravidelný pohyb potřebuje naše tělo pro zdraví. Kila navíc srdci zkrátka neprospívají: „To musí opravdu hodně pracovat, a tím je pochopitelně přetěžováno,“ říká MUDr. Jan Hlusička. „U obézních lidí je větší riziko vzniku například fibrilace síní než u osob s normální váhou,“ doplňuje docent Táborský.

O tom, že na stav tepen v těle má negativní vliv nadměrná konzumace sladkostí, uzenin, smažených a tučných jídel, není potřeba se dlouze rozepisovat. „Jsou zdrojem cholesterolu a tukových látkek, jež se usazují na stěnách cév, postupně je zužují a snižují i jejich pružnost. V některých případech může dojít k omezení průtoku krve a nedostatečnému vyživování některých orgánů, včetně srdce,“ vysvětluje Jan Hlusička.

Zabiják č. 3: Stres

O tom, že byste měli odpočívat, vybírat si dovolené, nepracovat o víkendech, a ani po večerech, jsme psali několikrát. Stres může totiž vyvolat nejen psychické problémy, ale i mnoho civilizačních nemocí od poruchy imunity až právě po poruchu srdečního rytmu. „Jestliže je jejich původ v srdeční síni, mohou se zde začít tvořit krevní sraženiny. Pokud se uvolní, hrozí ucpání některé cévy a vyvolání například infarktu myokardu, cévní mozkové příhody nebo i embolizaci do končetiny, břišních orgánů...“ varuje lékař.

Foto: thinkstock

Stres působí na srdce nenápadně a plíživěFoto: thinkstock

Další zabijáci:

  • Vysoký krevní tlak –neboli hypertenze, zvyšuje nároky na pumpování srdce a zvětšují tak jeho zatížení.
  • Cukrovka – srdce je sval, který potřebuje neustálou zásobu energie pro své nepřetržité fungování. Pokud je však zásobování (jako v případech lidí s diabetem, kdy je krevní glukóza vysoká) komplikované, srdce je ohroženo.
  • Dědičná zátěž – nemůžete ovlivnit, ale lze se chránit. Pokud je ve vaší rodině někdo s onemocněním srdce (infarkt nebo cévní mozkovou příhoda), nechte si udělat preventivní vyšetření. Ne všechna onemocnění jsou totiž dědičná.

Určitě není snadné některé své oblíbené návyky změnit. Ale být zdravý, či zdravější, za to stojí. Nemyslíte?

Reklama

Načítám