Hlavní obsah

6 nejhorších způsobů, jak řešit konflikt ve vztahu!

Foto: isifa

Některými reakcemi vše spíš jen zhoršíteFoto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občasným hádkám se nevyhne nikdo! Jde spíš o to, jak se v takových chvílích vy a váš partner chováte. Zda problém umíte slušně vyřešit, nebo se snížíte k nefunkčním reakcím. Minimálně těchto šest vzorců chování je fakt špatně.

Článek

I v tom nejlépe fungujícím vztahu to občas zaskřípe. Pokud vaše výměna názorů probíhá ve vší slušnosti a nakonec z ní vzejde nějaká dohoda, je to v pořádku, naopak to váš vztah posílí. Většina lidí to ale neumí. Nic nevyřeší, problémy se jim hromadí, a nakonec to může skončit u rozvodového soudu. Tohle je šest nejčastějších způsobů řešení konfliktů, které ale vůbec nefungují!

1. Urážení

Když už nevíte, co říct, došly vám argumenty, prostě jste v koncích, urazíte se. Protestně mlčíte, na partnera nereagujete, maximálně po něm občas šlehnete nepříjemným pohledem. Výsledek? Dusná atmosféra, v níž se ani jeden z vás necítí dobře, a spor, který se nad vámi vznáší rozhodně nikam nezmizí. Tomu se říká Peklo jménem tichá domácnost!.

2. Výčitky

Tohle je jedna z nejhorších reakcí. Od hovorů o tom, proč váš muž dnes přišel pozdě z práce, se dostanete k prohřeškům starým třeba i několik let. Věty typu „To je jako loni, když jsi nestihl Pepíčkovo školní představení“ váš problém opravdu nevyřeší. „Připomínání starých věcí jen zbytečně otravuje přítomnost. Za minulostí je potřeba udělat tlustou čáru a nezabývat se tím, co bylo,“ radí kouč partnerských vztahů Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

3. Citové vydírání

Útočit na partnerovy city může chvilku fungovat, dlouhodobě se ale vážně nevyplatí. Slzami, utrápenými pohledy a větami typu „Proč mi tak ubližuješ?“ nebo „To mi přece nesmíš dělat, už jen kvůli našim dětem!“ ho možná několikrát dostanete, kam potřebujete, ale spokojený nebude. „Je to klasická manipulace, které je potřeba se bránit. Manipulátora poznáte podle dvou základních emocí, které ve vás vyvolává, a to je pocit viny a strachu. V takovém vztahu se přestanete cítit dobře a dřív nebo později začnete hledat pohodu někde jinde,“ varuje Lenka Černá.

Foto: isifa

Odpírání sexu je jedním z nejhorších způsobů, jak můžete s partnerem jednatFoto: isifa

4. Hysterické chování

Nekontrolovatelné vzlyky, křik, chytání se za hlavu, nesmyslné věty. Typická ukázka hysterického chování, které nemá s řešením problému nic společného. „Jde o neznalost v partnerském vyjednávání, takový člověk prostě funguje podle dávno naučených a okoukaných vzorců, protože jinak to neumí. Nejčastěji se takto chovali jeho rodiče. Nechce být hysterický, ale jinak to neumí,“ vysvětluje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

5. Oko za oko, zub za zub

Když ty odmítáš občas vynést odpadky, já ti přestanu žehlit košile. Máš pletky se sekretářkou, tak já sbalím svého trenéra tenisu. Oplácet stejnou měrou nemá ve vztahu význam, protože k danému problému tím jen přidáte zase další. K přetékajícímu koši na odpadky přibudou haldy zmačkaných košil, z jedné nevěry budou dvě. „Když si budou oplácet stejnou mincí, kam jejich chování povede? K tomu, že se budou společně smát a radovat se? Anebo k dalším hádkám, odcizení se?“ pokládá jasnou otázku Lenka Černá.

6. Sexuální odmítání

Na tohle jsou expertky především ženy. Je to stejné, jako když dítko odměníte za poslušnost lízátkem, manželovi ale místo cukrovinky dopřejete trochu sexu. A když zlobil, třeba přišel pozdě nebo s vámi odmítl jít do divadla, má prostě smůlu. Jenže tímhle se řítíte do pekel. Sex má být pro oba stejně příjemnou součástí intimního života, a ne něčím, co je třeba si zasloužit. Více se o tom dočtete v článku 5 nejhorších důvodů, proč mít sex.

Hádky byly na dením pořádku i mezi slavnou zpěvačkou Cher a jejím dřívějším partnerem Sonny Bonem. Proč jejich vztah nevydržel? A proč s ním vůbec byla, když se jí vlastně nelíbil? Odpovědi najdete v epizodě pořadu Slavné dvojice televize Stream.cz!

A jak řešíte spory u vás doma?

Reklama

Načítám