Hlavní obsah

6 největších vánočních kýčů! Co z toho byste (ne)rozdýchali?

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční výzdoba by vás měla naladit do té pravé sváteční atmosféry. To se ale vždycky bohužel nepodaří. Jakékoli kouzlo Vánoc totiž zcela jistě převálcují plastoví Santa Clausové nebo blikající pestrobarevná světýlka, pod kterými není vidět ani samotný dům. Vybrali jsme největší vánoční kýče – který vyhraje první místo?

Článek

Někteří lidé opravdu nevědí, kdy s výzdobou přestat. Přestože máte vánoční svátky rádi, někdy je lépe držet se hesla „v jednoduchosti je krása“. Křehká atmosféra Vánoc se totiž může velmi lehce rozpadnout a přeměnit domov na zářící lunapark.

Pouť na zahradě

Je jistě hezké oslavovat vánoční svátky. Ovšem světélkující barevné spřežení, saně, sobi a Santa Claus přes půl zahrady je možná trochu moc. Zrovna tak umělé vločky, rampouchy a nazdobené stromy i keře. Skutečně platí, že méně je někdy více. Tím, že si takto přezdobíte celou zahradu, nedosáhnete lepší vánoční atmosféry. Ta se přece dělá hlavně tou správnou náladou, pohodou a tím, že trávíme čas s blízkými.

Foto: Dziurek, Shutterstock.com

Se světýlky by se to nemělo přehánět ani o VánocíchFoto: Dziurek, Shutterstock.com

Světýlka, kam se podíváš

Osvětlený dům může být romantický a příjemně navodit vánoční zasněženou atmosféru, ale rozhodně to neplatí v případě, že bude světýlek tolik, až vám budou oči přecházet. Takové množství blikaček už nemá s romantikou nic společného. Nehledě na spotřebu elektřiny…

Pouliční výzdoba

K tomu, abychom se dobře naladili na Vánoce, je pouliční vánoční výzdoba někdy příjemná. Světelné ozdoby v podobě komet, svíček, dárků nebo padajícího sněhu jsou fajn. Někdy se ale města snaží až zbytečně moc a výsledek má spíš opačný efekt. Například tahle zářící brána je, podle nás, už dost přes čáru. Z takové záře spíš rozbolí hlava. Co myslíte vy?

Foto: Shutterstock.com

Méně je někdy více. Nemyslíte?Foto: Shutterstock.com

Vánoční outfity

Dalším typicky vánočním kýčem je trend, který přišel z Ameriky. Jde o různé outfity s motivem Vánoc. Je skvělé se ke štědrovečerní večeři pěkně upravit. A netvrdíme, že všechno vánoční oblečení je nutně kýč. Například tyto vánoční svetry jsou vkusné a módní. Horší je to v případě, kdy se doslova stanete ozdobou sami. Na přeplácané oblečení s potisky Santa Clause raději zapomeňte. Typické jsou blikající (nedej bože hrající) kravaty s obrázky, nebo svetry s vyčnívajícími parohy.

Foto: Zoltan Tarlacz, Shutterstock.com

Při výběru vánočních outfitů buďte opatrní, abyste se nestali vánoční ozdobou samiFoto: Zoltan Tarlacz, Shutterstock.com

Sněhové koule

A máme tu jednu klasiku: skleněné koule s létajícím sněhem. Jsou dobré maximálně jako dárek pro spolužáka vašeho dítěte, pro kterého potřebujete narychlo něco sehnat. I tak se dá ale jistě pořídit něco originálnějšího. Určitě si však nic podobného nepořizujte domů. Tyto typicky turistické suvenýry vám jen kradou místo, usazuje se na nich prach a už si jich s největší pravděpodobností nikdy znovu nevšimnete. A navíc jsou většinou dost kýčovité.

Foto: Ann Tramell, Shutterstock.com

Vánoce by se neměly stát synonymem kýčeFoto: Ann Tramell, Shutterstock.com

Opulentní stromeček

Zdobení vánočního stromečku je pro spoustu lidí velmi příjemnou vánoční tradicí. I zde je ale nutné myslet na určitou míru. Pokud stromeček obalíte ozdobami tak, že ve výsledku nebude pod tou náloží ani vidět, pravděpodobně nebude hezkou součástí interiéru, ale stane se z něj spíš strašidelné monstrum, kolem kterého se budete bát i projít. Střídmost a přírodní motivy se ke stromečku hodí určitě víc než umělohmotné pestrobarevné koule, různě barevné řetězy a závěsy světel.

Foto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Stromeček nebude působit hezky, když bude přeplácaný a budou na něm zkombinované různé typy ozdobFoto: DenisProduction.com, Shutterstock.com

Anketa

Který z těchto vánočních kýčů je podle vás úplně nejhorší?
Pouť na zahradě
64,2 %
Světýlka, kam se podíváš
2 %
Světelná brána
1,6 %
Vánoční oblečení
27,6 %
Skleněné sněhové koule
1,7 %
Opulentní stromeček
2,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6728 čtenářů.
Související témata:

Načítám