Hlavní obsah

6 rad, jak postupovat, když vám dluhy přerostou přes hlavu

Foto: Thinkstock

Prvním krokem z finanční krize je zjistit, kde se dá případně ušetřit ve výdajíchFoto: Thinkstock

Reklama

Nikdy jste neměli problémy s tím, jak zaplatit nájem, splátku půjčky, daně nebo jiné nezbytnosti? Pak gratulujeme. Pro vás ostatní, kteří máte občas co dělat, abyste vybruslili z finančních obtíží, máme pár rad odborníků.

Článek

Nemáte dostatek peněz na poplacení nutných výdajů, splátek? Zásadní radou je začít s tím něco dělat. Nečinnost je v takové situaci velmi špatná.

„Reagujte, když tušíte problém. Jestli hrozí, že nezaplatíte úvěr, nájem a podobně začněte s protistranou jednat o změně splátek,“ říká David Šmejkal, ředitel Poradny při finanční tísni, obecně prospěšné společnosti.

V takové chvíli se uskrovněte a výdaje stáhněte na minimum. „Sepište veškeré výdaje a příjmy. Detailně. Pokuste se zjistit, kde je možné ušetřit, kolik a zda úspora v celkovém součtu pomůže,“ vysvětluje Daniel Wimmer, jednatel společnosti INS partner s.r.o.

Prodej majetku není vždy řešením

Prodej majetku ne vždy pomůže. Je řešením jen v situaci, jsou-li finanční problémy krátkodobé nebo potřebujete jednorázově vyplatit pohledávku. A to jen za předpokladu, že prodáte dostatečně rychle a za tolik, že vás získaná částka „spasí“.

Foto: Thinkstock

Dobře přemýšlejte, na koho se obrátit pro pomocFoto: Thinkstock

„Pokud finanční potíže přetrvávají delší dobu, nemá prodej smysl. Navíc jako dlužník máte omezené možnosti nakládat se svým mejetkem – pokud ho prodáte, měli byste ze získaných peněz hlavně uspokojit nároky věřitelů,“ varuje Daniel Wimmer.

„Nemá smysl rozprodávat majetek v hodnotě sto tisíc, což může být běžné vybavení domácnosti, když máte dluhy ve výši půl milionu. „Prodej majetku má smysl, získáte-li jeho prodejem dostatek financí na úhradu svých závazků,“ říká Daniel Wimmer.

Odborníci důsledně varují před tím pořídit si půjčku, abyste jejím prostřednictvím splatili jiné dluhy – i když to vypadá lákavě, můžete se tím propadnout do problémů ještě hlouběji.

Domluvte si snížení splátek

Příčinou finančních obtíží bývají i příliš vysoké splátky. „Pomůže refinancovat úvěry, konsolidovat. Využil bych na to raději služby bankovních institucí. Je na každém, aby si spočítal výhodnější řešení,“ radí Daniel Wimmer.

Jednejte o snížení splátek sami, nevyplácí se dávat plnou moc jakýmkoli dalším lidem či firmám, nemusí jednat ve vašem zájmu.

Foto: Thinkstock

Exekuce může skončit i tak, že přijdete o byt či důmFoto: Thinkstock

Co když hrozí exekuce?

Pokud poslechnete předchozí rady, neměli byste se dostat do fáze, kdy hrozí exekuce, tedy i nucený prodej vašeho majetku.

„K původně dlužné částce se pak nabalí ještě úroky z prodlení, poplatky soudům, právníkům věřitelů a rozhodcům, takže z dříve banálních 15 tisíc se může stát i padesátitisícový dluh, který každým dnem nabývá. Podle velikosti dluhů a jejich aktuálního právního stavu lze určit, jak z motanice ven,“ říká David Šmejkal z Poradny při finanční tísni.

Vsaďte na osobní bankrot

Z devadesáti procent je nejvhodnějším řešením zásadní finanční krize soudní oddlužení, tedy osobní bankrot.

„Pominu-li výhodnost tohoto řešení po finanční stránce – stačí uhradit minimálně 30 % hodnoty závazků, jsou zde i další pozitiva – zastavení všech exekucí či zastavení nárůstu úroků, soudní ochrana před věřiteli, vymahači i exekutory, férové podmínky na rozdíl od exekučního řízení, možnost napadení neoprávněných požadavků věřitele,“ vysvětluje Daniel Wimmer.

David Šmejkal z Poradny dodává: „Pozor na komerční zpracovatele oddlužení, proč za to platit, například naše obecně prospěšná společnost to udělá zdarma“.

Dostali jste se někdy do finanční krize? Jak jste to zvládli?

Reklama

Načítám