Hlavní obsah

7 důvodů, proč si domů nepořizovat skleněný stůl

Foto: Thinkstock

Skleněný stůl je elegantní, ale je opravdu pro vás ten pravý?Foto: Thinkstock

Reklama

Je elegantní, snadno se kombinuje s čímkoli a díky své nenápadnosti se hodí i do malého prostoru – to jsou výhody skleněných stolů. Uvažujete, že byste si ho koupili? Pozor, zde je jeho sedm vlastností, kterými vás může pěkně štvát!

Článek

Chcete stůl krásný, nebo praktický? To si musíte rozmyslet před tím, než si postavíte do kuchyně ten se skleněnou deskou. První požadavek splňuje stoprocentně, druhý už méně. Proč? Nabízíme vám sedm záporů a také několik kladů. Záleží jen na vás, co u vás převáží.

1. Otisky prstů, kam se podíváte

Potrpíte si na naleštěný nábytek bez otisků prstů a zaschlých kapek? Pak pro vás skleněný stůl určitě nebude to pravé. Všechno tohle, plus padající kousky jídla nebo špinavé příbory položené mimo talíř na něm zanechají stopu. Že ho přece po každém jídle setřete? To je pravda, ale počítejte s tím, že na stole zůstanou i tehdy, když si sem jen položíte sklenku s mokrým dnem. Pokud jste tedy „na pořádek pes“, raději zvolte méně náročný materiál.

Foto: decoland

Stolování u skleněného stolu bývá hlučnějšíFoto: decoland

2. Čekejte stolování s více decibely

Pamatujte také na to, že sklo je oproti dřevu mnohem hlučnější. Vaše stolování bude doprovázet pro někoho ne moc příjemný tříštivý zvuk a velké rodinné obědy budou hlučnější. Každé méně opatrné položení talíře či sklenky uslyšíte. Přes den to možná nevadí, ale pokud někdo z rodiny dělá na noční směny a bude večeřet po půlnoci, ve ztichlém bytě se bude cinkání obzvlášť dobře šířit.

3. Teplo od něj nečekejte

Pokud si potrpíte na dlouhé stolování a rodinné obědy, kdy u stolu posedáváte hodinu či dvě a přitom si opíráte ruce o desku stolu, moc pohodlné to nebude. Skleněná deska totiž studí. V takovém případě si raději pořiďte stůl, který vám roste před očima.

Foto: Home style

Skleněné desky se vyrábějí v různých barváchFoto: Home style

4. Škrábance nejsou žádnou ozdobou

„Většina skleněných desek u kvalitních stolů je zhotovena z tvrzeného skla, které je bezpečnější než obyčejné, a tak snadno se nerozbije,“ říká Miloslava Kolaříka z Decolandu, který je například prodává. I tyto odolné desky ale při nešetrném zacházení můžete poškrábat. Narozdíl třeba od dřeva je nepřebrousíte a neopravíte.

5. Zapomeňte na pohodlí

Pohodlí při jídle pro mnohé znamená sundat si boty a povolit knoflík u kalhot. Na to ale u skleněného stolu zapomeňte. Skrz průsvitnou desku je vše vidět a asi nikomu se nechce koukat mezi hlavním jídlem a dezertem na vaše ponožky či spodní prádlo.

Foto: decoland

U skleněných stolů je udržování čistoty větším problémem než u klasickýchFoto: decoland

6. Pozor na oslnění

Sklo také působí jako zrcadlo a dokáže odrážet světlo. To je v kombinaci se světlem, které bývá umístěné přímo nad ním, nevhodné řešení. Může nepříjemně oslňovat.

7. Ostré hrany mohou zranit

Pokud si nekupujete kulatý stůl, s nebezpečnými rohy budete muset bojovat vždy. Jen u skleněného stolu jsou o něco ostřejší než třeba u dřeva nebo plastu. Proto před jeho zaplacením nezapomeňte dobře zkontrolovat, zda má vámi vybraný výrobek všechny hrany dobře zabroušené, aby se o ně doma někdo nezranil.

Foto: Home style

Hrany a rohy skleněných stolů jsou nebezpečně ostréFoto: Home style

Seznam výhod také není krátký

Samozřejmě že nelze skleněné stoly jen zatracovat. Pokud vám nevadí jeden či dva otisky prstů, nepořádáte dlouhé večeře s dětmi a pod talíř jste naučeni si dát prostírání, oceníte i jejich výhody. „Sklo je vzdušné, elegantní a lze ho použít vlastně do jakéhokoli interiéru. Také proto, že například k čirému stolu se hodí vlastně všechno, ho není problém kombinovat jak s jiným nábytkem, tak doplňky. A pokud na něj budete opatrní, vydrží vám skoro navždy, protože má většinou nadčasový design,“ předkládá jiný úhel pohledu Miloslav Kolařík a prodlužuje seznam výhod: „Na výběr máte jak sklo čiré, tak mléčné či probarvené. Snadno ho tak zakomponujete jak do kuchyně, tak do jídelny a může se stát ozdobou obývacího pokoje.“

Foto: Home style

Pokud ale máte interiér pro skleněný stůl jak dělaný, neváhejteFoto: Home style

Pokud se nemůžete rozhodnout, jaký stůl zvolit a kam s ním, pomůže vám článek Interiér: jaký stůl mu sluší?.

Máte zkušenosti se skleněným stolem? A doporučili byste ho i ostatním? Podělte se o své zkušenosti v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám