Hlavní obsah

7 fází rozchodu aneb Tohle vás čeká, když vás muž opustí!

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opustil vás. Prostě řekl, že je konec. A vám je teď nanic, vlastně se ani samy v sobě nevyznáte. Rozchod je těžký, ale když pochopíte, jaký mívá průběh, lépe ho zvládnete. Tohle je sedm fází rozchodu, které si musíte odžít.

Článek

Emoce se ve vás perou, každou chvíli cítíte něco jiného, ale nic z toho není příjemné. Opustil vás partner a vy se trápíte. Když budete vědět, co vás čeká, můžete se na to připravit. Tohle je sedm fází rozchodu, kterými si projde téměř každý, kdo dostane kopačky.

1. Šok

Nečekaly jste to. A nyní vás ochromil šok. Nemyslí vám to logicky, emoce mají navrch. Jsou naprosto neřízené, nemáte nad nimi žádnou kontrolu.

Co s tím: Dovolte si vyvádět. Snažit se dusit emoce je velmi energeticky náročné (sílu budete potřebovat na jiné věci), navíc často stejně zbytečné. Klidně brečte, řvěte, utečte za rodiči nebo za kamarádkou, zavřete se v pokoji a buďte samy. Dělejte, po čem vaše tělo a mysl touží. Dostaňte nejhorší emoce ze sebe ven!

2. Ne, to není možné

Už jste se trochu uklidnily, do mozku dorazila informace o rozchodu, ale vy to stále nemůžete pobrat. Jste ve fázi odmítání: vnitřně se té nepříjemné záležitosti vzpíráte, jste přesvědčené, že takhle to skončit nemůže. Pořád doufáte, že se všechno urovná, že se z toho zlého snu brzy probudíte.

Co s tím: Není od věci omezit kontakt s partnerem na minimum. Ne že by se tím bolest zmírnila, ale aspoň si nebudete do ran přisypávat sůl.

3. Nechte mě být

V téhle fázi máte pocit, že už nic nemá cenu. Už nikdy nebudete šťastné, už nikdy nepotkáte skvělého muže – váš život prostě skončil. Jediné, po čem toužíte, je samota. Chcete utéct před světem a izolujete se od ostatních.

Co s tím: Překonejte to, vyrážejte mezi lidi, i když na to nemáte chuť. Je to jako odporná medicína, kterou vám předepsal lékař na kašel. Nechutná vám, ale spolknete ji, protože víte, že vám pomůže. Samota nepomáhá, naopak: jen se budete utápět ve svém žalu.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Trápit se o samotě je lákavé, ale raději vyrazte mezi lidiFoto: fizkes, Shutterstock.com

4. Vztek a zlost

Najednou se zlobíte. Strašně moc! Máte na svého ex vztek, možná vůči němu cítíte nenávist. Jsou to negativní emoce a patří k věci. Jste zraněné a bolavé a máte pocit, že za všechno může on. Pravda většinou nebývá až tak černobílá, ale vy to v tuhle chvíli nejste schopné odlišit. Potřebujete se na někoho zlobit a váš ex (případně někdy jeho nová přítelkyně) je nejjednodušším terčem.

Co s tím: Negativní emoce v sobě nepotlačujte, ale snažte se je držet na uzdě. Vyvarujte se scén, hádek, výčitek a podobně. Zkuste se svému ex zcela vyhnout (nekontaktujte ho, nescházejte se s ním, nesledujte jeho profily na sociálních sítích, nevolejte mu, neesemeskujte si s ním a podobně). Nechejte vzteku volný průchod, ale nepřiživujte ho.

5. Chci tě zpátky

Tuhle fázi si neprožije každý. Je to takový mezistupeň, který se vás může, ale nemusí týkat. Když vztek odezní, objeví se u některých žen pocit, že přes všechno zlé a ošklivé svého ex stále milují a potřebují. Proto začnou usilovat o jeho návrat, nebo o něm alespoň snít. Nebývá to ale moudré – co cítíte, většinou není láska, ale spíš strach z nového, nepoznaného.

Co s tím: Tady to chce pevnou vůli: prostě si to zakažte. Opět platí, že čím méně kontaktu budete s ex mít, tím snazší to pro vás bude. Hodně pomáhá zahltit se aktivitami. Čím víc bude váš diář praskat ve švech, tím méně času na snění o opětovném shledání budete mít.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Máte dojem, že by se vše dalo vrátit zpátky a mohli byste se k sobě vrátit? Takové myšlenky si zakažteFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Smutek

Všechny divoké emoce (zlost, nenávist, strach…) odezněly a v duši zůstalo podivné prázdno. Jste smutné, ale už se nehroutíte. I tohle je přirozená reakce. Může se vám po expartnerovi a po starém životě stýskat, ale už to není divoká bolest.

Co s tím: Otevírejte se všemu novému. Zkoušejte koníčky, randěte (byť nezávazně), užívejte si s přáteli, dělejte všechno, na co jste dřív se svým ex neměly čas nebo prostor. Nesnášel válení u moře? Vyrazte s kamarádkou na týden na pláž! Nebavilo ho divadlo? Tak šup na všechna představení, která jste kdy chtěly vidět. Musíte samy sobě ukázat, že život bez něj je báječný!

7. Smíření

Tohle je poslední fáze. Cesta k ní bývá různě dlouhá: někdo se z rozchodu otřepe za dva měsíce, jinému to trvá rok i déle. Jakmile se ale dostanete sem, máte vyhráno. Na minulý vztah nevzpomínáte s nenávistí, ani vám netryskají slzy z očí. Najednou je to něco, co bylo a už prostě není.

Ani nevíte jak, ale už moc (nebo možná vůbec) nevzpomínáte, naopak se díváte dopředu. Nezajímá vás minulost, ale budoucnost. Tohle je ten okamžik, kdy jste opravdu připravené na nový začátek.

Máte za sebou bolestivý rozchod? Jak dlouho trvalo, než jste ho překonaly?

Reklama

Načítám