Hlavní obsah

7 signálů, že si vás partner neváží. Týkají se i vás?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respekt. Bez něj nemůže žádný rovnocenný vztah fungovat. Dáváme si najevo, že ten druhý je pro nás důležitý, že si jeho názorů a myšlenek vážíme. Jakmile v partnerství chybí, je vztah odsouzen k záhubě nebo k živoření. Jak poznáte, že vás druhý nerespektuje?

Článek

Přiznat si, že si vás partner neváží, je velice bolavé, a tak se někdy lidé snaží dělat, že to nevidí. Je ale lepší přijít na to včas a raději nevyrovnaný vztah ukončit. Pokud k vám totiž nemá úctu hned zpočátku, jen tak to nezměníte. „Naučit respektu partnera je možné pouze tím, že mu nastavíte své vlastní hranice,“ tvrdí Lucie Mucalová, koučka a lektorka v oblasti mezilidských vztahů. Například když si necháte skákat do řeči, aniž byste se ozvala, bude vám to dělat pořád. Jaké mohou být další signály toho, že k vám nechová dostatečný respekt?

Neposlouchá vás

Jedním ze základních kamenů vztahu je komunikace. Musíte se navzájem vnímat a poslouchat se. Pokud máte dojem, že mu jde vaše povídání jedním uchem tam a druhým ven, máte problém. Projeví se to i tím, že zpětně neví, o čem jste vlastně mluvila. Čas od času může v myšlenkách utéct mimo každý z nás, neměla byste ale mít dojem, že je to pořád.

Nejste prioritou

Mezi jeho nejvyšší priority byste se měla řadit vy. Jakmile se na přednější příčky dostanou jeho kamarádi, nebo třeba cvičení, mělo by vám dojít, že vás má docela na háku. Partneři si navzájem projevují respekt i tím, že si na sebe umí udělat čas a správně určit, co je v životě nejdůležitější.

Nezajímá se o to, co je pro vás důležité

Dost možná mu feminismus nic neříká, ale pokud je to pro vás významné téma, měl by se chtít o něm dozvědět více. Co vás baví a zajímá, je totiž součást vaší osobnosti. Váš partner by se měl alespoň pokusit pochopit myšlenkové směry, které jsou pro vás důležité. Neznamená to, že se vším musí souhlasit, ale měl by vaše zájmy respektovat. A to přece nemůže, když o nich nic neví.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Máte pocit, že když mu něco vyprávíte, jde to jedním uchem tam a druhým ven? Foto: fizkes, Shutterstock.com

Skáče vám do řeči

Nadšeně vyprávíte, co se vám stalo v práci, jaký úspěch jste zažila, a najednou stop. Váš partner jako by vás neposlouchal (což je docela dobře možné), z ničeho nic změní téma a začne mluvit úplně o tom, co zajímá jeho. Jako kdyby snad jeho názor a sdělení byly důležitější než to vaše. Tím jen dává najevo absenci úcty vůči vám.

Nedá telefon z ruky

Jedna věc je mít telefon po ruce kvůli práci, anebo když člověk čeká na nějakou zprávu. Jenže pokud spolu trávíte čas a zatímco vy se pokoušíte vychutnat si sdílené chvíle, on zírá do telefonu, anebo si hraje nějakou hru, aniž by vás vnímal, je tady něco hodně špatně.

Foto: stefanolunardi, Shutterstock.com

Nedostatek respektu se projeví i tím, že pořád kouká do telefonu, namísto toho, aby se věnoval vám Foto: stefanolunardi, Shutterstock.com

Vyzdvihuje vaše chyby

Nikdo z nás není neomylný a ti šťastnější si své chyby dokonce uvědomují. Je tedy nutné, aby vás na ně váš partner upozorňoval? Ne. Obzvlášť ve chvíli, kdy jste ve vášnivé diskuzi a on vaši chybu použije jako argumentaci v hádce proti vám. Takový muž nejenže k vám nechová respekt, ale zároveň si ho nezaslouží ani od vás.

Nenechá vám prostor

Pozor ale, nedostatek úcty nemusí vždycky vypadat jako negativní chování. Úplně klidně může mít podobu miláčka, který bez vás nedá ani ránu. Jenže na oplátku nesmíte bez něj nic dělat ani vy, a opovažte se jít někam s kamarádkami. I nedostatek volného prostoru je známkou absence respektu, protože partner nebere v potaz, že každý potřebujete mít někdy čas sám pro sebe.

A co dál?

Pokud zjistíte, že vás muž nerespektuje, měla by to být zpráva hlavně pro vás. Partner se k vám bude chovat pouze tak, jak vy sama dovolíte. Ačkoliv to není úplně příjemná zkušenost, do budoucna vám pomůže se tomu vyvarovat. „Je potřeba si dát do pořádku vztah k sobě samotné. Učit se hledat a objevovat úctu a lásku k vlastní osobě, protože je možné, že se vám jich v dětství, nebo i později, nedostávalo,“ radí Lucie Mucalová. Jestli tedy máte pocit, že vám chybí respekt, zkuste si nejprve s partnerem promluvit a vyříkat si to. Pokud to nepomůže, nemůžete čekat, že by se úctě k vám naučil.

Zažila jste někdy ve vztahu nedostatek respektu? 

Související témata:

Načítám