Hlavní obsah

Single ženy jsou zoufalky? Omyl! Průzkum potvrdil, že bez partnerky trpí víc pánové

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Foto: Liderina, Shutterstock.com

Reklama

Třicítka bez chlapa? Prostě zoufalka, která podobně jako filmová Bridget Jones urputně hledá chlapa, co by ji učinil šťastnou? Kdepak! Průzkumy jasně ukazují, že single ženy jsou spokojené, zato svobodní pánové jsou zoufalí!

Článek

Ve společnosti stále panuje zažitá představa o tom, jak každá žena nad třicet let touží po muži, manželství a dítěti. A když nic z toho nemá, je prostě nešťastná a zoufalá. Naopak muži si podle obecných představ single život užívají a do chomoutu se jim moc nechce. Jenže průzkumy veřejného mínění zjistily, že je to přesně naopak!

Čísla jsou jasná. Britská společnost Mintel zabývající se průzkumy veřejného mínění přišla na to, že single ženy jsou se svým společenským statutem mnohem víc spokojené než single muži. Do jejich průzkumu se zapojil věkový mix mužů i žen (odpovídali jak mladí lidé, tak i ti starší) a celých 61 procent dotazovaných žen bez stálého partnera uvedlo, že takhle jim to vyhovuje, jsou se svým životem naprosto spokojené a šťastné. Podobně se ale vyjádřilo jen 49 procent mužů. Více než polovina z nich tedy ženu ve svém životě postrádá.

A neplatí ani to, že by single ženy nějak aktivně partnera hledaly. Kdepak, žádné zoufalky se po ulicích neprohánějí. Ze všech dotazovaných (mužů i žen), kteří nemají partnera, totiž 70 procent uvedlo, že za poslední rok protějšek nijak aktivně nehledali. A 75 procent z těchto sedmdesáti procent byly ženy!

Vztah je pro ženu dřina

V praxi to znamená, že většina single žen se nesnaží mermomocí ulovit chlapa, naopak se soustředí na jiné oblasti svého života, kdežto pánové jsou těmi, kdo si jako prioritu dávají nalezení partnerky. „Samozřejmě se nabízí předpokládat, že všichni single lidé aktivně touží a hledají vhodný protějšek, ale naše data ukazují, že je to úplně jinak,“ potvrzuje Jack Duckett ze společnosti Mintel.

Důvod? Vztah je dřina! Logicky se nabízí otázka, proč ženy až tak moc po lásce a vztahu netouží. Podle odborníků je to ale více než jednoduché, život ve vztahu je pro ženy obecně mnohem namáhavější a složitější než pro muže. „Obecně platí, že ve vztahu s mužem čeká ženy mnohem víc práce než muže. Jen péčí o domácnost a domácími pracemi stráví ženy obecně mnohem víc hodin než muži,“ tvrdí Emily Grudy z univerzity v Essexu. A platí to prý i pro úsilí, které ženy vynakládají na to, aby byl vztah funkční a kvalitní. „Ženy ve vztahu odvádějí i mnohem víc emocionální práce,“ dodává Emily Grudy. Ale je toho samozřejmě víc:

  • Ženy se nenudí - Obecně platí, že ženy jsou mnohem lepší v socializaci a v navazování přátelských vztahů. Jejich osobní život je tedy i bez partnera plný přátel, akcí, zájmových činností a podobně. Absence muže neznamená, že každý večer sedí samy doma a cítí se osaměle.
  • Není to ostuda - Pravda je i to, že postavení svobodné ženy se ve společnosti neustále zlepšuje. Místo bývalého stigmatu staré panny či ošklivky, kterou nikdo nechce, se objevila představa úspěšné, nezávislé a finančně samostatné ženy, která si život prostě umí užít.
  • Více možností - Je logické, že dřív bylo v podstatě jediným smysluplným posláním ženy založit rodinu. Dnes je ale z čeho vybírat a je mnoho žen, které s chutí plození dětí minimálně odloží a soustředí se třeba na vzdělání, kariéru a podobně.

A co vy? Jste single a šťastná, nebo toužíte po vztahu a lásce?

Reklama

Související témata:

Načítám