Hlavní obsah

7 tipů na podzimní dekorace: Jsou krásné, přitom velmi levné

Foto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Do výroby dekorací se vyplatí zapojit i dětiFoto: Maria Evseyeva, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte rádi podzim pro jeho barvy, hru slunce ve větvích? Pak ho jistě rádi přivítáte i doma, v podobě dekorací, které využívají právě ty materiály, jež najdete všude v přírodě.

Článek

Podzim je bohatý na materiál, který můžete při výrobě dekorací využít – krásně barevné listy, květy hortenzií, šípky, ozdobné i jedlé dýně, kůra…

Samozřejmě, lze vyrazit i do obchodů a suroviny nakoupit – k mání jsou nejen sušené přírodní materiály, ale i umělé, které mají tu výhodu, že vám vydrží i několik sezon. Nabízíme vám sedm inspirací.

Místo věnce list

Postupna výrobu závěsného listu je snadný – list vystřihněte z lepenky, kterou pak ale musíte natřít barvou, nebo z filcu či jiného materiálu, který drží tvar. V obchodě můžete také koupit prostírání ve tvaru listu, které poslouží jako základ, do jehož středu pak jen nalepte mašli z barevné stuhy, na ni pak buď jeden květ hortenzie, nebo několik sušených růží. Aby vazba dostala další rozměr, můžete k nim přidat i pár větviček nebo suchých stonků.

Foto: Jakub Jurdič

Barvy dekorace si zvolte podle materiálu, který máte k dispoziciFoto: Jakub Jurdič

Posviťte si

Ze zavařovačky nebo menší hladké vázy či jiné sklenky můžete vyrobit jednoduchý svícen. Ke spodní polovině sklenice přilepte provázek, ideálně přírodní – použijte tavnou pistoli, jen pozor na množství hmoty, aby nebyla pod provázkem vidět. Až budete s výškou omotávky spokojeni, dozdobte ji ještě střapcem z provázku a třeba šnečí ulitou nebo kamínkem.

Foto: Jakub Jurdič

Místo ulity můžete použít svazek šípků, listů nebo větvičekFoto: Jakub Jurdič

Truhlík plný podzimu

Do okna, na parapet, ale klidně i na dveře můžete dát truhlík, který si vyrobíte například z plastové vaničky od zmrzliny, kterou polepíte kousky kůry nebo tenkých a dobře vysušených odřezků dřeva, namořených tmavou lazurou. Lazura jim dodá nejen barvu, ale i odolnost proti vlhku, pokud chcete mít truhlík venku. Pro použití doma stačí lepit tavnou pistolí, na venkovní zvolte odolnější lepidlo.

Do truhlíku můžete dát aranžovací hmotu a napíchat do něj živé rostliny nebo suché či umělé. Můžete do něj postavit také květináče s vřesem či podobnými rostlinami.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud budete tyto truhlíky chtít osázet, pak pamatujte na odtokové otvoryFoto: Jakub Jurdič

Slaměný věnec

Jestli máte možnost si někde na poli ještě natrhat obilí, rozhodně toho využijte. Sláma je skvělým základem pro výrobu netradičního věnce, stejně jako stvoly uschlé trávy.

Slámu je zapotřebí rozpůlit a trávy svázat po několika kusech nití, abyste s ní dál mohli pracovat. Jestliže vám pole či louku posekají dřív, než se k nim dostanete – jako v našem případě – použijte slámové prostírání nastříhané na proužky. Ve všech případech je postup stejný – stvoly, snopky nebo pruhy obtáčejte kolem slámového základu a přilepte tavnou pistolí tak, aby slepené konce nebyly vidět. Ze stejného materiálu vyrobte i kytičky na ozdobu věnce.

Foto: Jakub Jurdič

Střed kytiček můžete udělat ze slaměnek nebo z proužku bavlněné látky, který smotáte do spirályFoto: Jakub Jurdič

Podzimní klasika

Pokud chcete na dveře něco, co je přímo klasicky podzimní, pak udělejte věnec z listí, větviček, malých ozdobných dýní… Na slámový základ prostě naaranžujte to, co máte k dispozici. Objemu a zajímavosti dodá věnci to, když na základ nejprve nalepíte kousky nastříhaných větviček.

Foto: Jakub Jurdič

Abyste celou vazbu zpevnili, můžete ji nakonec ovázat režným provázkemFoto: Jakub Jurdič

Dýně jako váza

Dýně je podzimní dekorací sama o sobě, ale můžete z ní velmi snadno vyrobit i zajímavou vázu. Stačí do ní vyříznout otvor a tím vydlabat vnitřek. Pak do ní posaďte sklenku nebo plastový kelímek, ve kterém bude voda či aranžovací hmota. Pak už je na vás, jaké rostliny na vazbu použijete.

Foto: Jakub Jurdič

Vodu nenechávejte přímo v dýni, rychle pak plesniví. Ani v případě, že do ní vložíte nádobku na vodu, nenechávejte dýni stát jen tak na nábytku, časem změkne, pustí tekutinu a mohla by poškodit lakovaný povrchFoto: Jakub Jurdič

Růže z prachovky

Chcete si vyrobit maličkou dekoraci na stůl nebo parapet? Pak do malého květináče (stačí kolem pěti centimetrů v průměru) vložte aranžovací hmotu ve tvaru obdélníku, který bude po zatlačení dovnitř ještě asi pět centimetrů přečnívat. Pak hmotu seřízněte nožem do tvaru kopečku.

Na ten nalepte malé růžičky, vyrobené pouhým smotáním a slepením asi deset centimetrů dlouhých a dva centimetry silných proužků látky. Doplňte lístky z barevného papíru nebo látky.

Foto: Jakub Jurdič

Látku můžete volit podle toho, jakou máte doma, jen nesmí být příliš lehká a průhledná. Pokud látku nemáte, kupte klidně i měkkou prachovku, která má hezky podzimní barvu a dodá růžím sametový vzhledFoto: Jakub Jurdič

Dáváte si věnec na vchodové dveře, nebo volíte jiné dekorace? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám