Hlavní obsah

8 netradičních způsobů, jak používat lak na nehty

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oko na punčocháčích, navlékání nitě, ale třeba i rozlišování klíčů. Tam všude upotřebíte lak na nehty, ale zdaleka to není všechno! Poradíme vám, jak tento zkrášlovací přípravek pomůže v běžných situacích.

Článek

Některé věci denní potřeby můžou mít i spoustu jiných možností uplatnění, jen o nich vědět! Přinášíme osm způsobů, jak využijete lak na nehty jinak, než jste zvyklí. Nejčastěji přijde vhod bezbarvá báze (podlak nebo svrchní vrstva). Prostor však dostanou i vaše oblíbené odstíny.

Záchrana punčocháčů

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Určitě to znáte, při vstávání si posouváte židli a o něco zavadíte. Tříska! A oko na punčocháčích je na světě a s ním jede ažura jako divá. Jak ji zastavíte, aby nebyla přes celou nohu? Mějte v práci v šuplíku lahvičku s bezbarvým lakem. Kápněte ho na oba konce ujetého oka. Díru to samozřejmě nezacelí, ale zabrání větším škodám.

Šicí koutek poprvé

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Když navlékáte nit, je to někdy o nervy. S klasickou tenkou to není tak strašné, ale co taková vyšívací bavlnka? Je spletená ze dvou vláken a jedno z nich vždy trčí bokem, takže nechce do ouška jehly. Opět pomůže lak! Stačí jen opravdu malé množství a máte navlečeno.

S nití podruhé

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Knoflíky, zvlášť ty na košilích, bývají šité strojově a často z nich na jedné straně trčí nezapošitá nitka. Už jste za ni zkoušeli zatáhnout? Většinou vám zůstane v ruce, ovšem i s knoflíkem! Zabráníte tomu jednoduše: přetřete nitě a dírky bezbarvým lakem. Dávejte pozor na množství, už tenká vrstva udělá velkou službu.

Písmo na věčné časy

Pokud zavařujete, jistě si nějak značíte, co je ve sklenicích a kdy jste je plnili. Dnes se dají prázdné viněty koupit nebo lze použít obyčejné kancelářské štítky. Popíšete je propiskou a je to. Jenže někdy se inkoust slije a po čase vyšisuje. I tady pomůže průhledný lak coby ochranná vrstva.

Podobně je tomu s cedulkami na zahradě. I když si bazalku nebo tymián popíšete sebevíc čitelně a permanentním fixem, pokaždé se na konci sezony divíte, kam zmizela písmenka. Přelakujte je!

Barevně rozlišené

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na kovovém podkladu drží lak na nehty naprosto báječně. To se hodí při označování klíčů. Máte možnost zvolit oblíbené odstíny a ještě se můžete výtvarně projevit. Případně jen lakem přetřete plošku, za kterou se klíč drží.

I jedna kapka dělá divy

Sluneční brýle v létě dostávají zabrat. Trpí na dně plážové tašky, místo na nose je často nosíte ve vlasech, povalují se v autě… Někdy to platí i pro brýle dioptrické. Důsledkem je, že se šroubky vyviklají a brýle se rozpadnou. Předejdete tomu tak, že oba spoje zakápnete lakem. Podobně se osvědčil i na jiných šroubovacích spojích, třeba na nábytku.

Stop zeleným šmouhám!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Dejme tomu, že se nadchnete pro módní výstřelek, a s topem sladíte barvu kamínků na náušnicích. Nebo máte vyloženě slabost pro krásnou bižuterii, ale nechcete za ni utrácet majlant. V těchto případech se zpravidla potýkáte s tím, že dírka v uchu občas zezelená nebo máte šmouhy na zápěstí. Pomoc je snadná: část, která je v kontaktu s tělem, nalakujte bezbarvým lakem.

Škrábance nemají šanci

Boty na vyšším podpatku jsou vlastně neustále v ohrožení, zejména na vydlážděných chodnících, o takzvaných kočičích hlavách ani nemluvě! Také se zpravidla vzpříčí v kovových čisticích rohožích před vchody do obchodů, restaurací a podobně. Poškrábaný podpatek jen těžko zamaskujete krémem na boty. Lakem na nehty to půjde lépe. Ostatně, když jakýkoli jemný škrábanec pokryjete vrstvou laku, nebude tak patrný. Platí to dokonce i pro auta! Majitelé těch červených mají výhodu, odpovídající odstín najdou snadno.

Máme i další kreativní tipy, jak využít zbytky laku na nehty nebo si lakem vyšperkujte skleničky.

Reklama

Načítám