Hlavní obsah

9 tipů na méně známé trvalky. Dáte jim šanci?

Foto: Tchibo

Každá zahrada může být krásná, ať už pěstujete jakékoli květinyFoto: Tchibo

Reklama

Zatímco některé trvalky jsou k vidění pomalu všude, o jiných se moc neví. A to je škoda. Proto jsme se zeptali odborníků, které z méně známých trvalek by mohly ozdobit vaše zahrady. Tady jsou jejich tipy!

Článek

Mnoho trvalek, které vám zde odborníci doporučují, jsou nenáročné na péči. Jejich pěstování tedy určitě zvládnete i vy.

1. Máčka (Eryngium bourgatii)

Znáte bodlák? Podobně vypadá i suchomilná máčka, milující slunce. „Daří se jí v hlubší propustné a klidně i kamenité půdě. Pokvete celé léto a dobře se kombinuje s řadou travin a nízkými trvalkami jako mateřídouška, hvozdíky či rozchodníky. Vysazuje se jednotlivě, nebo po 3 až 5 do malých skupinek,“ říká Miroslava Paclová z Hortiservisu.

Foto: Profimedia

Máčka dorůstá výšky 30 až 50 cm a upoutá stříbřitě modrými tóny. Půvabně bude vypadat nejen na zahradě, ale také ve vazbě ze sušených květůFoto: Profimedia

2. Vrbovka úzkolistá (Epilobium angustifolium)

Vrbovku málokdy dostanete v zahradnických prodejnách, ale na pasekách nebo na okrajích lesů je běžně k mání. „Na jaře není problém vyrýpnout část drnu a zasadit ho do zahrady. Preferuje slunečné stanoviště a hlinitopísčité půdy, není však náročná a uchytí se téměř v každé zemině. Od června do září ji zdobí růžové hrozny květů a hodí se i k řezu,“ uvádí Julie Reicheltová z Fire Garden.

Foto: Fire Garden

Vrbovka úzkolistá může být vysoká až 150 cm a hodí se do přírodně laděné zahrady. Mladé listy lze používat do salátů a mladé výhonky dokonce nahradí i chřestFoto: Fire Garden

3. Acéna (Acaena)

Ve společnosti okrasných travin se bude vyjímat drobná acéna, které se hodí i do skalek, suchých zídek nebo na střešní zahrady. Rod acén zahrnuje řadu druhů. „Vyhovuje jim suché, slunné až polostinné stanoviště, rozrůstají se do plochých koberců. Okrasné jsou především kulovitým ostnitým plodem, který krášlí zahradu i přes zimu,“ připomíná Zuzana Szotkowski ze 3zahrady.

Foto: 3zahrady

To, co vypadá jako květy acény, jsou ve skutečnosti její plody. Na foto vidíte acénu drobnolistou, která dorůstá do výšky několika centimetrůFoto: 3zahrady

4. Mák islandský (Papaver nudicaule)

Trvalky nemusíte mít jen na zahradě, ozdobí i balkon. „Například mák islandský neboli sibiřský se u nás pěstuje častěji jako dvouletka, horká léta mu příliš nesvědčí. Kvete od června do srpna červeně, oranžově, žlutě a bíle. Květy jsou vhodné k řezu, řezané ve stadiu poupat vydrží ve váze poměrně dlouho,“ upřesňuje zahradnice a blogerka Anita Blahušová.

Foto: Anita Blahušová

Mák islandský má více názvů, také se mu říká sibiřský, setkáte se i s označením mák nahoprutý. Může dorůstat výšky asi 35 až 50 cmFoto: Anita Blahušová

5. Tužebník jilmový (Filipendula ulmaria)

Mezi na péči skromné trvalky patří i tužebník. „Vytváří vzpřímené trsy, kterým dominuje smetanově bílé květenství. Hodí se pro polostinné a vlhčí stanoviště, do přírodních partií, ale také jako předsadba před keřové skupiny – zakryje hluchá zákoutí. Na půdu není náročný, důležitá je vláha,“ vysvětluje Miroslava Paclová.

Foto: profimedia

Tužebník jilmový kvete v červnu až červenci, může dorůstat výšky asi 80 až 150 cmFoto: profimedia

6. Dymnivka plná (Corydalis solida)

Chcete nenáročnou trvalku, kvetoucí záhy na jaře? Zkuste dymnivku. „Oceníte ji ve stinných koutech zahrady, například pod keři či stromy, kde by jiné trvalky trpěly nedostatkem světla. Potřebuje vlhčí, dobře propustnou půdu. Jde o asi 20 cm vysokou rostlinu, která vytváří krásné koberce,“ podotýká Julie Reicheltová.

Foto: Fire Garden

Dymnivka se dříve využívala v lidovém léčitelství, například při nervových poruchách. To se ale nevědělo, že tato rostlina je velmi jedovatáFoto: Fire Garden

7. Rmen barvířský (Anthemis tinctoria)

Mezi bohatě kvetoucí rostliny patří rmen barvířský. „Vyžaduje slunné stanoviště, propustnou půdu, na péči není náročný a dosahuje výšky 60 až 80 cm. Vysazuje se do květinových, nejlépe štěrkových záhonů ve společnosti například kontrastně modře kvetoucích šalvějí,“ nabízí tip Zuzana Szotkowski.

Foto: 3zahrady

Rmen barvířský kvete celé léto a pěkně bude vypadat nejen na zahradě, ale také ve vázeFoto: 3zahrady

8. Slézovec durynský (Lavatera thuringiaca)

Rovněž slézovec durynský patří mezi skromné trvalky, kterým stačí sušší propustné půdy. „Bohatě kvete od července do září, tedy v době, kdy na zahradě trávíte nejvíce času. Může se i sám vysemenit. A pokud ho chcete na jiném stanovišti, včas mladou rostlinku opatrně s kořenovým balem přesaďte. Starší rostliny přesazení zvládají jen těžko,“ říká zahradní architekt Jiří Prouza.

Foto: Jiří Prouza

Na zahradě můžete pěstovat i slézovec durynský, který dorůstá výšky až 120 cmFoto: Jiří Prouza

Foto: Anita Blahušová

Zvonek okrouhlolistý je velmi oblíbený ve Skotsku, kde se hojně vyskytuje jak v přírodě, tak v mnoha písních a pověstech. Ale pěstovat ho můžete i vyFoto: Anita Blahušová

Foto: Archiv firem

Trvalky si zaslouží péči a krásné truhlíky a květináče. Vyberte si z naší nabídkyFoto: Archiv firem

Vybrali jste si z našich tipů?

Reklama

Načítám