Hlavní obsah

Vzhůru na vinobraní! Kam vyrazit?

Foto: archiv Pálavské vinobraní

Pálavské vinobraní má úctyhodnou tradiciFoto: archiv Pálavské vinobraní

Reklama

Víno (ženy a zpěv), to už dávno není jen mužská doména! Ženy milují víno dokonce více než muži. Dnešní vinobraní, to je i kus tradice, historie, spousta hudby a další zábavy pro celou rodinu. A pokud ponesete roli způsobného řidiče své rodiny, nechte si za odměnu koupit sedmičku nějakého lahodného!

Článek

Ač letošní rok vinařům příliš nepřál, vinobraní jsou v plném proudu. Kam se tedy můžeme za vínem a zábavou vypravit v následujících dnech? Vybírali jsme ta místa, kde je připraven program pro celou rodinu. Tedy (máte-li), děti s sebou!

Pálavské vinobraní v Mikulově (10. – 12. září)

Historický průvod, řemeslnou tržnici v zámeckém parku, koncerty, stánky s vínem i lahodným burčákem a nejrůznějšími kulinářskými specialitami (a nejen to) nabídne tradiční Pálavské vinobraní. Představí se Vojenský umělecký soubor Ondráš, cimbálová muzika Jožky Severina, folklorní soubor Skaličan, Docuku, Bezobratři a další.

Amfiteátr bude patřit hvězdám české hudební scény. V pátek se návštěvníci mohou těšit například na koncerty kapel Nightwork a Monkey Business, v sobotu v pravé poledne vystoupí Lucie Bílá, poté skupiny Kryštof, Mandrage, David Koller & Band, Xindl X, Jana Kratochvílová, Support Lesbiens a další. V neděli bude na náměstí zpívat Marie Rottrová. Jsou připraveny i nejrůznější atrakce pro děti, od řemeslné tržnice až po hry a soutěže. Letošní novinkou Pálavského vinobraní bude vinařské městečko v blízkosti náměstí. Premiéru bude mít také program na Kozím hrádku – v sobotu nabídne šermířské souboje a historickou hudbu. Více se dočtete na www.mikulov.cz.

Foto: melnik.cz

Vinobraní v MělníkuFoto: melnik.cz

Mělnické vinobraní (17. – 19. září)

Ani vinobraní v Mělníku není určeno pouze pro dospělé. Děti jistě zaujme staročeský jarmark s ukázkami historických řemesel, nebo třeba šermíři. Připraveny jsou pohádky, loutkové divadlo, žongléři a mnoho dalších atrakcí. Nebude chybět ani dětmi oblíbená skupina Maxim Turbulenc.

Hudební program mělnického vinobraní  je opravdu nabitý. Stačí jmenovat: Blue Effekt s Radimem Hladíkem, Michal Prokop, Eva Pilarová, Aleš Brichta, Kamil Střihavka, Olympic, Turbo, Michal David, Michal Pavlíček, Ondřej Hejma a Žlutý pes, Visací zámek, České srdce a další. Na country scéně se vystřídá mnoho kapel, mimo jiné zde zahrají ve vzpomínce na Michala Tučného i Fešáci. Program najdete na www.melnik.cz.

A kam ještě za dobrým vínem a zábavou?

Další známé moravské vinobraní je připraveno v tradiční vinařské oblasti – Znojemské historické vinobraní proběhne 10. – 11. 9. Ale vínu se odjakživa dařilo i ve středu Čech. Pro dospělé i děti je určeno Vinobraní a dožínky se Svatou Ludmilou na hradu Točník (25. 9.). Zatímco rodiče si mohou dopřát lahodného moku, děti se formou hry a zábavy mohou naučit vyrábět máslo i sýr, nakrmit kuřátka či zkusit řízení traktoru.

Foto: archiv Trojská botanická zahrada

I Praha má své vinobraníFoto: archiv Trojská botanická zahrada

Ale i Praha má svá vinobraní. Na jednom z nich – Vinobraní v Trojské botanické zahradě – můžete ochutnat vína z vinice sv. Kláry, ale i od dalších významných vinařů, a to ve dnech 11. – 12. 9. Bude u toho kouzelník, cimbálovka i country kapela Petra Kocmana. A další pražské Vinobraní na Grébovce bude zase probíhat v retro stylu. Ve dnech 17. – 18. září pražské Havlíčkovy sady a náměstí Míru oživí historická pouť, doboví četníci, flašinetář, slepý harmonikář, představení kočovného divadla, ohňová show, ale i staročeská hudba a samozřejmě stánky s dobrým vínem, burčákem a dalšími dobrotami. Na vše bude dohlížet čestný host, Tomáš Töpfer, známý herec a ředitel Divadla Na Fidlovačce.

A tak vám přeji už jen hezké počasí, dobrou chuť a příjemnou zábavu! A napište, jak se vám líbilo!

Reklama

Související témata:

Načítám