Hlavní obsah

Abyste vlasy neničily a barva držela: Foukejte vlasy správně

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Reklama

Všechny toužíme po zdravých vlasech. Nejvíc na nich ale pácháte škody samy tím, že používáte nekvalitní přístroje, upravujete je na příliš vysokou teplotu a této zátěži je vystavujete na denní bázi. Jak tedy foukat vlasy správně a bez škod?

Článek

Vlasy věkem ztrácejí vlhkost a měkkost. Přitom právě vlhkost je základem zdravého a lesklého vlasu. A tu vám může brát třeba špatné zacházení s fénem, kulmofénem nebo žehličkou. Jakých chyb se při foukání vlasů vyvarovat?

Nezapomeňte na termoochranu

Jak na foukání vlasů šetrně? Zaprvé, chce to investovat do bezoplachové péče, která se používá do vlhkých vlasů před foukáním a ochrání je před teplým vzduchem. „Vždy doporučuji svým klientkám na úpravu vlasů produkt, který má v sobě tepelnou ochranu. Aktivuje se teplem, dostane se krásně do hloubky vlasu a udělá kolem něj ochranný film. Nemusíte se pak bát vlasy upravovat fénem, žehličkou ani kulmofénem,“ doporučuje Alena Bělohlávková, kadeřnice a majitelka salonu Chocolate Beauty Studio.

Spreje, krémy nebo oleje s termoochranou nechrání jen kvalitu vlasů, ale prodlouží i výdrž barvy, pokud si vlasy barvíte. Do vlasů vysušených ručníkem stačí vetřít produkt o velikosti lískového oříšku (samozřejmě v závislosti na délce). „Nejenže se tím chrání kvalita vlasu, ale barva se pak nevymývá tak rychle díky tomu, že vlas je krásně vyživený a zacelený, proto z něj barevný pigment vyprchává pomaleji,“ dodává Alena Bělohlávková.

Jaký zvolit kartáč na foukání?

A může se foukat. S mokrými vlasy zacházejte opatrně, protože jsou díky vlhkosti elastičtější, ale zároveň i křehčí. „Vždy kontrolujte teplotu fénu a jeho nastavení. V první fázi foukání snižte teplotu na minimum, dělá to dobře i pokožce hlavy. Pokud následně chcete vlasy tvarovat, tak teplotu zvyšte,“ radí Martin Loužecký z kadeřnického salonu Hairthusiast.

„Při foukání přes kartáč postupujte po menších sekcích. V opačném případě, když budete natáčet hodně vlasů najednou, dochází k jejich mechanickému poškození, které mi přijde ještě horší než vysoká teplota fénu.“ Doporučuje sáhnout po kartáčích s přírodními štětinami, na kterých nedochází k takovému přehřívání vlasu. „Jestliže foukáte přes kulmofén, sekce ještě více ztenčete než u běžného foukání přes kartáč. Regulování teploty by mělo být samozřejmostí,“ dodává kadeřník.

Vyplatí se investovat do fénu?

Fén vybírejte s rozmyslem a zaměřte se především na možnost regulování teploty, ionizaci, která zajistí šetrnější vysušení vlasu s uhlazujícím efektem, a také je dobré mít fén odlehčený – foukání přes kartáč pak pro vás bude mnohem snazší.

„Osobně si myslím, že je lepší si koupit dražší a profesionální fén. Foukání s ním je mnohem rychlejší, tudíž si myslím, že každou ženu to bude i víc bavit. Ale samozřejmě, pokud nedodržíte správnou techniku foukání, nebudete přepínat teplotu a nepoužijete vhodné přípravky, nepomůže vám ani ten nejdražší fén,“ ukončuje téma Martin Loužecký.

Tipy na stylingové přípravky s termoochranou

Foto: Archiv firmy

Zleva: Krém s termoochranou pro suché vlasy, Nutritive Nectar Thermique, Kérastase, 610 Kč (150 ml); Krém pro vyhlazení vlasů a ochranu před teplem Mythic Oil, L’Oréal Professionnel, 255 Kč (150 ml), obojí prodává NotinoFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firem

Zleva: Primer s termoochranou Authentic Beauty Concept, 649 Kč (250 ml); Ochranný sprej před teplem Alcina, 270 Kč (100 ml), obojí koupíte ve vybraných kadeřnictvíchFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprej na vlasy s termoochranou Toni&Guy, 319 Kč (150 ml), prodává dm drogerie; Stylingový primer pro vlnité vlasy s termoochranou, Nivea, 130 Kč (150 ml), koupíte v síti drogeriíFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stylingová báze na vlasy pro uhlazení a ochranu před teplem Smoothing Primer, Sephora Collection, 89 Kč (100 ml), prodává Sephora; Stylingový sprej s tepelnou ochranou pro lesk vlasů Soft Lacquer, Oribe, 995 Kč, prodává Salon OnlineFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám