Hlavní obsah

Záchranář vlasů aneb Důvody, proč mít doma suchý šampon

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Od vašeho vysněného účesu a objemných vlasů vás dělí jen jedna jediná věc. Proč určitě potřebujete suchý šampon a jak ho nanášet správně pro nejlepší efekt?

Článek

Suchý šampon je bezesporu jedním z nejlepších kosmetických vynálezů. Ty z vás, které se pyšní delší hřívou, nám určitě dají za pravdu. Ale využijí ho i krátkovlásky. Jak suchý šampon správně nanášet a proč ho mít na poličce v koupelně i v kabelce?

1. Když si nestíháte mýt hlavu

Primární účel suchého šamponu je zamaskovat skutečnost, že jste si nestihly umýt vlasy. Díky obsahu škrobu dokáže pohltit mastnotu a tím kštici expresně – naoko – očistit. Není to tak, že byste si mohly vyjít s rozpuštěnými vlasy, ale když je dáte do culíku nebo drdolu, nebude nic poznat a vy máte den k dobru.

2. Když se pokoušíte o účes

Suchý šampon má další skvělou schopnost: dokáže vlasy udělat hrubší, tím pádem po sobě nekloužou a vy tak získáte potřebný objem a texturu, které jsou nutné k vytváření účesů. Pro tyto potřeby nemusíte stříkat šampon jen ke kořínků, ale také trochu do délek. Skvěle poslouží i ženám s kratšími vlasy!

3. Když potřebujete vzpruhu vlasů

Vsaďte také na cestovní balení suchého šamponu. Nejenže ho využijete na cestách, ale miniaturu můžete nosit i v kabelce, když potřebujete první pomoc. A jak jinak přežít stanování než s trochou suchého šamponu? Maličkou lahvičku schováte do batohu raz dva! Co ještě nezapomenout pod stan?

Foto: Zigres, Shutterstock.com

Máte po ránu vlasovou krizi? Suchý šampon vás zachrání!Foto: Zigres, Shutterstock.com

Jak používat suchý šampon

Sprejem lze různě stříkat okolo hlavy, ale výsledek nebude dokonalý. Raději si vlasy rozdělte na pěšinku a potom berte jednotlivé pruhy vlasů od ucha k uchu a pokračujte od čela až k týlu. Každou sekci vždy zvlášť přestříkejte co nejblíže k hlavě, ale ne přímo na kůži: měli byste udržet vzdálenost spreje cca 10–15 cm od hlavy.

Pak nechte pudro-šampon dělat chvíli svoji práci – asi tak jednu dvě minuty. Potom pokožku a vlasy promasírujte a nakonec pročešte. „Bad hair day“ se vás dnes netýká!

Nicméně není dobré nechávat produkt na vlasové pokožce delší dobu, než je nutné. To znamená, že ještě ten den, kdy ho použijete, byste si měly umýt vlasy. Týká se to především lidí se sušší pokožkou hlavy, nebo pokud ji máte citlivější. V takových případech se totiž mohou tvořit lupy.

Tipy na suché šampony

Tohle je náš výběr! Některé šampony dokážou být neviditelné, ale některé zanechávají lehký bílý povlak, který postupně vymizí. U blondýnek to není problém, ale u tmavých vlasů může být váš maskovací manévr vidět. Poohlédněte se proto po šamponu s hnědým zabarvením nebo s přízviskem neviditelný.

Také trochu pátrejte po složení. Některé produkty obsahují i vyživující látky, takže po nich není kůže tolik vysušená. I přesto se ale nedoporučuje používat suchý šampon příliš často. Pokožka hlavy by měla být především čistá, aby mohla dýchat.

Foto: Archiv firem

Zleva: Neviditelný suchý šampon Alcina, 350 Kč (200 ml). Suchý šampon pro tmavší odstín vlasů Nivea, 130 Kč (200 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Suchý šampon pro všechny typy vlasů Batiste, 58 Kč (50 ml). Suchý šampon na mastné vlasy Klorane, 240 Kč (150 ml). Oba produkty prodává NotinoFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Suchý šampon pro tmavé vlasy Maria Nila, 302 Kč (100 ml). Suchý šampon Previa, 393 Kč (250 ml), k dostání ve vybraných salonechFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Matný suchý šampon Tigi, 178 Kč (238 ml), prodává Notino. Suchý šampon Milkshake, 599 Kč (225 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Načítám