Hlavní obsah

Co se děje s vaším mozkem ve vedrech? Na tohle si dávejte pozor!

Foto: BestPhotoStudio, Shutterstock.com

Foto: BestPhotoStudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická vedra, která často na pár dní zachvátí i tuzemsko, značně zatěžují nejen tělo, ale hodně jimi trpí i psychika. Krom úžehu vám hrozí i více stresu, nervozita, a dokonce agresivita! Mozek totiž horka nesnáší.

Článek

Léto a krásné teplé počasí mají na mozek a psychické rozpoložení jenom dobrý vliv. Je to dokonce vědecky doložené: studie Michiganské univerzity v roce 2004 ukázala, že lidé, kteří strávili venku během teplého slunného dne alespoň 30 minut, měli lepší náladu a byli méně ve stresu než obvykle.

Když však nastane takový hic, že se čísla teploměru ani zdaleka nezastaví na třicítce, všechny pozitivní vlivy léta jsou tytam. A jestli už vám někdy bylo řečeno, že vám vedro leze na mozek, pak vězte, že přesně to se může doopravdy stát!

Agresivita roste

Ve chvíli, kdy se organismus potýká s nadměrným horkem, dochází k rozšíření podkožních cév. Tělo se začíná ochlazovat tím, že krev přenáší teplo na povrch těla, kde se aktivují potní žlázy.

Kvůli tomuto procesu se dostává méně krve do mozku a ten to moc dobře nezvládá. „Když zbyde méně krve pro mozek, má to negativní vliv především na frontální lalok, tedy tu část, která kontroluje emoce a impulzivitu,“ popisuje MUDr. Martin Jan Stránský, MD, FACP, z Polikliniky na Národní v Praze.

Organismus se dostává do značného nekomfortu, krev samozřejmě částečně chybí i dalším orgánům včetně srdce. Z toho důvodu se řada lidí potýká se špatným psychickým rozpoložením – lidově řečeno, nervy máte na pochodu. Obecně jste v tomto počasí spíše pomalejší a unavení, zároveň ale jednáte více impulzivně, snadno se naštvete. Lidé s mírně cholerickou povahou mohou jednat i velmi agresivně.

Odborníci z Manchesterské metropolitní univerzity v čele s Johnem Simisterem dokonce našli spojení mezi vysokými venkovními teplotami a zvýšenou kriminalitou nebo pracovními stávkami.

Foto: FGC, Shutterstock.com

Během tropických veder vás dopravní zácpa vytočí více než obvykleFoto: FGC, Shutterstock.com

Když se zavaří mozek...

Horké počasí s sebou nese samozřejmě i typická zdravotní rizika. Úžeh je doslova přehřátí mozku v důsledku přímého slunečního záření, zatímco úpalem organismus reaguje na nadměrné teplo i bez působení slunce.

„V případě úžehu jsou dominujícími meningeální příznaky. To je bolest hlavy, závrať, nechutenství, zvracení, bolesti krční páteře. Dalšími příznaky je horečka, suchá a přehřátá kůže,“ uvádí MUDr. Josef Volný, CSc., praktický lékař z pražské Polikliniky Zelený pruh, a pokračuje: „V nejzávažnějších případech může dojít k otoku mozku a k ohrožení života. Někdy se příznaky objeví až po několika hodinách od vystavení se slunečnímu záření, například i v noci po slunění.“

Prevence přehřátí mozku je přitom poměrně jednoduchá. „Abyste se úžehu vyhnuli, používejte pokrývky hlavy včetně širokých klobouků, které chrání nejen hlavu, ale i ramena,“ radí Josef Volný.

Před některými negativními vlivy tropického vedra se ochránit můžete, před jinými bohužel ne. Každopádně je dobré počítat s tím, co hic s psychikou dokáže udělat. Snažte se dodržovat alespoň základní opatření: kromě nošení pokrývky hlavy důsledně myslete na pitný režim, který musí být navýšený, ideálně aspoň o půl litru vody denně. Vhodné je i doplnění minerálů prostřednictvím iontových nápojů. A jestli nemusíte, nechoďte na slunce mezi pravým polednem a druhou hodinou odpoledne.

Jak snášíte tropická vedra vy?

Načítám