Hlavní obsah

Pijete ve vedrech moc nebo málo? Pozor, v obou případech vám může jít o zdraví!

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Foto: vgstudio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik vody v létě pít, abyste pro své tělo udělali to nejlepší? Právě na to jsme se snažili najít odpověď u několika odborníků a na správný pitný režim jsme se podívali hned z několika úhlů.

Článek

Tělo obsahuje asi šedesát procent vody a svou „hladinku“ potřebuje neustále doplňovat. Ztráta již deseti procent vede k přehřátí organismu, úpalu a halucinacím a ztráta dvaceti procent už může být smrtelná!

Kolik vypít: ani málo, ani moc

Všichni bychom rádi věděli, kolik toho máme přes den vypít, aby to bylo pro organismus „tak akorát“. Na to ovšem univerzální odpověď neexistuje. Záleží na mnoha faktorech, například i na aktuálním zdravotním stavu. „Zcela zvláštní režim mají pacienti s ledvinným selháním, kteří chodí na dialýzu. Lékař ale může řídit režim pití i u pacientů se srdečním selháním, vysokým krevním tlakem nebo trpícími otoky,“ upozorňuje MUDr. Ondřej Remeš, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Nymburce. Vyšší spotřebu tekutin budou mít naopak sportovci a těžce pracující.

V zásadě platí, že kolik tekutin za den vydáte, tolik byste měli doplnit – a pozor, nespoléhejte na pocit žízně, ten může být oslabený! Za běžných klimatických podmínek ztrácí váš organismus asi 1,85 až 2,6 litru tekutin denně, a to močí, dýcháním či pocením. Teplé počasí riziko dehydratace zvyšuje, takže je potřeba pít víc, ale pozor na aquaholismus čili nadměrný přísun tekutin! „Tělo má svoje vnitřní regulační mechanismy, dva a půl litru vody denně k jeho správnému fungování opravdu stačí,“ říká prof. MUDr. Vladimír Teplan, DrSc.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Doplňovat tekutiny průběžně během dne je žádoucí, ale nesmí se to přehánětFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Příznaky dehydratace

Při mírném nedostatku vody většinou pocítíte žízeň, máte suché sliznice, moč je tmavá a koncentrovaná. Ostatně právě zabarvení moči je spolehlivým indikátorem správného přísunu tekutin – když má světle žlutou až čirou barvu, pak pijete dostatečně. Jakmile ztmavne, je to signál, že byste měli přidat. „Správný příjem tekutin je takový, který umožní vymočit za 24 hodin dva litry moče,“ říká primářka MUDr. Michaela Matoušková, místopředsedkyně České urologické společnosti.

Při větších ztrátách vody klesá krevní tlak, zrychluje se puls, nastupuje bolest hlavy, ospalost, poruchy soustředění a závrať. Závažná dehydratace může vést k poškození ledvin – akutnímu selhání a hospitalizaci. Tento stav vás ohrozí na životě.

Pro mladistvý vzhled

Zda dostatečně pijete, se odrazí i na vaší pleti. „Pokud je tělo dostatečně zásobováno vodou, tak se pokožka mnohem déle udrží mladistvě svěží a krásná, v kůži zbytečně nevznikají vrásky,“ vysvětluje prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA. Dehydratovaná pokožka je křehká, má oslabenou bariérovou funkci, její buňky neplní svoji normální úlohu. „To vede k olupování, šupinatění, pocitu napětí a unavenému vzhledu, dochází k předčasnému stárnutí, zvyšuje se riziko alergických reakcí. A hydratační krémy to nezachrání, zůstávají jen na povrchu,“ říká Petr Arenberger.

Kdy a co pít

  • Základ pitného režimu by měla tvořit voda – čistá a neupravená, bez přidaných chemických látek, například pramenitá. „V horkých letních dnech tělo ztrácí s tekutinami i minerální látky a je třeba doplnit i je. Slabě a středně mineralizované vody můžete pít každý den, při větší fyzické zátěži a větším pocení sáhněte po silně mineralizovaných,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS.
  • Důležité je pít často a po celý den, nárazové vypití velkého objemu vám nepomůže, protože se rychle z těla vyloučí.
  • Voda by neměla být příliš chladná, neboť se v ní srazí tuky a jsou hůř stravitelné.
  • Jestli pijete vodu z kohoutku, nechejte ji odstát, aby se z ní uvolnil chlór.
  • Pít můžete i neslazené a nepříliš silné zelené čaje, nedoslazované a vodou ředěné ovocné a zeleninové přírodní šťávy. Vhodným zdrojem tekutin jsou i některé druhy zeleniny a ovoce – melouny, okurky, rajčata, jahody či citrusy.
  • Slazené nápoje vhodné nejsou, cukr zvyšuje pocit žízně.
  • Nápoje sycené oxidem uhličitým zas mohou u citlivých jedinců způsobit zažívací obtíže, průjem či nadýmání.
  • Z hlediska trávení je nejlepší napít se asi 15 minut před jídlem, během něj upíjet jen menší dávky a víc toho vypít po uplynutí minimálně půl hodiny po jídle, abyste neředili trávicí šťávy a enzymy.

Proč to s pitím nepřehánět

A co hrozí těm, kteří do sebe lijí tekutin příliš mnoho? „Zbytečně zatěžují ledviny, ale i srdečně-cévní systém,“ říká internista doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. Budete častěji běhat na záchod, což může rušit spánek a být příčinou únavy a vyčerpání. Můžete se začít víc potit a mít často vlhké dlaně. A  v extrémním případě, kdy už je vody tolik, že ji ledviny nestihnou přefiltrovat a vyloučit, může dojít k zavodnění, v jehož následku lze i zemřít – například na otok mozku.

Kolik toho za den vypijete? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám