Hlavní obsah

Hubnoucí jídelníček na léto: Sestavte ho z ochlazujících potravin!

Foto: Cookie-Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie-Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V horkých letních dnech si tělo nežádá nic jiného než se pořádně zchladit. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. Pojďte se podívat, jak takový správně letní a chladivý jídelníček sestavit, abyste se osvěžili a přitom hubli.

Článek

Jídelníček byste měli přizpůsobit každému ročnímu období. Stejně jako je v zimě třeba organismus zevnitř prohřát, tak zase v létě dejte větší prostor ochlazujícím potravinám. Které to jsou? A jak si sestavit stravu vhodnou do horkých dní?

Principy čínské medicíny

Teorii o zahřívacích a ochlazujících potravinách rozvinula především tradiční čínská medicína – již v dávných dobách se věnovala dietologii a účinkům potravin na tělo a její nadčasové učení je čím dál populárnější i v západním světě.

„Tradiční čínská medicína upřednostňuje konzumaci potravin spíše z lokálních zdrojů a zohledňuje roční období. Také u potravin sleduje jejich teplotní charakteristiku, tedy jaký tepelný efekt bude mít daná potravina na organismus,“ popisuje Hedvika Urbanová z kliniky tradiční čínské medicíny Meridian.

Základní kategorizace rozlišuje ochlazující, hřejivé a neutrální potraviny. To, že je léto, samozřejmě neznamená, že musíte jíst jen jídla, která spadají do první skupiny. Vždycky je důležitá jistá vyváženost. Nicméně, během následujících dvou až tří měsíců se na „ochlazovačky“ určitě zaměřte více.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

V první řadě byste v létě neměli podcenit pitný režim. V tomto období je vyšší riziko dehydrataceFoto: RossHelen, Shutterstock.com

Základy letního stravování

Jaké jsou klíčové principy ochlazovacího jídelníčku? „Během dne se snažte dodržovat rozestup mezi jídly zhruba tři hodiny. Nevynechávejte záměrně snídani ani svačiny. V průběhu dne vypijte alespoň 1,5 litru čisté, neperlivé, nechlazené vody s pár lístečky máty a několika nakrájenými kolečky ananasu. Krásně vás to osvěží,“ popisuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z Naturhouse.

V průběhu teplých měsíců je velmi vhodné zařazovat dostatek ochlazujících a také neutrálních potravin. Patří sem například tyto:

  • Ochlazující potraviny - syrová zelenina, jahody, meloun, máta, zelený čaj, bílé víno, tropické ovoce, olivy, mléčné produkty, chilli...
  • Neutrální potraviny - ořechy, mořské plody, luštěniny, brambory, semínka, hovězí maso, rýže…

„V horkých letních dnech určitě pomůže správný výběr stravy, která vás vnitřně zchladí a zbytečně nebude zatěžovat trávení. Ale pozor, každý člověk je energeticky jiný, někdo i v horkém létě potřebuje ve svém jídelníčku několik zahřívacích potravin,“ upozorňuje Věra Burešová.

Jestli si myslíte, že jste to právě vy a nějaké zahřívací potraviny byste na talíři uvítali i teď, zařaďte polévky, ovesné kaše, kuřecí maso, vejce nebo koření jako anýz či zázvor.

Foto: Iko, Shutterstock.com

Sladké ovoce patří k potravinám, které tělo zaručeně ochladíFoto: Iko, Shutterstock.com

Jídelníček pro zchlazení (a hubnutí!)

Výživová odbornice Věra Burešová pro vás vytvořila ukázkový jídelníček na léto. Hodí se i pro dietářky! Je sestavený tak, aby byl nejen ochlazující, ale i dietní a výživný.

Snídaně: ovesné vločky s bílým jogurtem do 4 % tuku a s opraženými semínky, zelený čaj

Svačina: miska jahod a hrst oříšků

Oběd: plátek kvalitního hovězího masa s pečenými bramborami a syrovou sezonní zeleninou

Svačina: 2 plátky melounu

Večeře: vařené mořské plody se zeleninovým salátem

Jak vidíte, jedná se o přitažlivé stravování, plné chutných a kvalitních potravin. Jen to nepřehánějte s jejich množstvím!

Co jíte v létě nejraději vy?

Načítám