Hlavní obsah

Americká pizza: Koláč s extra porcí sýra a omáčky

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Reklama

Aktualizováno

Říká se, že lidé přicházejí a odcházejí, ale láska k pizze je věčná. Jestli se mnou souhlasíte, určitě vás potěší recept na pizzu ve formě koláče, kterou milují nejen v USA, ale také všichni u nás na Smíchově.

Článek

Děsí vás představa, že by si s vámi chtěl někdo objednat pizzu napůl? Napůl?! Jak vůbec může někdo něco takového vyslovit?? Zhluboka dýchejte a pojďte se raději uklidnit při pečení. Čeho jiného než pizzy! Tentokrát spíše v americkém než italském duchu, a to v koláčové formě, která umožňuje použít extra porci sýra a omáčky. A vy víte, co to znamená – extra porci potěšení!

Pizza jako koláč

Na 2 formy o průměru 24 cm potřebujete: 3 a ¼ hrnku hladké mouky, ½ hrnku kukuřičné mouky, vrchovatou lžičku soli, lžíci cukru krupice, sáček instantního droždí (7 g), 1 a ¼ hrnku teplé vody, olivový olej

Na omáčku (nebo použijte kupovanou): 2 lžíce olivového oleje, 1 malou cibuli, lžičku soli, chilli papričku, 4 stroužky česneku, 2 plechovky drcených rajčat, lžičku oregana, lžičku cukru krupice

Na obložení: 4-5 mozzarell, 130 g paprikového salámu, parmezán, čerstvou bazalku

Foto: Mona Martinů

Pizza je díky přidání kukuřičné mouky krásně křupaváFoto: Mona Martinů

Postup: Droždí, cukr a 3 lžíce oleje rozmíchejte v teplé vodě, přilejte do mísy s oběma moukami a solí a rukama nebo hnětacím robotem asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě hodinu kynout (dobře to jde v lehce vyhřáté a vypnuté troubě).

Foto: Mona Martinů

Všechny ingredience na těsto v podstatě jen smícháte dohromady a rukama pak pořádně propracujeteFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Díky použití instantního droždí se nemusíte bát, že by vám těsto nevykynuloFoto: Mona Martinů

Mezitím se pusťte do omáčky: najemno pokrájenou cibulku zpěňte na olivovém oleji, osolte, přidejte nasekanou papričku a česnek a po pár vteřinách zalejte rajčaty. Ochuťte oreganem a cukrem a 20–30 minut povařte.

Foto: Mona Martinů

Já dávám před kupovanou omáčkou přednost domácí. Připravíte ji z cibulky, česneku, drcených rajčat a trochy kořeníFoto: Mona Martinů

Formy vymastěte olejem, vykynuté těsto rozdělte na polovinu a klidně přímo rukama jimi vyložte dno i okraje obou forem. Druhá varianta je těsto rozválet a do formy přenést. Okraje potřete trochou oleje, aby byly hezky křupavé. Na dno koláčů pak rozdělte nastrouhanou mozzarellu, obložte salámem a překryjte omáčkou. Navrch můžete nastrouhat ještě trochu parmezánu. Pečte 15 minut v troubě vyhřáté na 200 °C, poté překryjte alobalem, aby se povrch nepřipálil, a ještě asi 20 minut dopékejte. Nechte 10 minut vychladnout, obložte bazalkou a podávejte.

Foto: Mona Martinů

Na rozdíl od klasické pizzy se sýr a salám dávají pod omáčku, aby se nepřipálilyFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Na závěr můžete na povrch nastrouhat trochu parmezánuFoto: Mona Martinů

Tip: Salám klidně vynechejte nebo ho nahraďte dušenou či sušenou šunkou, slaninou, čerstvým špenátem, jalapeños nebo třeba grilovanou zeleninou.

Foto: Mona Martinů

Vítejte v sýrovém nebiFoto: Mona Martinů

Dopřáváte si občas domácí pizzu?

Reklama

Související témata:

Načítám