Hlavní obsah

Antidepresiva v těhotenství: Je to velký risk?

Foto: Profimedia

Těhotenství může přinášet velké starosti ženám, které jsou nuceny užívat psychofarmakaFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny budoucí mámy spojuje strach o nenarozené dítě. Ale co když ony samy válčí s vnitřními démony? Měly by v těhotenství užívat psychofarmaka? Čeští odborníci o tom, čí zdraví je důležitější.

Článek

„Mám strašné úzkosti, nemohu spát. Začalo to po smrti manžela. Dejte mi něco na uklidnění, pane doktore. To mimčo tam uvnitř to zvládne. Přece jeho matku nenecháte zešílet.“ Jak na podobnou žádost zareaguje gynekolog? Opatrně. Je si totiž vědom toho, že se rozhoduje „za dva“, a musí postupovat obezřetně. Není totiž lék jako lék.

Obecné měřítko? Neexistuje!

„Užívání psychofarmak v těhotenství je možné v případech, kdy léčbu indikuje psychiatr a všechna antidepresiva jsou v takzvané relativní kontraindikaci, což znamená, že léčivo jde v určitých stavech užívat se zvýšenou opatrností,“ reaguje gynekolog a porodník Tomáš Minář ze Dvora Králové nad Labem. A psychiatr?

„Situace se vždy řeší individuálně při znalosti konkrétní ženy, jejího příběhu, typu a závažnosti nemoci, ale i průběhu nemoci, zkušeností s průběhem předchozího těhotenství, míře podpory členů rodiny a tak dále,“ popisuje Zuzana Kozáková, psychiatrička, psychoterapeutka a ředitelka Regionálního institutu ambulantních psychosociálních služeb Trutnov (RIAPS). Diagnóza přitom může být různá.

Deprese, úzkosti, schizofrenie, schizoafektivní poruchy, trvalé duševní poruchy s bludy, halucinace, manické stavy. A teď, co s tím? Nechat nastávající matku napospas osudu, a s nejistým výsledkem, nebo radši předepsat léky, i když v sobě nosí nový život? Běžně to chodí takto...

První pomoc z přírody

V lehčích případech je preferována psychoterapie, behaviorální terapie, přírodní doplňky. „Když stav lze zvládnout za pomoci těchto metod, je to určitě pro plod lepší,“ dodává Tomáš Minář. A když ne? Podle psychiatričky je ideální u těch žen, které jsou nositelkami psychických potíží s nutnou medikací, těhotenství plánovat a připravovat se na něj již před samotným početím.

Foto: Profimedia

Zejména ženy, které mají psychické problémy, by se měly spolu s lékařem dobře na těhotenství připravitFoto: Profimedia

Nevyhnutelná léčba

„Je-li to možné, lék u těchto případů vysazujeme nebo alespoň snižujeme,“ objasňuje Zuzana Kozáková s tím, že tam, kde jsou rizika velká, volí se léky s co nejnižšími známými riziky a v účinné dávce – zejména v prvním trimestru a poslední dva týdny těhotenství. Nezřídka dochází i k výměně medikace.

Gynekolog Tomáš Minář zároveň podotýká, že pokud pacientka psychofarmaka užívá v těhotenství i po porodu, provádí se zástava kojení a miminko je ihned po narození na umělé výživě.

Co nejmenší rizika

Stává se ale, že maminka rezolutně protestuje a kojit chce za každou cenu. Pak se volí léky s co nejnižším přechodem do mléka a rychlým odbouráváním. V případě, že se psychický stav matky zhorší či hrozí propuknutí nového onemocnění, dochází k zástavě laktace a nasazení léků.

„Není to jediný možný postup, ale já osobně považuji za zbytečné riskovat to, že nemoc nakonec stejně rozdělí maminku a její dítě,“ podotýká psychiatrička a maminky chválí. „S tím, že je miminko na umělé výživě, se smiřují většinou dobře,“ krčí rameny.

Foto: Profimedia

Před léky má vždy přednost účinná alternativa. Když nezabírá, dostáváte se na tenký led a záleží jen na doktorovi a jeho úsudkuFoto: Profimedia

Vše ale závisí na domluvě, zdravotním stavu matky i plodu. A ten je pečlivě sledován. Po celou dobu jsou těhotné ženy pod dohledem gynekologa a zpravidla probíhá i konzultace na pracovišti genetiky i psychiatrické ambulance. Rizika negativních dopadů na plod jsou snižována na minimum i díky předchozím zkušenostem.

Léky. Nutné zlo?

„Obecně platí, že se farmaceutické firmy chrání, a tak prakticky nenalezneme lék, který by neměl v těhotenství alespoň relativní kontraindikaci. Konkrétní případy však ukazují, že se řada léků jeví poměrně bezpečně,“ vyhodnocuje Zuzana Kozáková s tím, že z praxe jsou známa zdravá miminka maminek, které musely v těhotenství léky brát. „Záruku ale nelze dostat, takže vždy je nutné situaci vyhodnocovat citlivě,“ uzavírá.

A jaký postoj k psychofarmakám máte vy? Mohou podle vás ohrozit ještě nenarozené miminko?

Reklama

Načítám