Hlavní obsah

Antiperspiranty, které neušpiní oblečení. Jak to s nimi opravdu je?

Foto: Thinkstock

Sami jsme byli zvědavi na výsledek testu, který antiperspirant nejspolehlivěji fungujeFoto: Thinkstock

Reklama

S oteplováním bude potřeba antiperspirantů velmi aktuální. Proto jsme vyzkoušeli několik variant těch, které by měly nejen bojovat s potem, ale nenechat po sobě stopy ani na bílém nebo černém oblečení.

Článek

Pokud si kupujete antiperspirant, očekáváte, že zmírní pocení, zabrání případnému zápachu – a ideálně neudělá fleky na tom, co máte právě na sobě. Přesně to jsme zkoušeli u šesti antiperspirantů. Schválně jsme sáhli po sprejích, kuličce, ale i sticku, čili tuhém antiperspirantu.

Vybrali jsme z nabídky jednoho obchodu – taky jich asi neobíháte několik, abyste si koupili antiperspirant. Všechny se chlubily ochranou po dobu 48 hodin a tím, že se nepodepíší na vašem oblečení.

Jak probíhal test? Přípravek jsme nanesli dle návodu výrobce a sledovali, jak dlouho vydrží vůně, jak dlouho budeme mít pocit, že nás chrání před potem – a to při činnostech spíše běžných než extrémně namáhavých, čili nikoli posilovna, ale výzvy běžného dne – dobíhání tramvaje, dvacetiminutovka v obchodě, zametání a hrabání zahrady, domácí práce.

Po dobu testu jsme používali výhradně bílé a černé oblečení a sledovali, zda na něm antiperspirant zanechá skvrny. Jeho schopnost potlačit pocení jsme posuzovali podle subjektivního dojmu, že slábne a je zapotřebí ji obnovit dalším stříknutím nebo natřením, tedy že už jsme se začínali potit. Tady jsou naše zkušenosti.

Nivea Invisible For Black & White Pure sprej

Cena: 150 ml za 79,90 Kč

Hodnocení: Varianta Pure (modrá) má typickou květinovou, mýdlovo-pudrovou vůni. Není tak silná, aby přebila váš oblíbený parfém, ale cítíte ji ještě dlouho. Po aplikaci máte docela dlouhou dobu pocit mokrého podpaží.

Výrobce deklaruje ochranu před pocením 48 hodin, podle našich zkušeností to je spíš zbožné přání. I když se každý potí jinak intenzivně, domníváme se, že i během pařáku letního dne se bude nutné „přestříknout“ za pár hodin znovu. Na černém oblečení skvrny nenechává vůbec, skvrny na bílém jsme také neměli.

Nivea Invisible For Black & White Pure roll-on

Cena: 50 ml za 79,90 Kč

Hodnocení: Má jemnější vůni než varianta Pure ve spreji, čili je nevtíravý. Má velmi těžkou skleněnou lahvičku, takže ho v kabelce budete cítit. Po nanesení musíte také chvíli počkat, než zaschne.

Ani s ním jsme se nedočkali 48hodinové ochrany, je to podobné jako u spreje – jistě ho mějte po ruce, protože bude nutné nanést ho znovu i během dne. Na černé ani na bílé látce skvrny nenechal.

Women Rexona Invisible black + white diamond sprej

Cena: 150 ml za 79,90 Kč

Hodnocení: Hned po aplikaci je jeho vůně intenzivní, ale velmi rychle zjemní a neprovází vás po zbytek dne. Máte okamžitý pocit sucha, nemusíte čekat.

Ani v tomto případě nemůžeme potvrdit, že by vás ochránila po 48 hodin, účinek je časově srovnatelný s Nivea. Pokud stříknete na černou látku, nejprve bílá skvrna vznikne, ale rychle zmizí. Na bílé jsme také skvrny nenašli.

Women Rexona Invisible black+white stick

Cena: 40 ml za 79,90 Kč

Hodnocení: Vůně tuhé varianty antiperspirantu je jemná a vůbec neruší. Nanášení je v pohodě, kůže se nelepí, máte pocit sucha a hebké kůže. Jeho účinky byly kratší než u spreje. Bohužel jsme při nanášení přetáhli a skvrna na černém oblečení zůstala – a snahou otřít jsme ji jen více rozetřeli. Na bílém oblečení skvrny nezůstaly.

Garnier Mineral Invisible Black, White & Colours

Cena: 150 ml za 84 Kč

Hodnocení:Jeho vůně je velmi jemná, příjemná, dlouho vydrží. Po aplikaci jsme ihned měli pocit sucha, nemusel zasychat. Dvoudenní ochrana je také spíš hypotetická – opět bychom jeho ochranu přes den raději znovu obnovili.

Je ale pravda, že jsme dlouho měli příjemný pocit. I když se nám povedlo nastříkat „plnou palbu“ přímo na černé bavlněné tričko, skvrna nezůstala – po zaschnutí jsme ji oprášili. Ani na bílé jsme skvrny nenašli.

Isana deo roll-on

Cena: 50 ml za 25,90 Kč

Hodnocení: Má velmi příjemnou vůni, vzbuzuje pocit čistoty. Aplikuje se snadno, možná i lépe než roll-on on Nivea. Rozhodně rychleji zaschne. Do kabelky se hodí víc, jeho obal je mnohem lehčí a menší, i když mají stejný objem.

Ani v jeho případě bychom se nespoléhali na 48hodinovou ochranu, kterou deklaruje, ale účinnost nebyla významně nižší než u dražší konkurence.Skvrny na černém tričku nezanechal, bílé také zůstalo bez poskvrny.

Závěr:Jak jsme zjistili, tak v případě sprejů a roll-onů se o své oblečení bát nemusíte, stick už je na tom hůř. Účinnost 48 hodin berte spíš s rezervou – zvlášť, pokud jste aktivní nebo se víc potíte. Schopnosti omezovat pocení nám připadaly v podstatě srovnatelné, takže bychom vybírali hlavně podle vůně. Překvapením byl nejlevnější roll-on, který v podstatě nabídl totéž jako jeho mnohem dražší konkurenti.

Foto: archiv firem

Voňavé léto vám kromě deodorantů a antiperspirantů přinesou i přípravky do koupele, nebo sprchyFoto: archiv firem

Používáte antiperspirant? Napište nám, jaké s ním máte zkušenosti!

Reklama

Související témata:

Načítám