Hlavní obsah

Aretha Franklin, Bořek Šípek, Alan Rickman: Co je spojovalo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svět přišel o královnu soulu, zemřela Aretha Franklin (†76). Bojovala s rakovinou slinivky břišní, která patří k nejnebezpečnějším druhům nádorového onemocnění, neměla proti ní šanci. Tato choroba sprovodila ze světa víc slavných.

Článek

Bolesti v podbřišku, nechutenství, kilogramy jdou rychle dolů a někdy se může objevit i nažloutlá kůže. To jsou příznaky rakoviny slinivky břišní. Bohužel neexistuje žádné preventivní vyšetření, jako je tomu třeba u karcinomu tlustého střeva, které by pomohlo nemoc odhalit včas.

Jde to rychle

I proto je toto onemocnění tak nebezpečné – často se na něj přijde pozdě a úmrtnost je vysoká. Z dvou set tisíc lidí, kteří jí ročně po celém světě onemocní, jich sto devadesát šest tisíc zemře. Ostatně tuto smutnou statistiku potvrzují i pacienti ze světa showbyznysu. Poslední obětí se stala soulová královna Aretha Franklin. Třináctého srpna byla hospitalizována a její stav byl natolik vážný, že se její nejbližší se zpěvačkou začali loučit. Zemřela o tři dny později, v klidu svého domova. Které další slavné osobnosti zabil karcinom pankreatu?

Foto: Profimedia.cz

Aretha Franklin zemřela 16. srpna Foto: Profimedia.cz

Alan Rickman (†69)

Charismatický herec, kterému už navždy zůstanou nálepky jeho postav Hanse Grubera ve filmu „Smrtonosná past“ (1988) a profesora Severuse Snapea z filmů o Harry Potterovi. Jen je škoda, že je kvůli těmto rolím zapomínáno na to, jak skvělý byl na divadle, a jako režisér. Jeho posledním filmem, kde nestál před kamerou, ale vše sledoval z direktorské židličky, byl „Královna zahradnice“, který sám dokonce v roce 2015 přijel představit do Prahy na Febiofest. Alan Rickman zemřel v roce 2016 v nedožitých sedmdesáti letech. S rakovinou bojoval poslední rok svého života.

Foto: Profimedia.cz

Alan Rickman zvládal nejen role akčních hrdinů, ale také romantických povah, jako ve filmu „Rozum a cit“ (1995)Foto: Profimedia.cz

Patrick Swayze (†57)

Je to takové příznačné výročí – dva dny po smrti Arethy Franklin by oslavil 66. narozeniny Patrick Swayze, který měl stejný konec života jako soulová zpěvačka. I on zemřel na karcinom pankreatu. Byl poměrně mladý, jen měsíc před smrtí oslavil 57. narozeniny. Do poslední chvíle u něj byla jeho žena Lisa Neimi (62), se kterou byl od roku 1978 a která jej po smrti rozptýlila na jejich společném ranči.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Swayze byl považován za jednoho z nejlepších tanečníků Ameriky, což předvedl třeba ve filmu „Hříšný tanec" (1987)Foto: Profimedia.cz

Vladimír Dlouhý (†52)

Rakovina slinivky se nevyhnula ani České republice. V roce 2010 přišlo české divadlo a film o výraznou osobnost, o herce Vladimíra Dlouhého. Bylo mu teprve 52 let, když rakovina zruinovala jeho tělo. Ačkoliv chtěl být původně stavebním inženýrem, nakonec ho k sobě přivábilo umění, a ještě že tak. Vladimír Dlouhý se objevil v mnoha vážných rolích, nicméně my na něj budeme vždy rádi s úsměvem vzpomínat jako na Petra Máchala v pohádce „S čerty nejsou žerty“ (1985).

Foto: Profimedia.cz

Nejen Vladimír Dlouhý (vpravo) byl talentovaný herec. Jeho bratr Michal (vlevo) dnes čestně hájí herecké jméno DlouhýFoto: Profimedia.cz

Bořek Šípek (†66)

Na tuto nemoc doplatil i jeden z nejlepších architektů a designérů, které Česká republika v posledních padesáti letech měla. Bořek Šípek se těšil i celosvětovému úspěchu, jeho díla mají ve své sbírce třeba frontman kapely Rolling Stones Mick Jagger (75) nebo módní návrhář Jean-Paul Gaultier (66). K práci se sklem ho přivedl jeho náhradní otec, René Roubíček (†96). Do rodiny Roubíčkových ho pod vlivem tragických událostí, kdy mu nejprve zemřel otec a v šestnácti letech pak i matka, přivedla jeho spolužačka, dcera uměleckého skláře.

Foto: Profimedia.cz

Skvosty z dílny Bořka Šípka má ve své sbírce například i Mick JaggerFoto: Profimedia.cz

Joan Crawford (†73)

Rakovina slinivky ohrožuje více muže, ale kromě Arethy Franklin na ni zemřela i třeba herečka zlaté éry Hollywoodu, Joan Crawford. Největšího úspěchu dosáhla ve dvacátých a třicátých letech minulého století, pak její věhlas trochu stagnoval. Nicméně ve filmech se objevovala až do poloviny sedmdesátých let. Joan Crawford zemřela v roce 1977.

Foto: Profimedia.cz

Joan Crawford je podle Amerického filmového institutu desátou největší ženskou hereckou hvězdou v dějinách amerického filmuFoto: Profimedia.cz

Steve Jobs (†56)

Steve Jobs, zakladatel firmy Apple, je bezpochyby jednou z neopomenutelných osobností 20. století. Byl vizionářem, kterému se podařilo přesně zachytit to, po čem společnost v době digitálního rozmachu nejvíce toužila. Elektronika s jablkem ve znaku je záruka kombinace dokonalého designu a funkčnosti. Naštěstí celá firma nestála jen na něm, a tak když v roce 2011 zemřel, mohli jeho nástupci pokračovat v dalších inovacích a neudělat z celého Apple pouze pomník Steva Jobse.

Foto: Profimedia.cz

Odkaz Steva Jobse žije dálFoto: Profimedia.cz

Luciano Pavarotti (†71)

Luciano Pavarotti byl výjimečný muž. Kromě zpěvu (známější tenorista snad na světě není) se věnoval i charitě. Jeho velkým tématem byli uprchlíci a dokonce pracoval pro Červený kříž. Když mu v červenci 2006 řekli lékaři smutnou diagnózu, snažil se bojovat ze všech sil, bohužel o rok později, v září 2007, zemřel. Na pohřbu v italské Modeně, kde se i narodil, se mu dostalo všech poct, včetně přeletu stíhaček italského letectva.

Foto: Profimedia.cz

Luciano Pavarotti byl králem vysokého CFoto: Profimedia.cz

Věděli jste, jak moc je rakovina slinivky nebezpečná? 

Načítám