Hlavní obsah

Nejen Karel Štědrý: Kdo další ze slavných trpěl Alzheimerovou chorobou?

Foto: Profimedia.cz

Karel Štědrý byl blízkým kamarádem Karla GottaFoto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tichý zabiják, který se zprvu projevuje docela nenápadně a zdánlivě neškodně. Začíná to peněženkou uklizenou do mrazáku, ztrátou orientace na známých místech a končí to imobilitou, neschopností mluvit a starat se sám o sebe. Proti Alzheimerově chorobě ale stále není léků.

Článek

Alzheimerova choroba si hlavně nevybírá, a tak najít ukázkového pacienta, je těžké. Ač žijete celý život zdravě, může vás se ve vyšším věku dostihnout. Neexistuje proti ní ani pořádná prevence, vědci totiž stále neví, co jsou přesné příčiny vzniku Alzheimerovy choroby. Nicméně všeobecně se doporučuje trénink mozku a jeho aktivní používání, při tom totiž dochází k tvorbě nových mozkových buněk a posílení nervových spojů. Avšak ani to vás nemusí zachránit, stejně jako zpěváka Karla Štědrého (80), či další herce a umělce, kteří ke své práci potřebují mozek dennodenně, a přesto onemocněli Alzheimerovou chorobou či jinou formou demence.

Karel Štědrý (†80)

Mám malý stan nebo Milenci v texaskách. Kdo by tyhle písničky (a mnoho dalších) neznal, navíc v interpretaci Karla Štědrého. Ten bohužel zemřel v úterý 7. listopadu na Alzheimerovu chorobou. Předtím se zvládl poprat s nádorovým onemocněním (i díky tomu byl velkou oporou Karlu Gottovi), nemocným srdcem, ale poslední zátěž v podobě tohoto degenerativního onemocnění už nezvládl.

Foto: Profimedia.cz

Karel Štědrý zemřel 7. listopaduFoto: Profimedia.cz

Květa Fialová (†88)

Není to tak dlouho, co zemřela herečka Květa Fialová, Tornádo Lou, kněžna z Babičky a roztržitá Šarlota z Účastníků zájezdu. Její život poznamenalo několik traumat, smířit se se vším jí pomohl i buddhismus, ke kterému si našla cestu. Stáří měla ráda a užívala si moudrosti, kterou s sebou nese. Posledních pár let strávila v péči v Alzheimercentru, kde se s nemocí léčila. Nakonec jí i ona podlehla.

Foto: Profimedia.cz

Květa Fialová strávila posledních pár let v Alzheimercentru Foto: Profimedia.cz

Petr Hapka (†70)

Jeho hudba se mnohým z nás zapsala do paměti, avšak z té jeho na konci života začala mizet. Známý bohém byl prý zapomnětlivý vždy, ale v roce 2013 musel při operaci podstoupit narkózu, která u něj pravděpodobně naplno spustila Alzheimerovu chorobu. Chvíli byl v psychiatrické léčebně, poté se o něj doma starala dcera. Podle všeho slavný skladatel nakonec zemřel na zápal plic, který byl ale spojen s imobilitou, jenž se váže k poslednímu stádiu Alzheimerovy choroby.

Foto: Profimedia.cz

Alzheimeru u Petra Hapky předcházely i jiné zdravotní potíže Foto: Profimedia.cz

Robin Williams (†63)

Konec života slavného komika rozhodně k smíchu nebyl. Robin Williams zemřel v poměrně mladém věku, spáchal totiž sebevraždu. Důvodem k předčasnému ukončení života byla pravděpodobně závažná forma demence zvaná korová demence s Lewyho tělísky, ke které se pak přidala i Alzheimerova choroba v prvním stádiu. Podle lékařů komikovi a držiteli Oscara zbývaly zhruba tři roky života.

Foto: Profimedia.cz

Robin Williams spáchal sebevraždu, podle lékařů by mu zbývaly tři roky života Foto: Profimedia.cz

Rita Hayworth (†68)

Patřila k sexsymbolům Hollywoodu své doby a není se ani čemu divit. Ve čtyřicátých a padesátých letech minulého století byla snad nejznámější a také nejkrásnější rusovlasou herečkou. Muži ji zbožňovali a ženy toužily vypadat jako ona, tak braly kadeřnictví útokem a barvily se na zrzavo. Herečka byla pětkrát vdaná, na konci života se ale o ni starala její dcera Yasmina Khan.

Foto: Profimedia.cz

Rita Hayworth patřila k nejkrásnějším herečkám své doby Foto: Profimedia.cz

Ronald Raegan (†93)

Mezi další oběti Alzheimerovy choroby patří i čtyřicátý prezident Spojených států amerických, Ronald Raegan. Nemoc se u něj projevila v roce 1994, zemřel pak o deset let později. Jeho nejbližší později řekli, že na sklonku nemoci i života si už nevybavoval takřka nic, dokonce ani že byl prezidentem.

Foto: Profimedia.cz

Ronald Reagan byl hercem, než se stal v šedesáti devíti letech prezidentemFoto: Profimedia.cz

Terry Pratchett (†66)

Tento anglický spisovatel patří bezesporu mezi nejznámější autory sci-fi a fantazy. Dokonce tak známého, že jeho jméno někdy zaregistrovali i ti, kteří těmto žánrům normálně neholdují. Několikrát navštívil i Českou republiku a setkal se tu s fanoušky. Terry Pratchett psal i během své nemoci, ovšem jeho přání bylo, aby po jeho smrti byly zničeny všechny zárodky knih, které již nestihl dokončit. Tak se skutečně stalo, před zahájením výstavy o jeho životě přejel parní válec jeho pevný disk.

Foto: Profimedia.cz

Terry Pratchett patří k nejoblíbenějším autorům sci-fiFoto: Profimedia.cz

Dokázaly byste poznat příznaky Alzheimerovy choroby?

Načítám