Hlavní obsah

Umění z dob našich babiček

Foto: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek

Dřevěná hračka - čertíkFoto: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze probíhá výstava dekorativních předmětů ze dřeva, keramiky či kovů s podtitulem Umění pro všední den 1908 - 1935. Je ideálním tipem pro kulturně strávený víkend s rodinou.

Článek

Před sto lety se nová generace techniků a výtvarníků (např. J. Benda, J. Konůpek) rozhodla založit umělecké sdružení. Zvolili pro něj název Artěl, kterým se inspirovali v ruštině a který v překladu znamená družstvo. Původně měl Artěl sloužit jako výrobní zázemí pro umělce, kteří se chtěli věnovat návrhům předmětů denní potřeby a dekorace. Kvůli nedostatku financí se však Artěl soustředil spíše na návrhovou činnost a prezentaci svých členů. Výroba byla zadávána externím firmám.

Na výstavě je k vidění běžná bytová dekorace, jako dřevěné dózy, sety čajových šálků s konvičkou či skleněné vázy. Okouzlí vás i propracovanost nástěnných koberců a pečlivost a nápaditost při vyřezávání židlí či stolů. Prohlédnout si však můžete i návrhy bytových a komerčních interiérů. A konečně nepřehlédnutelná je i veliká sbírka dětských hraček.

Foto: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek

Čajový soubor z měkké kameninyFoto: Gabriel Urbánek, Ondřej Kocourek

Neváhejte tedy vyrazit s celou rodinou do muzea a nechat se okouzlit (ne)všedním uměním z počátku minulého století!

Výstava Artěl - Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze Otevírací doba: úterý 10 - 19 hodin, středa - neděle 10 - 18 hodin Rodinné vstupné na výstavu - 150 Kč Výstava trvá do 1. března 2009 www.ump.cz

Reklama

Související témata:

Načítám