Hlavní obsah

Vyberte si nej autoškolu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Při výběru autoškoly nedejte na první dojemFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Už léta se odhodláváte, a ne a ne tu autoškolu absolvovat?! Až současné jarní počasí vás přimělo k rozhodnutí? Udělala jste správně. S námi se ve výběru té pravé autoškoly nespletete - najdete profesionály, pod jejichž vedením se stanete ozdobou silničního provozu.

Článek

Jak známo, získání řidičského oprávnění není levná záležitost, proto se řada lidí při výběru orientuje především podle ceny. Zlaté pravidlo „méně znamená více" ale při výběru dobré autoškoly neplatí.

Na co si tedy máme dát pozor a čeho si máme všímat?

1. Má autoškola kancelář a schválenou učebnu, která je kromě běžné školní výbavy vybavena audiovizuální technikou, případně trenažéry (nejsou povinné) nebo výpočetní technikou a učebními pomůckami?

2. Jak vypadají výcviková vozidla? Jsou udržovaná v čistotě? Odpovídají současným technickým požadavkům, jsou schválena pro výcvik v autoškole, mají řádné označení, platnou každoroční pravidelnou technickou prohlídku?

3. Ptejte se na tým učitelů. Mají odpovídající pedagogické vzdělání, kvalifikaci a praxi?

4. Žádejte předložení platného ceníku. Ten musí obsahovat kalkulaci výkonů a úplnou cenovou nabídku včetně doplatků za zkoušky, prostoje, doplňující výuku a výcvik, opravné zkoušky, popřípadě i nabídku poskytovaných slev či splátek, termíny a způsob úhrady.

Pro ověření požadujte:

  • informace o zahájení, průběhu, rozsahu a druhu výuky teorie a praktického výcviku
  • předběžný odhad délky vaší přípravy a odhad termínu závěrečných zkoušek
  • informace o postupu při opravných zkouškách a o způsobu jejich organizace
  • vysvětlení vašich základních práv, nároků a povinností.

Nenechte se odbýt tím, že se vše dozvíte během úvodní hodiny, tedy až po zahájení výuky. Snažte se získat reference a informace od přátel a známých, kteří autoškolu absolvovali v poslední době. Ptejte se na zkušenosti a spokojenost s poskytnutými službami.

Foto: autoskoly.cz/lady/

Z autoškoly nemusíte mít strachFoto: autoskoly.cz/lady/

Autoškolu jsme si vybraly. Protože jsme službu zaplatily, měly bychom vědět, na co máme za své peníze nárok a co bychom si měly ohlídat:

1. praktický výcvik musí navazovat na teoretickou výuku 2. vyučovací hodina musí trvat minimálně 45 minut 3. denně smíte absolvovat maximálně 2 vyučovací hodiny jízdy 4. při výcviku v řízení nesmí být ve vozidle přítomna jiná osoba než učitel, tlumočník (v případě cizince), žadatelé o řidičské oprávnění, kteří se podrobují výcviku, případně učitel v zácviku nebo osoba zmocněná ke kontrole výcviku 5. provozovatel autoškoly vám při zahájení výuky a výcviku musí vydat průkaz žadatele a průběžně v něm provádět záznamy o vaší účasti na praktickém výcviku

Všechny autoškoly mají ze zákona povinnost nabízet výuku a výcvik ve stejném rozsahu. Výuka nesmí trvat déle než 18 měsíců.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru autoškoly. A těšíme se, že se o své zážitky z pořízení vašeho řidičského oprávění s námi podělíte na adrese info@prozeny.cz.

Reklama

Načítám