Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

S přibývající zimou za okny se člověk stále radši zavírá domů do tepla a při takovém posezení s rodinou nebo přáteli vám určitě přijde k chuti kousek lineckého koláče s hruškami a drobenkou.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 450 g polohrubé mouky
    1
  • 250 g rostlinného tuku
  • 200 g cukru moučka
  • 1 sáček prášku do pečiva
    1
  • 2 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 6 ks hrušek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 hrsti lískových oříšků
    8
Drobenka
  • 100 g másla
    7
  • 100 g hrubé mouky
    1
  • 2 sáčky vanilkového cukru
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pokud chcete koláč udělat jen do klasické kulaté koláčové formy, použijte poloviční dávku surovin. Prosátou mouku nasypte do velké mísy nebo na pracovní plochu a vytvořte v ní důlek. Přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr moučka i ten vanilkový, prášek do pečiva, vajíčka a špetku soli. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte aspoň na 20 minut odpočinout do lednice.

02.

Mezitím očistěte hrušky, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kousky či tenké plátky. Z másla, mouky a cukru udělejte drobenku. Plech nebo formu vymažte kouskem tuku.

03.

Odpočaté těsto propracujte na lehce pomoučené pracovní desce a vyválejte na plát tenký asi 4 milimetry. Těsto opatrně přeneste pomocí pomoučeného válečku na plech a urovnejte ho tam. Pak na něj navrstvěte připravené ovoce a nahrubo nasekané ořechy, poprašte trochou mleté skořice a rovnoměrně pokryjte drobenkou.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40 minut dozlatova. A my vám slibujeme, že ta vůně bude neopakovatelná!

Související témata:

Načítám