Článek
Postup
01.
Pokud chcete koláč udělat jen do klasické kulaté koláčové formy, použijte poloviční dávku surovin. Prosátou mouku nasypte do velké mísy nebo na pracovní plochu a vytvořte v ní důlek. Přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr moučka i ten vanilkový, prášek do pečiva, vajíčka a špetku soli. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte aspoň na 20 minut odpočinout do lednice.
02.
Mezitím očistěte hrušky, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kousky či tenké plátky. Z másla, mouky a cukru udělejte drobenku. Plech nebo formu vymažte kouskem tuku.
03.
Odpočaté těsto propracujte na lehce pomoučené pracovní desce a vyválejte na plát tenký asi 4 milimetry. Těsto opatrně přeneste pomocí pomoučeného válečku na plech a urovnejte ho tam. Pak na něj navrstvěte připravené ovoce a nahrubo nasekané ořechy, poprašte trochou mleté skořice a rovnoměrně pokryjte drobenkou.

Foto: Ondřej Hošt
04.
Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40 minut dozlatova. A my vám slibujeme, že ta vůně bude neopakovatelná!