Hlavní obsah
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

S přibývající zimou za okny se člověk stále radši zavírá domů do tepla a při takovém posezení s rodinou nebo přáteli vám určitě přijde k chuti kousek lineckého koláče s hruškami a drobenkou.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 450 g polohrubé mouky
  • 250 g rostlinného tuku
  • 200 g cukru moučka
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 6 ks hrušek
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 hrsti lískových oříšků
Drobenka
  • 100 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
Článek

Postup

01.

Pokud chcete koláč udělat jen do klasické kulaté koláčové formy, použijte poloviční dávku surovin. Prosátou mouku nasypte do velké mísy nebo na pracovní plochu a vytvořte v ní důlek. Přidejte na kousky nakrájený tuk, cukr moučka i ten vanilkový, prášek do pečiva, vajíčka a špetku soli. Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které uložte aspoň na 20 minut odpočinout do lednice.

02.

Mezitím očistěte hrušky, zbavte je jádřinců a nastrouhejte je nahrubo nebo nakrájejte na malé kousky či tenké plátky. Z másla, mouky a cukru udělejte drobenku. Plech nebo formu vymažte kouskem tuku.

03.

Odpočaté těsto propracujte na lehce pomoučené pracovní desce a vyválejte na plát tenký asi 4 milimetry. Těsto opatrně přeneste pomocí pomoučeného válečku na plech a urovnejte ho tam. Pak na něj navrstvěte připravené ovoce a nahrubo nasekané ořechy, poprašte trochou mleté skořice a rovnoměrně pokryjte drobenkou.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

04.

Koláč vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 35–40 minut dozlatova. A my vám slibujeme, že ta vůně bude neopakovatelná!

Související témata:

Načítám