Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Polévku nazdobíte a v letních vedrech můžete podávat místo vydatné večeřeFoto: Mona Martinů

Milovníci omáček to mají v letních vedrech složité – po svíčkové s knedlíkem je totiž leckomu těžko. Z jedné ze starých kuchařek jsme proto vybrali polévku, která je svíčkové omáčce víc než podobná!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Polévka
  • 2 ks mrkve
  • 1/2 ks celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 50 g másla
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 5 nožiček párku
  • 3 ks housky
Jíška
  • 100 g másla
  • 75 g hladké mouky
Článek

Postup

V původním receptu se píše: „Zelenina se na tenké nudličky nakrájí (celer, mrkev, petržel), dá se na kousek másla odusit, pak se zalije hovězí polévkou a nechá se do měkka uvařit, zasmaží se bledou máslovou jíškou, okoření se pepřem a malounko koriandrem. (Kdo koriandrové chuti nemiluje, může jej vynechat.) Když se polévka má nésti na stůl, přidají se do ní koláčky rozkrájené dobré teplé uzenky a na nudle rozkrájené osušené housky.“

01.

Zeleninu nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte kousek másla a zeleninu na něm krátce poduste. Když začne na krajích zlátnout, přilijte hovězí vývar. Přiveďte k varu a zhruba 15 minut vařte doměkka.

02.

Mezitím z másla a hladké mouky usmažte světlou jíšku.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Když je zelenina měkká, stáhněte plamen na minimum a jíšku do polévky pomocí metly zašlehejte, aby se nezavařily hrudky. Nakonec dochuťte solí, pepřem a koriandrem.  Krátce provařte, aby se chutě propojily. Podle chuti můžete dohladka rozmixovat.

04.

Párek nakrájejte na kolečka a nechte v polévce prohřát. Můžete podávat.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 529,82 kJ
Bílkoviny14,93 g
Tuky43,71 g
Sacharidy35,97 g
Sůl4,61 g
SAFA19,14 g
Vláknina5,53 g
Cukry3,64 g
Související témata:

Načítám