Článek
Postup
V původním receptu se píše: „Zelenina se na tenké nudličky nakrájí (celer, mrkev, petržel), dá se na kousek másla odusit, pak se zalije hovězí polévkou a nechá se do měkka uvařit, zasmaží se bledou máslovou jíškou, okoření se pepřem a malounko koriandrem. (Kdo koriandrové chuti nemiluje, může jej vynechat.) Když se polévka má nésti na stůl, přidají se do ní koláčky rozkrájené dobré teplé uzenky a na nudle rozkrájené osušené housky.“
01.
Zeleninu nakrájejte na nudličky. V hrnci rozehřejte kousek másla a zeleninu na něm krátce poduste. Když začne na krajích zlátnout, přilijte hovězí vývar. Přiveďte k varu a zhruba 15 minut vařte doměkka.
02.
Mezitím z másla a hladké mouky usmažte světlou jíšku.

Foto: Mona Martinů
03.
Když je zelenina měkká, stáhněte plamen na minimum a jíšku do polévky pomocí metly zašlehejte, aby se nezavařily hrudky. Nakonec dochuťte solí, pepřem a koriandrem. Krátce provařte, aby se chutě propojily. Podle chuti můžete dohladka rozmixovat.
04.
Párek nakrájejte na kolečka a nechte v polévce prohřát. Můžete podávat.