Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Sezona jahod je v plném proudu, a tak jsme neotáleli a pustili se do skvělého kynutého koláče. Zjemnili jsme ho tvarohovou náplní, posypali drobenkou a výsledek dopadl na jedničku!

45 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 100 ml oleje
  • 3 ks žloutků
  • 300 ml mléka
  • 42 g droždí
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrudka másla
Náplň
  • 750 g polotučného tvarohu
  • 4 lžíce cukru moučka
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lusk vanilkového lusku
  • 500 g čerstvých jahod
  • 1 ks vejce
Drobenka
  • 150 g hrubé mouky
  • 125 g másla
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou těsta. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte k němu lžíci cukru a trochu vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek.

02.

V misce smíchejte zbylé ingredience, nejprve mouku a cukr, poté žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru, olej, špetku soli a zbylé mléko. Nakonec přidejte vyběhnutý kvásek a vypracujte hladké pružné těsto. To nechte alespoň 40 minut kynout.

03.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšlehejte do jemné směsi. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a zrníčka přidejte k tvarohové hmotě. Vše promíchejte a nechte odpočinout, než vykyne těsto.

04.

Připravené těsto přendejte na plech o velikosti 40 x 28 cm vymazaný trochou másla a rovnoměrně ho rozestřete. Na těsto namažte tvarohovou směs, kterou následně hustě posypte omytými a pokrájenými jahodami. 

Foto: Jakub Jurdič

Plech vymažte máslem, nebo použijte pečicí papírFoto: Jakub Jurdič

05.

Nakonec v misce smíchejte hrubou mouku, máslo a cukr a vytvořte drobenku (pokud by vám přišla příliš mazlavá, přidejte ještě trochu mouky). Drobenkou hustě zasypte ovoce. Dejte péct na 35 minut na 180 °C, dokud není povrch krásně zlatavý.

Takový koláč si můžete připravit také podle sezonního ovoce. Nadchne vás letní meruňkový koláč nebo švestkový s drobenkou.

Související témata:

Načítám