Článek
Postup
01.
Začněte přípravou těsta. Do hrnku rozdrobte droždí, přidejte k němu lžíci cukru a trochu vlažného mléka a v teple nechte vzejít kvásek.
02.
V misce smíchejte zbylé ingredience, nejprve mouku a cukr, poté žloutky, najemno nastrouhanou citronovou kůru, olej, špetku soli a zbylé mléko. Nakonec přidejte vyběhnutý kvásek a vypracujte hladké pružné těsto. To nechte alespoň 40 minut kynout.
NECHCETE ČEKAT NA KYNUTÍ? S TĚMITO RECEPTY MÁTE VYHRÁNO:
03.
Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. Tvaroh, cukr, vanilkový cukr a vejce vyšlehejte do jemné směsi. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a zrníčka přidejte k tvarohové hmotě. Vše promíchejte a nechte odpočinout, než vykyne těsto.
04.
Připravené těsto přendejte na plech o velikosti 40 x 28 cm vymazaný trochou másla a rovnoměrně ho rozestřete. Na těsto namažte tvarohovou směs, kterou následně hustě posypte omytými a pokrájenými jahodami.

Plech vymažte máslem, nebo použijte pečicí papírFoto: Jakub Jurdič
05.
Nakonec v misce smíchejte hrubou mouku, máslo a cukr a vytvořte drobenku (pokud by vám přišla příliš mazlavá, přidejte ještě trochu mouky). Drobenkou hustě zasypte ovoce. Dejte péct na 35 minut na 180 °C, dokud není povrch krásně zlatavý.
Takový koláč si můžete připravit také podle sezonního ovoce. Nadchne vás letní meruňkový koláč nebo švestkový s drobenkou.