Hlavní obsah
3,0
(312)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Netroufáte si na klasickou kynutou vánočku? Upečte si její snadnější verzi z tvarohu! Vydrží dlouho hezky vláčná, nemusíte se trápit s droždím a její příprava je mnohem rychlejší.

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 vánočku
Těsto
  • 125 g másla
  • 150 g cukru moučka
  • 2 ks vejce
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 1 špetka soli
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 hrst mandlí
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 ks citronu
Na posypání
  • 1/4 kelímku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Změklé máslo utřete s cukrem. Do směsi zapracujte vejce, tvaroh (je poměrně jedno, jakou tučnost zvolíte, ale vždy berte ten v kostce či „na pečení“, tvaroh ve vaničce je příliš tekutý), sůl, mouku, kypřicí prášek a kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká) z pořádně vydrhnutého citronu. Jestli máte raději vanilku, citron vynechte a dejte vanilkový extrakt či cukr.

02.

Pokud jste zapomněli předem namočit rozinky do rumu, můžete jejich nasáknutí urychlit krátkým povařením – ať už na plotně nebo trochu „na hulváta“ v mikrovlnné troubě. Spolu s nahrubo nasekanými mandlemi zapracujte do těsta.

03.

Pečlivější hospodyňky se nyní dají do pletení: podrobný návod na pletení vánočky najdou v tomto videu. Ostatní si máslem vymažou a hrubou moukou vysypou formu na vánočku (zvláště teď kolem Vánoc seženete v domácích potřebách kameninové i silikonové), těsto do ní natlačí a pečou asi 50 minut při 170 °C. Dávejte pozor, abyste vánočku nepřepekli, byla by zbytečně suchá.

04.

Před podáváním posypejte moučkovým cukrem. Zabalená v utěrce a igelitovém sáčku vydrží být vánočka hezky vláčná i týden.

Skoro každá rodina má svůj oblíbený (a samozřejmě nedostižný) recept na vánočku. Prozradíte nám ten váš?

Související témata:

Načítám